Lorena Milvaques. Portaveu municipal i secretària local del BLOC-Compromís a Gandia.
Fa pràcticament un mes que va prendre possessió com a regidora i està cridada a ser la propera candidata nacionalista a l’alcaldia. Assegura que volen imprimir més contundència al discurs del BLOC, perquè les circumstàncies actuals ho requereixen.

Sergi García. Gandia. Levante-EMV. Foto de Ximo Ferri.

Com van aquestes primeres setmanes de regidora?
Mogudes i divertides.

Tampoc li ve de nou…
No, però tampoc és el mateix ser assessora que regidora. Tens molta més obligació i costa, perquè em toca compaginar la meva vida a l’ajuntament amb la de casa.

Ningú l’ha obligat.
No em queixe. Ningú m’està posant una soga al coll. Mentre puga compaginar-ho amb la meva vida personal, endavant.

És vostè la primera regidora nacionalista de Gandia. Ja tocava, no?
Ja tocava. Era un repte i una carència que havia tingut el nostre partit, no perquè no creguera en el treball magnífic que poden fer les dones, sinó perquè no s’havien donat les circumstàncies.

Per què creu que a Gandia, a les últimes eleccions, el BLOC-Compromís va créixer en vots, però no tant com en altres llocs?
La gent necessitava veure que les coses canviaven, però moltes vegades no s’adona que el canvi no només passa per dos grups, el PP i el PSOE. La crescuda de vots que va tenir el BLOC va ser importantíssima, rondant els 3.500 vots, en la vida havíem tingut uns resultats tan bons. El BLOC-Compromís hi és per aconseguir trencar el bipartidisme d’una vegada per totes i demostrar-li a la gent que som capaços de governar.

I ara que ja és regidora, ja està buscant pis a prop dels jutjats?
No m’agrada la judicialització de la política. Sóc una persona dialogant. Al BLOC intentem sempre consensuar, tendir ponts d’unió que faciliten una millor gestió.
Però els dos partits majoritaris han entrat en la dinàmica del «i tu més» i de judicialitzar la política, i això no és bo per a la imatge que té de nosaltres la ciutaania ni per a la gestió del dia a dia. Nosaltres no entrarem en este joc, llevat que siga un cas escandalós i no hi haja més remei
que anar al jutjat.

I aquest no és el cas del Innova o la compra de la Citröen?
Aquí han jugat molts factors. El primer és la manca d’informació, però tampoc hem vist un indici de delicte evident. Si en lloc de fer un circ polític com el que va muntar l’alcalde a la junta de portaveus, en la qual se’ns va passar el document perquè el miràrem amb presses i corrent, se’ns
haguera convocat amb tranquil·litat als grups, se’ns haguera donat tota la informació, s’haguera convocat també els tècnics i haguérem pogut preguntar els nostres dubtes, potser hauríem aclarit alguna cosa i no hauria calgut anar al jutjat.

Aprova el BLOC la fòrmula Coco-Loco?
És un altre cas més, del qual, com sempre, ens hem assabentat pels mitjans de comunicació, però està clar que l’Ajuntament no pot ser una immobiliària. Partint d’aquí, hem demanat informació, però se’ns diu que s’està estudiant i que quan hi haja alguna novetat ja se’ns indicarà. No entenem com un alcalde d’una ciutat fa tractes immobiliaris com si es tractara de comprar i vendre, en el moment en què estem i amb les mancances que tenim; i, segon, com s’atreveix a sortir als mitjans de comunicació a donar les coses per tancades i després ens diu a nosaltres que no saben què passarà.

Finalment l’Ajuntament no canviarà les moreres de la platja per palmeres. Li té més por el Govern local al morrut vermell que a l’oposició?
No. El que passa és que al govern local, a poc a poc, les crítiques de l’oposició li van calant. I ha hagut de reflexionar. Ja ho vam dir en el seu moment: el canvi de moreres per palmeres no era una necessitat en estos moments.

