Gandia, 3 de abril de 2013.-

Quan en el Plenari del dia 13 de març es va sotmetre a votació el pressupost de l’Ajuntament de Gandia per a l’exercici 2013, el Grup Municipal de Compromís ja va anunciar que si el document s’aprovava en els termes anunciats, presentaria una reclamació administrativa contra l’acord d’aprovació.

Seguint aquell anunci, el grup ha fet pública hui la presentació d’eixa impugnació del pressupost perquè, tal i com indica el regidor, Facund Puig, “des del nostre punt de vista, el document aprovat no s’ajusta a la legalitat”.

En eixe sentit, Puig ha recordat que la Llei d’Hisendes Locals obliga els ajuntaments a incloure en el capítol de despeses “els crèdits necessaris per atendre el compliment de les obligacions” contretes per l’administració local.

Compromís, basant-se en l’informe de la Intervenció Municipal, considera que l’Ajuntament de Gandia té unes obligacions adquirides amb un conjunt d’entitats de crèdit, amb les quals va firmar un bon grapat de préstecs, que no pot deixar de pagar.

I és que, tal com arreplega l’informe de l’interventor municipal, el pressupost no contempla, per una banda, cap partida destinada a fer front al pagament dels vora 8 milions d’euros (7.958.287’47€), destinats a l’amortització del capital d’eixos préstecs, corresponents a l’exercici 2013; i per altra banda, cap quantitat destinada al pagament ni de l’amortització ni dels interessos dels préstecs contrets per l’empresa pública IPG.

Amb eixa manera de procedir, avalats per les apreciacions contingudes en l’informe de l’interventor municipal, Compromís entén que “s’ha vulnerat part dels preceptes continguts en la Llei d’Hisendes Locals i, per responsabilitat política, creguem que hem d’intentar que açò no prospere”.

Com ja va apuntar Compromís en el seu dia, “convé tindre en compte que el govern municipal no pot al•legar desconeixement de la norma en esta qüestió”, perquè l’informe que sobre el pressupost va redactar l’interventor municipal advertia que “l’impagament de les obligacions contretes podia comportar greus conseqüències per a l’Ajuntament”.

Puig ha recordat que poden haver conseqüències com ara, haver de pagar interessos de demora; la reclamació judicial per part de les entitats bancàries de les quantitats no pagades; el venciment anticipat de l’operació i l’obligació de la devolució de tot el capital la quota del qual no haja sigut pagat; passar a ingressar en el registre de morosos del Banc d’Espanya; o la possibilitat que, en cas de persistència de l’incompliment, el Govern central puga, d’acord amb la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local, dissoldre els órgans de la corporació local.

Per tot això, el grup municipal de Compromís considera que cap d’eixos fets no s’hauria de produir i “per aquest motiu presenta aquesta reclamació per tal que el govern municipal reformule el document de pressupostos que el mes passat va presentar i va aprovar i en redacte un altre que s’ajuste plenament a la legalitat”.