Èxit del model turístic de la XIVEGa, amb la natura com a producte potent

Xavier Ródenas: Les bones dades ens encoratgen a continuar apostant per un model turístic que vam encetar en la present legislatura i que inclou la natura com a un producte potent, tot i les nostres limitacions econòmiques heretades. A pesar d’això, continuem dinamitzant, millorant, comunicant i professionalitzant el producte XIVEGa”.

L’afluència ha estat molt alta a les activitats de la Xarxa d’Infraestructures Verdes de Gandia: centres d’interpretació, #PlatjaNatura, Trenet turístic a la Marjal, visites al castell de Bairen, l’Auir, tallers didàctics… El 61% dels visitants és públic familiar. I un 53% procedeix de fora del territori valencià.

L’Agenda XIVEGa continuarà amb una programació trimestral durant tot l’any, que inclourà activitats didàctiques familiars els caps de setmana. Està previst també una campanya escolar per tal de fer arribar el nostre patrimoni natural a les aules.

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas i la coordinadora de la Xarxa d’Infraestructures Verdes de Gandia (XIVEGa), Maria José Martí, han fet una valoració de la campanya estival XIVEGa i del Programa d’Ecoturisme #PlatjaNatura 2017.

Així, durant els mesos d’estiu els Espais Naturals de la XIVEGa han registrat un total de 2.400 visites. Respecte a l’edat dels visitants, es pot comprovar que el públic familiar és el més nombrós amb una representació del 61%. D’altra banda, els adults obtenen un 26%, seguits pels visitants de la Tercera Edat i els Joves amb un 9% i 4%, respectivament.

Pel que fa a la procedència, més de la meitat (un 53%) correspon a les visites procedents de l’Estat Espanyol. Els residents a Gandia, obtenen un 21%, un 6 % de la comarca i el 13% d’altres llocs del territori valencià. Els visitants procedents de l’estranger representen el 6%.

D’altra banda, les activitats didàctiques programades durant l’estiu, relacionades amb el patrimoni cultural i natural, organitzades tant al Centre d’Interpretació Parpalló-Borrell i al Centre d’Interpretació de la Marjal, han estat tot un èxit. Normalment, s’han organitzat els dissabtes de matí, al llarg dels mesos de juliol i agost.

Destaca la gran acollida dels tallers relacionats amb la prehistòria com el taller de l’adorn i l’art prehistòric, en els quals els participants després de visitar la Cova del Parpalló, experimentaven les formes de vida dels nostres avantpassats prehistòrics, a través de rèpliques i material didàctic.

A més a més, enguany com a novetat dintre de les activitats de la XIVEGa es van organitzar dues visites al Castell de Bairen, les quals van tindre molt bona resposta, superant fins i tot les previsions.

També, dins el programa de visites, es va organitzar una ruta guiada a la Platja de l’Auir i un taller per conèixer-hi la flora i fauna de l’entorn.

 

#PlatjaNatura III

Centrant-se ja en la tercera edició del Programa d’Ecoturisme #PlatjaNatura, podem afirmar que és un programa consolidat gràcies a la gran participació de totes les excursions programades des de juliol al 12 de setembre.

“En aquest sentit, es confirma que el Medi Ambient es presenta com una eina per diversificar l’oferta turística de Gandia i encaminar-se cap un model turístic més enllà del tradicional “sol i platja””, destaca Ródenas. L’essència del programa és la de donar l’oportunitat als turistes que visiten Gandia de conèixer espais naturals protegits amb gran valor ecològic i cultural: el Paratge Natural Municipal Parpalló- Borrell (on també es visita la Cova del Parpalló, un dels jaciments prehistòrics més importants del Paleolític Superior) i l’espai natural de la Marjal de Gandia. Així mateix, el programa va incorporar també la visita guiada al Castell de Bairen. Les excursions incloïen el trasllat des de la façana marítima, tenint com a punt d’eixida les dues oficines d’informació turística de la Platja de Gandia (Far 1 i Far 2). El preu era de 4,00€ (2,00€ reduït) en el que s’incloïa: transport amb autobús d’anada i tornada des del Passeig Marítim de la Platja de Gandia, guia acompanyant, visita guiada i tastet de productes ecològics (hortalisses i fruites) de llauradors de la zona.

El total de visites ascendeix a 484, de les quals el 58% correspon a les excursions realitzades al C.I. Parpalló-Borrell i el 42% restant a les excursions al C.I. Marjal de Gandia i al Parc dels Ullals. Així mateix, l’excursió al Castell de Bairen va tindre una participació de 17 persones.

Respecte a l’edat de les visites totals realitzades, destaca principalment l’assistència de famílies (48%). Els Adults tenen una representació del 31% i els de la tercera edat un 21%. Pel que fa a la procedència total de les visites, les de l’Estat Espanyol obtenen una major representació amb un percentatge del 69%, seguides pels procedents de Gandia (17%), el País Valencià (10%) i Estrangers un 4%.

 

Així mateix, des de finals de juny fins el 15 de setembre, els visitants podien accedir a la Marjal en horari de matí mitjançant el servei del “Gandia Tren Turístic”. Aquesta oferta ha estat bastant positiva, obtenint un total de 816 participants. D’aquesta manera, el Centre de la Marjal i les visites guiades als Ullals es podien realitzar durant tota la setmana en horari de matí i el dijous i el cap de setmana per la vesprada.

Respecte a les accions promocionals, la XIVEGa va incorpar MUPI’s per la façana marítima, la edició de la Revista Auir i la inclusió a la XEC (Xarxa d’Espais Culturals de Gandia). La instal·lació de la caseta informativa de la Xarxa en el Passeig de les Germanies amb motiu de la Fira i Festes, va permetre que més de 1.500 persones coneixeren els Espais Naturals i la resta de membres de la Xarxa (Palau Ducal, Museu Faller, Teatre del Raval i MAGa).

“Les bones dades ens encoratgen a continuar apostant per un model turístic, que vam encetar la present legislatura i que inclou la natura com a un producte potent, tot i les nostres limitacions econòmiques heretades. A pesar d’això continuem dinamitzant, millorant, comunicant i professionalitzant el producte XIVEGa. En aquest sentit, vull felicitar a Ideari, empresa contractista responsable de la gestió de la XIVEGa”.

L’Agenda XIVEGa continuarà amb una programació trimestral durant tot l’any, que inclourà activitats didàctiques familiars els caps de setmana. Noves visites al castell de Bairen, l’Auir… Està previst també una campanya escolar per tal de fer arribar el nostre patrimoni natural a les aules.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *