Lorena Milvaques: “El conjunt de les actuacions descrites  ens informen d’una legislatura extremadament productiva en realitzacions, a pesar del duríssim llegat econòmic heretat.”

– Diana Morant: Les dues formacions polítiques de l’executiu i Ciutadans hem fet renúncies per a construir l’espai comú de diàleg i consens a través del qual esta ciutat ha trobat estabilitat i progrés. Des d’este projecte comú i la confluència, Gandia mira al futur amb optimisme, amb la certesa què s’estan fent bé les coses i amb mots projectes de futur”.

 – Lorena Milvaques:Nosaltres xafem els peus en terra. Nosaltres no fem política ficció, no balafiem els recursos públics i no juguem irresponsablement amb els instruments de gestió que les ciutadanes i els ciutadans de Gandia van posar en les nostres mans per a construir el present i el futur de la ciutat”.

 El saló de plenaris de l’Ajuntament de Gandia va acollir ahir el primer Debat de l’Estat de la Ciutat de Gandia. Una sessió que ha estat qualificada com a “històrica” pels membres del govern municipal, on s’ha rendit comptes amb la ciutadania, a més de fer una radiografia de la situació actual de la ciutat. El plenari s’emmarcava dins de l’Ordenança de Transparència impulsada des de l’executiu i en el mateix, tots els grups polítics representats a l’Ajuntament de Gandia han disposat d’intervencions per presentar les seues propostes i manifestar les seues inquietuds i suggeriments.Durant la sessió, tant l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant com els portaveus dels dos partits que conformen el govern municipal, Lorena Milvaques (Més Gandia) i Jose Manuel Prieto (PSPV-PSOE), van coincidir a destacar que la celebració del debat suposa un canvi d’època i al mateix temps, de ruptura amb la legislatura passada “basada en mentides, opacitat, silenci i manipulacions per no parlar de les sentències judicials o la desaparició i esborrat d’ordinadors”, afirmà Diana Morant, alhora que van destacar les mesures en l’àmbit de la transparència i govern obert posades en marxa aquesta legislatura com ara la publicació de totes les factures que es paguen; els currículums dels regidors/es, els assessors/es i les seues retribucions; la retransmissió dels plenaris en directe; l’agenda de l’alcaldessa pública, l’inici dels primers Pressupostos Participatius de la història, a més de la posada en marxa d’un portal de la Transparència més ambiciós que el que exigix la mateixa Llei de Transparència.

Els membres de l’executiu també van destacar amb xifres que tots els paràmetres socioeconòmics són millors que quan van accedir a l’executiu i que s’ha treballat en tres eixos principals, dels quals van citar alguns exemples d’accions destacades.

En primer lloc, s’han restaurat els drets de les persones atorgant més ajudes socials, a les persones depenents, contra els desnonaments i la pobresa energètica, facilitat l’accés a l’habitatge. S’ha invertit, només al llarg de 2017, vora 1’4 milions d’euros en projectes d’ocupació, que han permés que 111 persones hagen pogut treballar, a més de les 90 accions formatives, que han beneficiat 700 persones.

S’ha reinstal·lat el dret a la informació, a més de democratitzar l’esport base i fer valdre la Cultura per a tots amb la recuperació del Teatre Serrano. S’ha construït el Casal de les Associacions al Centre Joan Climent i s’hi ha enllestit un Punt d’Econtre Familiar. S’ha creat la Mesa de Protocol contra la Violència de Gènere, s’han impulsat accions de formací i conscienciació sobre la igualtat i la diversitat, posant en marxa el Consell de la Diversitat o col·laborant amb l’Agència Valenciana de Turisme en l’impuls del turisme LGTBI.

S’ha donat un fort impuls al patrimoni de la ciutat, amb actuacions que han possibilitat la recuperació i l’obertura dels refugis de la Guerra Civil, les obres de consolidació del castell de Bairén o l’espai interpretatiu de les nostres muralles. S’ha aconseguit instaurar una connexió marítima entre Gandia i Eivissa i invertit vora 1,5 milions d’euros, amb l’ajuda de l’IVACE, en la remodelació dels polígons industrials Alcodar i Benieto. També s’ha iniciat la creació de carrils bici segregats per tal de millorar la mobilitat sostenible en distintes zones de la ciutat. A més hem aconseguit connectar gran part de la xarxa i dotar els itineraris de racionalitat.

S’hi ha obert la zona verda i lúdica del Parc d’Ausiàs March, en un espai que estava totalment degradat i descurat i s’ha dut a terme 12 programes diferents d’educació ambiental a les escoles i hem constituït la Xarxa d’Ecoescoles. S’ha creat la Xivega, projecte que contempla la diagnosi, la planificació i la programació d’activitats de natura i de família en espais naturals.

En segon lloc, van destacar la millora econòmica de la ciutat gràcies al pagament de totes les factures que es devien a proveïdors i el tancament d’IPG alhora que s’han recuperat les relacions amb empreses i institucions que ja no confiaven a Gandia.