Amb el deute que té l’Ajuntament i la caiguda brutal d’ingressos, hi ha alternatives a la pujada de taxes i impostos?
És clar que n’hi ha. La primera és dialogar, haver-nos assegut el govern de Torró amb l’oposició a veure com reduïm el deute. I el segon pas és que no ens poden dir que fins al 2040 estarem pagant el deute heretat, quan ara hem vist que ja hi ha un deute de 15 milions del PP, no del partit anterior. Per tant, el PP no està ajudant a reduir este deute; més aviat, està ajudant a incrementar-lo. Clar que hi ha alternatives: ens hem de estrényer el cinturó tots, no només l’oposició.
Però al PP no li interessa això, sinó continuar la seua política de despesa i autobombo i fer el discurs de l’herència rebuda, encara que això ja no s’ho creu ningú.

I si demà el BLOC tinguera responsabilitats de govern i agafara el pressupost de l’Ajuntament, per on retallaria?
Per començar, eliminaríem la partida de més 200.000 euros que s’ha posat l’alcalde a la seua disposició, per fer el que li done la gana sense cap tipus de control. Torró i el seu govern estan fent ‘maremágnums’, places de bous, concerts, canvien jardineres de sòl per jardineres voladores, tot un seguit d’actuacions perfectament retallables en el pressupost.
Cal veure quines coses són necessàries en estos moments i quines no.

¿Què opina de la interrupció de LaBici?
Una gran pèrdua per a la ciutat.

Hi haurà nou hospital públic?
Sincerament, crec que no. La Generalitat ja porta molts anys mentint amb este tema.

 

 

L’EMPREMTA PERSONAL

Què pot aportar Lorena Milvaques a la política local?
Joventut i, en l’actualitat, un missatge contundent. Les circumstàncies requereixen serietat, honestedat, transparència i contundència en les accions.

És a dir, que hi haurà un canvi d’estratègia en el grup…
Sí. Aquí no estem per aguantar a ningú els seus capritxos ni les formes, sinó per treballar pels nostres ciutadans, amb ells i per ells. Els dos grups majoritaris estan treballant per repartir-se el pastís, oblidant-se del que els hauria de preocupar, que és treballar per la ciutadania. I això és el que jo i el meu grup intentarem: que la gent torne a creure en la tasca dels polítics i en què som un instrument molt útil per ajudar-los en allò que necessiten.

 

«El PSPV ha d’assumir la seua responsabilitat»

Milvaques marca distàncies amb el PP però posa als socialistes condicions per poder arribar a acords.

Ja ha deixat clara la seva opinió del PP, però quina és ara la relació amb l’altre partit de l’oposició, el PSPV?
Compartim oposició. El PSPV no pot fugir d’aquelles coses que li déiem en l’anterior legislatura. Gran part del deute econòmic ve provocat per ells, i no es pot oblidar la nefasta gestió econòmica. Però si està disposat a arremangar-se, assumir-ne la responsabilitat i adoptar mesures que ens permeten sortir d’aquí, benvingudes siguen totes les aportacions. El que sí li diem és que s’ho han de fer mirar, i molt, perquè els que ara defensen postures contra el govern pel que fa a endeutament, despesa i malbaratament, fins fa quatre dies eren els qui estaven gestionant.
Ells també hauran de fer una anàlisi interna important i, a partir d’aquí, posar-se a treballar per la ciutadania i reconduir els seus objectius.

Aleshores, què farà el BLOC el 2015 si ha de decidir entre PP i PSPV?
Respecte al PP, ho hem dit sempre. Estem totalment allunyats ideològicament i pel que fa a maneres de gestionar. La seua manera de fer a la nostra ciutat no és la que a nosaltres ens agrada i, per tant, no anem a donar el vistiplau a polítiques d’aquest tipus. Pel que fa al PSPV, ens uneix d’alguna manera la ideologia, encara que en la passada legislatura van perdre estes maneres de gestionar i esta ideologia, i s’han de reconduir perquè puguem tornar a confiar-hi.

La primera regidora nacionalista de Gandia serà la primera candidata nacionalista?
El BLOC és un partit assembleari, i l’assemblea decidirà en el seu moment. A tots ens agrada que confiïn en tu i que la gent et diga que pots ser una bona candidata.
Però encara falta molt de temps i, si en el seu moment m’ho ofereixen i en tinc disponibilitat, amb molt de gust acceptaria l’oferta.