Els econacionalistes demanen que es constituïsca una Comissió Especial formada per representants dels diferents grups polítics i les organitzacions no governamentals per al desenvolupament, impulsores de la Plataforma Pobresa Zero, que treballen a la nostra ciutat, amb l’objectiu de redactar el Pacte Local contra la Pobresa de la ciutat de Gandia.

JOSEP MIQUEL MOYA: “I volem aprofitar el moment en que deuen estar redactant-se els pressupostos perquè en parlem, perquè a tots se’ns omple la boca amb el 0,7 i la solidaritat però després no l’exercim i, com déiem, la crisi no pot ser mai una excusa per oblidar-nos d’eixes obligacions morals”.

Gandia, 25 de gener de 2012
Demà s’inaugura el Centre d’Atenció Integral per a les Persones sense Llar, al nostre parer una de les millors inversions realitzades en els últims anys, i vaja des d’ací la nostra felicitació a l’Ajuntament, per haver finançat el projecte amb els fons Zapatero, a Cáritas, impulsora de la idea i que es farà càrrec de la seua gestió des d’ara, i a tots els qui han col·laborat, que han estat molts.
La crisi en la que estem immersos des de fa uns anys està tenint unes conseqüències terribles, econòmiques i socials. Entre elles, la d’un augment de persones que viuen per baix de l’anomenat llindar de la pobresa. Però, evidentment, és pitjor als països menys desenvolupats.
I, tristament, un altre efecte d’esta crisi és la retallada de les ajudes dels països desenvolupats, que, amb totes les dificultats, continuen sent el primer món, cap als països del tercer món. I nosaltres considerem que la crisi no pot ser una excusa per això.
En octubre de 2010, ja presentàrem una moció perquè Gandia, seguint els models estatal i autonòmic i d’altres municipis, aprovara el seu Pacte Local contra la Pobresa. Aleshores es va acordar, per unanimitat, constituir un grup de treball al si del Consell de Benestar Social per dur-ho endavant. Eixe grup de treball, a instàncies dels dos partits majoritaris, va ajornar la seua activitat fins passades les eleccions municipals de 2011 i en esta legislatura encara no s’ha constituït, tot i haver-ho acordat així en l’única reunió celebrada del Consell de Benestar Social.
Els pactes locals contra la pobresa naixen de la Declaració de Nova York, on les Nacions Unides establiren els anomenats Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que pretenen (o pretenien), entre altres coses, eradicar la pobresa extrema i la fam en l’horitzó de l’any 2015. Arran d’aquella declaració, els estats desenvolupats elaboraren pactes que en el cas de l’estat espanyol fou subscrit per tots els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats en desembre del 2007. Així mateix, en el 2009, els grups polítics presents a les Corts Valencianes, signàrem l’anomenat Pacte Valencià, que incloïa la necessitat i conveniència de traslladar estos acords als municipis.
I des del Bloc-Verds: Compromís demanem que Gandia també ho faça i que demostre que continua sent una ciutat solidària, de dones i hòmens solidaris.
Nosaltres redactàrem un esborrany de pacte local (que us adjuntem), basat en altres pactes locals i en les indicacions de les ongs per al desenvolupament, que arreplega alguns compromisos en matèria de cooperació internacional, entre ells:

– El de dedicar el 0’7 % real del pressupost, de manera gradual i a un horitzó de quatre anys (val a dir que l’any passat dedicàrem el 0,3%)

– O el de encetar accions de comerç just i sostenible i compra pública ètica.
Són compromisos no massa exigents, ben assumibles.
Però nosaltres volem que siguem tots els actors qui prenem la decisió finalment i, per això, ho presentarem com a document de treball però en la moció proposem que siga una comissió amb grups polítics, tècnics municipals i les ongs implicades qui el redacte finalment. I volem aprofitar el moment en que deuen estar redactant-se els pressupostos perquè en parlem, perquè a tots se’ns omple la boca amb el 0,7 i la solidaritat però després no l’exercim i, com déiem, la crisi no pot ser mai una excusa per oblidar-nos d’eixes obligacions morals.