Com a tercer aspecte destacat, van al·ludir a la recuperació de la reputació de la ciutat a l’allunyar-la de males notícies i comportaments indecents.

El coportaveu del govern, Jose Manuel Prieto va destacar que el Debat de l’estat de la ciutat instaura la dació de comptes dels compliments de l’acord de governabilitat dels partits que el conformem. “Han canviat, irreversiblement, les formes de fer política, d’explicar i de retre comptes cada dia. I en eixe anhel està l’esperit de les noves mesures en matèria de transparència i govern obert d’este Ajuntament. D’altra banda, si hi ha debat, i per tant rendició de comptes és perquè hi ha una Ordenança de Transparència, aprovada per unanimitat, que ha instaurat també irreversiblement eixos mecanismes en el debat públic”.

La vicealcaldessa, Lorena Milvaques declarà en la seua intervenció que “El conjunt de les actuacions descrites i aquelles que no han pogut ser anomenades per manca de temps ens informen d’una legislatura extremadament productiva en realitzacions, a pesar del duríssim llegat econòmic heretat. La qual cosa li conferix valor afegit a tot el que s’ha fet i demostra les potencialitats d’una ciutat com la nostra fins i tot en les situacions més adverses.

Nosaltres xafem els peus en terra. Nosaltres no fem política ficció, no balafiem els recursos públics i no juguem irresponsablement amb els instruments de gestió que les ciutadanes i els ciutadans de Gandia van posar en les nostres mans per a construir el present i el futur de la ciutat”.

Per tancar el debat, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant,  va concloure afirmant que “Els partits del govern estem aconseguint alts graus de compliment tant en els nostres programes electorals com en el Decàleg de la Marquesa. Les dues formacions polítiques de l’executiu i Ciutadans hem fet renúncies per a construir l’espai comú de diàleg i consens a través del qual esta ciutat ha trobat estabilitat i progrés. Des d’este projecte comú i la confluència, Gandia mira al futur amb optimisme, amb la certesa què s’estan fent bé les coses i amb mots projectes de futur”.

Finalment, s’hi va anunciar els 20 compromisos de l’executiu per al que queda de legislatura:

1.- Els xiquets i xiquetes tindran escoles i instituts de qualitat i moderns, gràcies a la Inversió més gran que s’haja fet mai en educació amb el programa Edificant de la Generalitat Valenciana que beneficiarà als 13 centres públics de la ciutat.

2.- El pròxim curs l’escolarització de 2-3 anys serà gratuïta, un compromís del Govern del Botànic.

3.- Retorn a la Mancomunitat com a capital de la Safor

4.- Iniciar en el Centre de Salut Integral de Roís de Corella. Un modern i avantguardista projecte sociosanitari per al vell hospital.

5.- Aplicar un Pla d’Igualtat en l’Administració que afectarà els treballadors i treballadores de l’Ajuntament.

6.- Crear un centre sociocultural que acollirà una escola de música a l’antiga Quadra de Beniopa.

7.- Executar un pla de Millora d’Instal·lacions esportives.

8.- Crear un Parc Arqueològic al voltant del Castell de Bairén.

9.- Habilitar la Casa dels Escriptors a l’Alqueria del Duc, una iniciativa única al territori valencià amb la qual s’estrenarà el turisme literari.

10.- Continuar amb l’Oferta Pública d’Ocupació d’aquests anys, la més ambiciosa de l’última dècada, que permetrà consolidar llocs de treball i ampliar el cos de la Policia Local per millorar la seguretat al carrer.

11.- Aprovar una ordenança d’habitatge per gestionar i posar a disposició de la ciutadania el parc d’habitatge municipal.

12.- Desenvolupar, amb la Diputació, el Bulevard de la Natzaret-Oliva amb una inversió de 2 milions d’euros per millorar la seguretat i la integració d’aquesta via i de Kentucky amb el nucli urbà de la platja.

13.- Ampliar fronteres culturals signant l’Agermanament amb Fano (Itàlia) i pròximament, amb altres ciutats.

14.- Modificar el Pla General per a facilitar la construcció de nous hotels i locals d’oci, i millorar la convivència entre oci i descans a la nostra zona turística.

15.- Millorar els accessos a l’hospital comarcal.

16.- Construcció d’una residència moderna a Les Foies, en Grau, per a gent gran. Serà d’iniciativa privada, però l’Administració comptarà amb places públiques per afavorir les persones amb menys recursos econòmics.

17.- Millorar la qualitat urbana de la ciutat i la neteja, amb una inversió de 2 milions d’euros per a la incorporació de nova maquinària, incrementar el pressupost de les contractes de manteniments i la inversion d’1 milió d’euros en el pla de vials de 2018.

18.- Signar la Càtedra de Turisme amb el la UPV per treballar la ciutat com a destinació intel·ligent.

19.- Reobrir el Museu de les Clarisses.

20.- Continuar treballant amb la Generalitat en un projecte cultural i científic emblemàtic en els “tinglados” del port per dinamitzar el districte marítim i posar en marxa un nou revulsiu turístic per a la ciutat.