Lorena Milvaques: “… és una obligació de les administracions públiques, i per això la col·laboració de l’àrea d’Igualtat, potenciar la visibilitat de la tasca de les dones, i en aquest cas, de les científiques, i contribuir amb activitats a l’empoderament de les mateixes”.

– El Comitè d’Igualtat del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia col·laboren en l’organització del taller infantil (5 a 12 anys), ‘Curie, un conte actiu’, que tindrà lloc dissabte 10 de febrer, d’11.30h a 13.00h, en la Casa de cultura Marquès González de Quirós. L’assistència és gratuïta fins completar la capacitat del local.

 – L’objectiu és visibilitzar les dones científiques i tecnòlogues històriques i actuals, posant en valor el seu treball i construint nous referents. I afavorir un context social i educatiu en el qual les xiquetes s’hi vegen animades, capaces i reconegudes.

– L’acte s’emmarca també dins les activitats del #8MarçGandia, Dia internacional de les Dones.

  La vicealcaldessa de Gandia i regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Lorena Milvaques i la professora i membre del Comitè d’Igualtat del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, Isabel Pérez-Arjona, han presentat aquest matí l’activitat organitzada conjuntament per tal de commemorar a la nostra ciutat el Dia Internacional de les Dones i les Xiquetes a la Ciència.

Així, s’ha programat el taller, ‘Curie, un conte actiu’, que tindrà lloc el dissabte 10 de febrer, d’11.30h a 13.00h, en la Casa de cultura Marquès González de Quirós de Gandia. L’assistència és gratuïta fins completar la capacitat del local.

L’activitat està dirigida a famílies amb xiquets i xiquetes de 5 a 12 anys i forma part de les activitats del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

L’objectiu de l’activitat ‘Curie, un conte actiu’ és donar a conèixer la història de la més important científica de tots els temps: Marie Sklodowska-Curie. En clau de conte, el grup ‘Los gatos con batas’ dóna vida a una vida èpica amb música, llum i color. A més, es realitzaran demostracions científiques i experiments sorprenents.

“L’Organització de Nacions Unides ha declarat l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta a la Ciència, amb l’objectiu d’ajudar a visibilizar el treball de les científiques, a crear rols femenins en els àmbits de la ciència i l’enginyeria i a promoure pràctiques que afavorisquen la igualtat de gènere en l’àmbit científic. El comitè d’igualtat del Campus de Gandia de la UPV, format per estudiants, professores i personal d’administració i serveis és responsable d’aquesta iniciativa des del Campus, amb la col·laboració de la Regidoria d’Igualtat i Dóna de l’Ajuntament de Gandia”, ha explicat Pérez-Arjona.

“Per desgràcia, i a l’igual que en altres sectors, les dones científiques comparteixen amb moltíssimes altres dones l’absència d’igualtat, tant en la precarietat laboral, com en la falta d’oportunitats; la invisibilitat del seu treball, els gairebé inexistents reconeixements, la difícil compatibilitat entre la vida familiar i professional, etc… Per aquesta raó, és una obligació de les administracions públiques, i per això la col·laboració de l’àrea d’Igualtat, potenciar la visibilitat de la tasca de les dones, i en aquest cas, de les científiques, i contribuir amb activitats a l’empoderament de les mateixes”, ha assegurat Milvaques.

Activitats en tot l’estat

Col·legis, universitats, centres de recerca, unitats de comunicació científica, empreses, ajuntaments i altres entitats estan organitzant activitats durant el mes de febrer amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència. Amb l’objectiu de donar visibilitat a les mateixes s’ha engegat la web 11defebrero.org.

En aquesta plataforma es pot accedir al Manifest INSPIRA, que subscriuen també des del Comitè d’Igualtat del Campus de Gandia. En el manifest s’afirma que ‘vivim en un món global i divers on la igualtat no està aconseguida en molts aspectes. Un que ens preocupa i ocupa és la bretxa de gènere i la tecnologia’. Entre els objectius que es fixen en el manifest es troben:

– Reflexionar i revisar la falsa creença que ja hi ha igualtat. Conèixer les dades.

– Reconèixer públicament que dones i homes tenim les mateixes capacitats i mereixem el mateix reconeixement.

– Donar a conèixer les conseqüències de la falta d’igualtat existent, i treballar per a conscienciar a la societat de la necessitat d’accions positives per a evitar-les.

– Visibilitzar a les dones científiques i tecnòlogues històriques i actuals, posant en valor el seu treball i construint nous referents.

– Revertir els estereotips socials, desmitificant les creences sobre els rols de gènere; facilitant informació sobre les carreres científiques i tecnològiques i donant a conèixer l’ampli ventall de possibilitats professionals de les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques).

– Afavorir un context social i educatiu en el qual les xiquetes s’hi vegen animades, capaces i reconegudes.