Ródenas s’interessa per les experiències pioneres d’integració, recuperació i protecció dels entorns verds a Vitòria i a ciutats de la demarcació de Barcelona.

 El diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge de Barcelona ha tornat la visita i ha lloat els treballs de creació de l’Anella Verda de Gandia, “un model del qual podríem aprendre molt, amb vertaderes joies com la marjal i els Ullals, la platja de l’Auir, etc…Que no poden viure d’esquenes a la ciutadania”

 El projecte d’Anella Verda, la connexió entre el nucli urbà i les zones verdes que envolten Gandia, naix fa una dècada i des de fa dos anys és una prioritat del govern local, el qual hi treballa de forma invisible, dividint el territori en 34 sectors, que estan desenvolupant-se de forma diferent, atenent a les seues peculiaritats (espais agraris, forestals, urbans..), a través de la compra, convenis, acords amb propietaris… I buscant finançament d’altres administracions com la Diputació de València.

Si havia estat el regidor de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia i el seu equip tènic el qui s’havia interessat per les experiències pioneres pel que fa a la integració, recuperació i protecció dels entorns naturals periurbans de ciutats com Vitòria o d’altres de la demarcació de Barcelona, hui ha estat el  diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge de Barcelona, Josep Ramon Mut, qui ens ha tornat la visita per conèixer els treballs de la nostra ciutat i el model de l’Anella Verda de Gandia. Un dels projectes estrela pel que a polítiques mediambientals del govern local de Gandia.

Acompanyat del seu equip: el Gerent de Serveis d’Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic, Josep Solé; el tècnic del Servei d’Equipaments i Espai Públic, Íñigo Rebollo, ha conegut de primera mà els treballs realitzats durant molts anys a espais com la platja de l’Auir, la Marjal, els Ullals o el paratge natural municipal de Parpalló-Borrell.

Mut ha estat rebut a l’Ajuntament per l’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, qui ha destacat que per a Gandia és una prioritat el seu Medi Ambient, no només perquè millora la qualitat de vida de la ciutadania, sinó perquè genera economia verda i ocupació (amb ajudes de la Generalitat i la contractació de gent desocupada, a través de tallers ocupacionals com les sendes urbanes). “En aquesta legislatura, no sols hem reactivat l’Anella Verda, la connexió entre el nucli urbà i les zones verdes i espais naturals de Gandia, sinó també hem protegit la Platja de l’Auir i hem posat en valor els nostres paratges naturals”.

El projecte de l’Anella Verda és una proposta llançada fa una dècada des dels cercles ecologistes, i en la qual treballen des d’aleshores els tècnics municipals, que representa un corredor que envolta la ciutat per fora, aconsegueix una ciutat on la natura entra dins dels seus carrers, aporta un paisatge extraordinari, un rerefons natural que contrasta amb la realitat d’una ciutat amb les seues estructures dures i inflexibles.

La idea es transformar la barrera que separa la ciutat del seu entorn immediat en una extensió de la natura cap a la ciutat i, així, evitar un trencament entre dos mons molt diferents, que hi conviuen d’esquenes. Des de la platja de l’Auir, entre la partida de les Galerasses, passant per l’Ullal Fosc, pels ullals de la Perla i de l’Estany, fins el castell de Bairen. Continua per la finca de Rausell, que enganxa amb la serreta de Santa Anna, el calvari de Beniopa i el Pla de Xiquet, el corredor agrícola de Marxuquera, la Serra de la Falconera, l’ermita de Sant Antoni, el parc de l’Alqueria de Martorell i el riu Serpis, fins a la desembocadura a la mar.

“Al govern local tenim molt clar que hem d’anar pel camí del medi ambient i la sostenibilitat. I, com una ciutat turística que som, hem d’oferir al nostre visitant els nostres paratges naturals, que en tenim molts, com a complement del sol i la platja. Estem fent una aposta clara pel turisme ecològic i mediambiental, i l’Anella Verda encaixa perfectament amb les nostres pretensions”, ha ressaltat Morant.

Per la seua banda, Ródenas també ha destacat que des de fa dos anys la prioritat política del seu departament és la feina invisible d’estructurar l’Anella i redactar un pla Director. S’ha dividit en 34 sectors, desenvolupant-se de diferents formes, atentent a les seues peculiaritats ben diferenciades: espais agraris, forestals, urbans, etc… Cada sector té un tracte diferent i es treballa mitjançant convenis, compra de terrenys, fins i tot acords amb les propietats privades, com és el cas de l’Escorredor de Xeresa. Vam arribar a un acord amb Rústicas, SA i els marjalers de la zona per poder obrir als visitants eixe magnífic passeig d’eucaliptus. Encara tenint trams que són punts negres a resoldre, hi busquem finançament, com les ajudes que estem rebent de la Diputació de València”.

El regidor ha anunciat que els pròxims dos anys s’iniciarà, a més, una fase important de comunicació del treball realitzat, “perquè pensem que haurà de ser assumit pels governs futurs, com una estratègia de ciutat per aconseguir abastir un cinturó verd que li dote d’una qualitat de vida excel·lent. Moltes vegades la ciutadania no és conscient de la fortuna ecològica que l’envolta”.

 

Aliança de ciutats per la Periurbanitat Verda

El Govern local aposta perquè l’intercanvi d’experiències derive en una Aliança de Ciutats per la Periurbanitat Verda, que podria unir a 4-5 ciutats o més de l’Estat amb projectes pioners “i servir de referència els uns als altres per tal d’anar desenvolupant un model mixt en el qual hi juguen diferents figures de protecció”, ha desitjat Ródenas.

Finalment, el diputat català ha assegurat que Barcelona pot aprendre molt del model de Gandia, “i com s’ha mantingut en el temps i, a pesar de la difícil situació econòmica heretada, el nou govern ha apostat per un model que és exportable a viles mitjanes també envoltades de recursos naturals importants”.  Per a Mut no es pot viure d’esquenes a aquesta realitat, cal integrar-la i fer que la ciutadania forme part d’ella. “És una aposta decidida i ferma per la qualitat de vida del veïnat, que moltes vegades no és conscient de la feina i l’esforç que hi ha darrere” de projectes com l’Anella Verda de Gandia.