El jardí de la Casa de la Marquesa de Gandia va acollir la nit de dissabte l’acte de cloenda de la Capitalitat Cultural Valenciana després d’un any ric en activitats culturals, com exposicions, concerts, conferències o representacions teatrals. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el conseller de Cultura, Vicent Marzá, van obrir l’esdeveniment amb parlaments per donar pas al concert ‘Fok’, de Kepa Junquera. Van assistir els alcaldes de Sagunt i Potries (municipis reconeguts per la Generalitat amb el distintiu de la capitalitat cultural durant aquest any), a més de membres de la corporació municipal i representants del món de la cultura.

El conseller Vicent Marzà ha afirmat que la virtut més important de la Capitalitat Cultural de Gandia ha estat “tornar a reivindicar-se com la ciutat literària per excel·ncia, bressol del segle d’or de les lletres valencianes. Un passat brillant que es projecta admirablement en un present igualment encoratjador”. “S’acaba una capitalitat brillant i en uns dies prendran el relleu les noves capitals culturals. Sagunt, ciutat amb una càrrega històrica i cultural de primera magnitud i Potries, una altra població de la Safor, prova de l’espectacular dinamisme social i cultural de la comarca“.

Durant la seua intervenció, Diana Morant ha destacat que el distintiu de Capitalitat Cultural Valenciana ha estat “una magnífica aposta del Govern del Botànic, en un clar gir per fer valdre la cultura, les tradicions i el passat històric de les valencianes i els valencians” i va fer valdre que la implicació no només de les administracions públiques sinó també associacions, col·lectius, empreses i veïns, “el que va convertir la Capitalitat Cultural en un projecte de ciutat que ha contribuït a la cohesió social“.

El títol de Capital Cultural, per Morant, ha estat “l’estímul perfecte perquè els gandians tornàrem a sentir-nos orgullosos de la nostra ciutat“. Amb aquest reconeixement, “hem fet que molta gent redescobrisca la Gandia autèntica, que no és altra que la Gandia rica en cultura“. La Capitalitat Cultural Valenciana, va afegir l’alcaldessa, és “un dels més apassionants fites que li ha passat a la nostra ciutat en els últims temps i el nostre repte, ara, és no baixar mai la guàrdia de la nostra oferta cultural de prestigi, singular i autèntica i, si és possible, millorar-la més encara“.

En paraules de Morant, “diem adéu a la Capitalitat Cultural Valenciana per renéixer amb tota la força del món com una ciutat feliç per haver recuperat el prestigi després de patir una important crisi moral, reputació i de valors“.

Morant va finalitzar la seua intervenció afirmant que “afrontem el futur cultural amb optimisme, perquè som molt conscients que tenim l’obligació de preservar la cultura en totes les seues vessants perquè estiga garantida per sempre”. “El nostre passat ens observa, ens recorda qui som i, des d’ara, sabem que el futur també podrà mirar cap enrere amb la satisfacció plena de saber que vam ser la primera Capital Cultural Valenciana de la història“.

Finalitzats els parlaments, l’alcaldessa de Gandia i el conseller de Cultura, van cedir el testimoni de la Capitalitat Cultural als alcaldes de Sagunt i Potries. Posteriorment, va ser el torn per al concert de Kepa Junkera, que va congregar centenars de persones i on, en acabar, també es va organitzar un espectacle de danses típiques valencianes i on la Muixeranga la Safor va sorprendre els espectadors amb les seues formacions.

La cloenda de la Capitalitat Cultural Valenciana s’ha emmarcat en el III Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània.