Josep M. Moya. Regidor-portaveu del BLOC-Verds a Gandia.

Peris se’n va al PSOE. Dic Peris perquè estic ben convençut que és una decisió quasi personal, que a l
’immensa majoria dels seus afiliats i afiliades haurà deixat perplexa. Tot i això, que quede clar que, des del Bloc respectem la decisió, com no pot ser d’altra manera. Però esperem que no tinga conseqüències en la política local. És a dir, que això no supose la validació de tot un seguit de polítiques nefastes del PSOE d’Orengo en matèria mediambiental i social, que, d’altra banda, tant ha criticat en esta legislatura el propi Peris, com ara la gestió de l’aigua i el seu famós cànon o la galopant privatització de serveis, i que li han valgut adjectius ben despectius i humiliants cap a la seua persona per part del triumvirat socialista Orengo, Boix i Mascarell que, ara, queden oblidats per una regidoria a dit. Perquè sembla que el pacte inclou el nomenament de Joan Francesc Peris com a regidor no electe, una figura que permet l’estatus de gran ciutat i que hui ostenten Toni Durà i Nèstor Novell i que, també, fou qüestionada a tomba oberta pel propi Peris.

Gandia ens uneix, és cert. El que passa és que la seua idea de Gandia, la del govern Orengo-Mut, o, el que és el mateix, PSOE i exPP, no és la mateixa que la nostra i, fins fa poc, que la del senyor Peris. Però hi ha qui fa de la política (que hauria de ser una noble vocació de servei i de defensa de determinats models i idees) un niu d’oblits i contradiccions, on el que es diu hui no té per què condicionar el que es fa demà… I, al capdavall, tots som víctimes d’eixes actituds en forma de desprestigi generalitzat i patent que ens incapacita per tindre cap autoritat moral envers la ciutadania i ens condiciona permanentment.

Sincerament, no ens ha sorprés la decisió presa. En certa manera, estem ben acostumats i el recent silenci del company Peris ens ho anunciava. I pensem que és una equivocació estratègica perquè des d’una visió ecologista i d’esquerres no es pot demanar el vot per a Orengo. Però, ho torne a dir, respectem la decisió.

Però pregaríem que no la justificara a costa del Bloc. Perquè hi ha declaracions que ens obliguen a recordar certes coses. Per començar, la suposada mala relació entre nosaltres. Ni això és cert ni, cas de ser-ho, justifica un acord amb el PSOE. El Bloc aspirem a no tindre males relacions amb ningú, encara que divergim ideològicament, però això no condiciona les nostres decisions. Ens agradaria també que es deixara d’utilitzar la ideologia com a excusa per a solucions personals: ens sembla extraordinari qualsevol acord per evitar un govern de la dreta. Però, ¿acàs no ha estat el propi PSOE qui ha posat a governar la dreta a la ciutat atorgant-li quotes de poder mai assolides? ¿No ha estat Orengo qui ha nomenat primer tinent d’alcalde a aquell que fou candidat del PP i contra el qui pactàrem Peris i el Bloc? I, finalment, pregaríem que cap al·lusió personal ens obligara a palesar contradiccions evidents. A Joan Francesc Peris no li molestava que “una persona que no era de Gandia ocupara el segon lloc de la candidatura del Bloc”. Al capdavall, ell tampoc és de Gandia i eixa raó (un poc xenòfoba i excloent, cal dir) no l’incapacita. El que li molestava i continua molestant és no ser ell eixe número dos. I aprofite ací per reafirmar el nostre agraïment a la tasca desenvolupada en la ciutat pel company Facund Puig, qui ha demostrat un coneixement de Gandia i del seus problemes superiors a molts gandians de naixement, i al seu compromís amb el Bloc que l’ha fet acceptar, a costa de possibles crítiques personals, els papers que se li han demanat en cada moment.