Escoles d’ahir i de hui

Fa un parell de dissabtes vaig tindre l’oportunitat d’assistir a la inauguració de la magnífica exposició Escoles d’ahir. Testimonis i empremtes, que, organitzada pel CEIC Alfons el Vell i la Universitat de València, es pot visitar als locals de Foment de la ciutat de Gandia.

La mostra arreplega un conjunt de materials (mobles, llibres, fotografies…) que ens ajuden a recrear el que fou l’activitat a les nostres aules durant la Segona República i el franquisme.

L’interés de l’exposició és ben evident. Més enllà de la part purament estètica i descriptiva de la posada en escena de qualsevol exposició, en este cas plenament aconseguida, el sentit de la mostra suposa un reconeixement als esforços realitzats per molts docents per dignificar l’escola valenciana en uns moments en què els recursos posats al seu abast per l’administració pública eren ben escassos.

Al llarg del recorregut vam escoltar diverses vegades l’oferiment de la comissària de l’exposició de la necessitat de trobar una ubicació permanent per als materials que s’hi mostren. La veritat és que la proposta ens va semblar molt interessant.

Pensem que el govern municipal de Gandia, els departaments de Cultura i d’Educació, haurien d’arreplegar l’oferiment i donar acolllida a este espai permanent de mostra, de reflexió i d’estudi per oferir als nostres ciutadans com ha sigut la realitat educativa de gran part del segle XX.

L’Ajuntament de Gandia disposa d’espais, de recursos i de personal per tal de donar aixopluc a una iniciativa com la que abordem. Una iniciativa que podria ser completada amb altres aspectes relacionats amb el món de la vida a les aules i que podria acabar esdevenint una vertadera escola d’escoles.

Eixa part didàctica, de plena actualitat i màxim interés, se sumaria als dos centres d’atenció que la proposta, tal i com està plantejada aborda. D’una banda l’homenatge a la tasca realitzada per mestres que estimaven el seu treball, el seu país i els seus alumnes i, de l’altra, procurar evitar que certs plantejaments didàctics, i ideològics, presents en la nostra negra història recent, es tornen a reproduir.

Facund Puig, regidor de BLOC-Verds a l’Ajuntament de Gandia

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *