XEC Gandia: Xarxa d’Espais Culturals, nou producte turístic singular per a Gandia

  • La XEC Gandia és una xarxa pública i privada que naix amb l’objectiu de donar a conèixer mitjançant un producte únic diferents espais naturals i culturals de la ciutat. Està conformada pel Palau Ducal, el Museu Faller, el Teatre del Raval, el MAGa, els centres d’interpretació Marjal de Gandia i Parpalló-Borrell o la Cova del Parpalló.
  • Amb aquesta xarxa es facilita a les persones visitants tota la informació perquè puguen dissenyar la seua pròpia ruta per la ciutat, segons les seues inquietuds i adaptada a les seues necessitats. Cada espai referencia la resta de contenidors culturals, a més dels punts d’informació habilitats.
  • Ródenas: “Tenim la sort de tindre a Gandia una magnífica oferta complementària al sol i platja…”.

L’Alcaldessa de Gandia i responsable de l’àrea de Turisme, Diana Morant, acompanyada del regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas; el regidor de Cultura, Joan Muñoz; i la representant de la Xarxa d’Espais Culturals de Gandia, Balbina Sendra, han presentat aquest matí l’experiència de la recentment creada XEC aprofitant que la nostra ciutat és la primera CAPITAL CULTURAL VALENCIANA de la història i dins de l’aposta del govern local per promocionar el turisme de qualitat. Es tracta d’una xarxa pública i privada que naix amb l’objectiu de donar a conèixer mitjançant un producte únic diferents espais naturals i culturals de la ciutat. Està conformada per: el Palau Ducal, el Museu Faller, el Teatre del Raval, el MAGa, el Centre d’Interpretació Marjal de Gandia, el Centre d’Interpretació Parpalló-Borrell, la Cova del Parpalló i el Teatre Serrano (durant les temporades que estiga obert). Amb aquesta xarxa, per exemple, es facilita als visitants tota la informació perquè puguen dissenyar ells mateixos la seua pròpia ruta per la ciutat de Gandia, segons les seues inquietuds i adaptada a les seues necessitats. A cada espai referenciat, hi trobem informació sobre la resta de contenidors culturals, a més dels punts d’informació habilitats.

Tot i que la XEC ja ha fet algunes accions es presenta ara una vegada està consolidada. Així, a la xarxa ja s’han dut a terme diferents accions, com ara la creació de la pàgina web www.xecgandia.com, edició de follets en diferents llengües, la participació en la programació d’estiu organitzada per l’Ajuntament de Gandia o la instal·lació de la caseta informativa de la XEC al Passeig dels Moll dels Borja. Així mateix, amb motiu de la Fira i Festes es va considerar una bona oportunitat per donar a conèixer la XEC a la ciutadania de Gandia i la Safor i la resta de comarques que es van acostar per gaudir de les festes. La caseta es va instal·lar al primer tram del Passeig, i es va proporcionar informació dels membres de la Xarxa, el programa de la Fira i informació turística de la ciutat. Aquesta acció va ser tot un èxit, atès que del 29 de setembre fins al 2 d’octubre, van ser ateses 1.592 persones. Ara, la semana vinent la XEC Gandia també hi serà present a la Fira Internacional de Turisme, Fitur, que tindrà lloc a Madrid.

Ródenas ha destacat que aquesta experiència està tenint molts bons resultats a Gandia i a altres ciutats. “Tenim la sort de tindre a Gandia una magnífica oferta
complementària al sol i platja, només cal visualitzar els productes, organitzar-los per fer-los més forts i que els visitants no es perden. No venim ací a vendre fum, sinó accions que estan fent-se ja. Som un govern responsable que planifica i executa, i no especula”
.

“El nou model de turisme que hem encetat posa l’accent en la qualitat, en la cultura, en l’autenticitat, en la nostra identitat, en la Gandia més singular. I eixe és precisament l’objectiu d’esta xarxa: oferir la nostra història, cultura, natura, arts escèniques, tradicions, etcètera, d’una manera conjunta als nostres visitants. El turisme és el principal motor de l’economia de la nostra ciutat. Però arrosseguem un problema, que és molt comú en molts municipis turístics: l’estacionalització. En este sentit, el nostre govern té dos reptes: la desestacionalització i aspirar a atraure visitants amb poder adquisitiu més alt. Després de moltes dècades sent Gandia una destinació consolidada que sols s’ha basat en el sol i la platja per atraure visitants, necessitem una renovació, amb propostes turístiques enfocades a les demandes del visitant actual per a poder sobreviure en un mercat molt competitiu, però també per a progressar i ser més sostenibles. Cal que ens adaptem al turista, que és cada vegada més exigent, i nosaltres tenim recursos de sobra per a fer-ho. La XEC, en este sentit, és una aliada de l’objectiu de reposicionament de la nostra marca associada a la cultura i a la qualitat com a destinació i també encaixa perfectament en l’objectiu de la desestacionalització.”, ha assegurat Morant.

Per a Muñoz la XEC demostra, una vegada més, la voluntat del govern local d’avançar junts el sector privat i públic amb el que són propostes de ciutat. “Estem comprovant (també amb la Mesa de Turisme) que si tots els agents de la ciutat treballem units en el turisme, serà beneficiós per al turisme i també serà beneficiós per a la ciutat. Ací tenim espais que depenen de l’administració local (Museu Arqueològic, Cova parpalló, Centre d’Interpretació Parpalló-Borrell, Centre d’Interpretació de la Marjal de Gandia) i altres que són privades (Palau Ducal dels Borja, Teatre del Raval i Museu Faller), i tots treballem conjuntament per a que siguen un reconegut segell identitari de Gandia. La capitalitat cultural acabarà el pròxim 25 d’abril, però Gandia ha estat, és i serà sempre una ciutat cultural i això, junt a la història que ens avala, ho acrediten els espais que conformen la XEC”.

Finalment, la coordinadora de la XEC i directora cultural del Palau ha recordat que la XEC naix de la necessitat de treballar conjuntament. “A soles no anem a cap lloc. El Palau Ducal és important, rep més de 50.000 visites anuals, però no tenim res a fer si no oferim més coses, com ara els centres d’interpretació, el Museu Faller, el teatre, etc… Mostrem al visitant allò que fa singular la nostra ciutat”.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *