Josep M. Moya. regidor-portaveu del BLOC-Verds Compromís

Ara que, en precampanya electoral, torna el debat sobre les pensions o l’impost de patrimoni i el de les rendes més altes (que ara proposen tot just els qui el suprimiren!) ens hem assabentat del que podem considerar una estafa als empleats públics de l’Ajuntament de Gandia i, a més, una burla a la llei.
A mitjans de l’any passat, el govern de l’estat va aprovar una sèrie de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit. Unes mesures que molts qualificàrem d’injustes i antisocials perquè colpejaven, o com es va dir eufemísticament “demanaven esforços”, a uns pocs col·lectius, entre els que es trobaven els jubilats i pensionistes o els afectats per la llei de dependència. I també els empleats públics. En el seu cas, el seu esforç per contribuir a reduir el dèficit públic va ser una rebaixa dels seus sous per als anys 2010 i 2011, que havien d’aplicar totes les administracions. També, per suposat, l’Ajuntament de Gandia.
Però aquell decret pel qual s’aprovava esta reducció de les nòmines dels funcionaris, el RDL 8/2010, establia, amb certa lògica, on s’havien de destinar els diners estalviats per evitar, precisament, el que ha passat a l’Ajuntament de Gandia: que els diners estalviats s’empraren en altres coses i que, en compte de reduir el dèficit, l’augmentaren. Concretament, eixos diners s’havien de destinar a disminuir l’endeutament a llarg termini, ja que la darrera liquidació pressupostària fou positiva.
Però l’Ajuntament de Gandia (l’anterior govern, encarregat d’administrar el pressupost del 2010) no ho va fer. Entre altres coses perquè (tot i la reducció dels sous dels funcionaris, obligats pel govern de l’estat) es gastaren en personal més del que tenien consignat inicialment.
Segons la llei, l’Ajuntament havia d’haver guardat els diners estalviats en el retall dels sous (uns 300.000 euros, segons la nostra estimació) i amortitzar en eixa quantitat part dels més de 90 milions de deute a llarg termini que té contret amb els bancs. No ho va fer. I, amb això, va incomplir la llei. I, a més, va prendre el pèl als treballadors públics, als qui hauria de donar explicacions. Esperem, però, que el nou govern, que tantes vegades va acudir als tribunals en l’anterior legislatura per fer complir la llei, ara que té l’oportunitat demostre la seua escrupolositat i rescabale eixa estafa als empleats públics.