Els grups municipals de l’oposició han demanat dictamen al Consell Valencià de Cultura, la Conselleria i el CEIC Alfons el Vell.

Diana Morant: “La ciutat no és de l’alcalde, no pot moure les escultures com si foren els mobles de sa casa”.

Lorena Milvaques: “Es tracta d’una cortina de fum per a amagar les intencions d’un alcalde que menysprea i vol fer desaparèixer la història dels valencians”.

Gandia, 23 de juliol.

La mateixa setmana que Arturo Torró declara pel cas Gürtel, l’alcalde ha confimat la seua intenció d’arrancar l’escultura “25 d’abril de 1707″ de Toni Miró de la plaça homònima per a instal·lar 6 lletres gegants amb el nom de la ciutat. COMPROMÍS i PSPV-PSOE han comparegut en roda de premsa conjunta per a demanar a l’alcalde que deixe l’escultura al seu lloc.

L’alcalde té la intenció de perpetrar l’atemptat patrimonial a principis d’agost. Per tal d’evitar-ho, els grups de l’oposició han demanat dictamen al Consell Valencià de Cultura, la Conselleria i el CEIC Alfons el Vell. Tant Diana Morant (PSOE) com Lorena Milvaques (Compromís) han recordat a l’alcalde que l’escultura està protegida per la llei del patrimoni. “No és un moble de sa casa, la ciutat no és seua”, ha advertit la regidora socialista Diana Morant. La portaveu de Compromís, Lorena Milvaques ha qualificat “de falta d’ètica i cordura que els que haurien de vetllar pel patrimoni vulguen destruir-lo”.

La decisió de l’alcalde ha estat amplament rebutjada per la ciutadania, intel·lectuals i associacions que han presentat un manifest de defensa de l’escultura. Diana Morant recorda que “no és la primera agressió al patrimoni escultòric. Ja va passar el mateix amb els Pinotxos d’Artur Heras. El govern del PP ha de respectar l’herència rebuda perquè cada peça respon al treball de l’artista i les lleis impedeixen el trasllat sense comptar amb l’opinió de l’autor” que, en este cas, s’ha pronunciat en contra. I li recomana a Arturo Torró que “si té gustos particulars, que se’ls pose en casa, però que no ens impose la seua estètica a Gandia”.

Per la seua banda, Lorena Milvaques ha senyalat també el regidor de Cultura i membre del CEIC, Vicent Gregori, que va reconèixer que desconeixia les intencions de l’alcalde i per això no havia informat. “En tot cas, l’alcalde no pot fer i desfer unilateralment”, i emfasitza que, a més de la qüestió cultural, “No té trellat que mentre retalla en benestar social gaste en agressions al patrimoni de la ciutat”. Milvaques conclou que la intenció de l’alcalde “és una curtina de fum per a amagar el seu menyspreu a la història del poble valencià i la voluntat de fer-lo desaparèixer”.

Per tot això, els grups municipal socialista i de Compromís demanen a l’alcalde que espere a conèixer els dictamens del Consell Valencià de Cultura, de la Conselleria i del CEIC abans d’actuar perquè el mal que es podria causar a l’obra d’art podria ser irreparable. Alhora, tot i que l’oposició es manifesta contrària a moure del lloc l’escultura, demana a l’alcalde que, de cara al futur, busque el major consens possible per a este tipus de decisions a través del fòrums adequats.