Els econacionalistes consideren que s’ha d’atendre com a prioritats: les polítiques socials, culturals i educatives, el pagament a tots els proveïdors, com la millor manera de reactivar l’economia, i el foment de polítiques d’ocupació.

Recorden que ja van demanar participar de la redacció del Pla Econòmic i Financer, conseqüència de la liquidació negativa del pressupost del 2010.

JOSEP M MOYA: “Ara, depèn de la voluntat del govern que siga possible això o que continuem instal·lats en discussions sobre si gin-tònic o cassalla, que es on més còmodes semblen estar els dos grans partits”.

Gandia va arribar en el mes de novembre a un màxim històric en el nombre absolut d’aturats i aturades: concretament 8.628 no tenen feina. El BLOC-Verds: Compromís ha recordat aquest matí que “mai en la història la nostra ciutat havia comptat amb tants aturats i aturades. I, a més, amb una tendència que ens preocupa enormement: per segon mes consecutiu l’atur ha baixat a la comarca però ha apujat a Gandia. No es tracta de culpar-lo directament, però és una evidència que des de juny (amb el nou govern municipal) Gandia té 600 aturats més: un 7,2 %. No culpem ningú, torne a repetir, però sí que afirmem que no observem cap canvi ni cap decisió en la línia de “Ahora, empleo”.

Per aquesta raó, als econacionalistes els preocupa que es continue parlant, igual que abans, d’inversions milionàries que, suposadament, dinamitzaran l’economia en un futur (compra de centres comercials, terrenys per a camps de golf…). “Però molts dels nostres ciutadans no poden esperar perquè el futur que els preocupa és el de demà mateix”.

Per contra, asseguren que les decisions que, fins ara, ha pres el govern municipal han contribuït o contribuiran a que, des de l’administració local, es destruisquen llocs de treball: els últims exemples, el dels informadors nocturns (els serenos) o el de la privatització de les escoletes públiques.

“Per cert, en una línia diametralment oposada a cap on hauríem de caminar: la inclusió de l’educació de 0 a 3 anys en el sistema educatiu públic (que, per cert, hem promès tots els partits polítics en els nostres programes a les eleccions autonòmiques)”.

El portaveu del BLOC-Verds Compromís és conscient de la complexitat però estes dates són summament importants, ja que el govern estarà preparant els pressupostos, que són els que marcaran les línies mestres d’actuació.

“Per això, ens oferim a participar també en la seua elaboració i donar-li prioritat a les coses importants, deixant de banda les despeses supèrflues (o no prioritàries) i abordant seriosament la despesa social i les polítiques actives d’ocupació, en coordinació amb la comarca i l’administració autonòmica. Perquè fins ara, han hagut molts anuncis, alguns positius i altres no tant”.

I és que Moya ha recordat que les accions efectives han estat només dues remodelacions de places: la Plaça Major i la Plaça del Segó, dues actuacions que considera totalment prescindibles en estos moments (o almenys no prioritàries), que han suposat una despesa de 150.000 euros. A més, s’anuncien altres (al Prado i a la Plaça del Tirant) “que serà (sobretot a la del Tirant) llançar al fem part del que ens hem gastat fins ara”.