– gandia.org està elaborat per l’alumnat del Taller d’Ocupació Sendes Urbanes II (i actualitzat pels de la tercera edició), programa finançat pel Servef de la Generalitat, amb el suport de l’Ajuntament. 

Xavi Ródenas: “Sendes Urbanes de Gandia naix dintre del programa de l’Anella Verda de Gandia, amb l’objectiu de creació d’un perímetre al voltant de la ciutat que englobe zones de gran valor ecològic i paisatgístic…”.

– Sendes Urbanes és un projecte de ciutat que presenta els diferents barris com a punts de partida i connexió amb l’Anella Verda dels 9 recorreguts que conformen esta xarxa i envolten Gandia. Amb una extensió aproximada de 50 km, la xarxa de Sendes Urbanes inclou els elements naturals, culturals, etnogràfics i singulars dels paisatges més pròxims a l’entorn urbà.

– Tot i que encara s’està treballant en el condicionament, senyalització i comunicació de les sendes, totes poden ser ja recorregudes, i algunes estan pràcticament enllestides.

 

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas i la directora del Taller d’Ocupació Sendes Urbanes III, Nieves Santonja han presentat el web sendesurbanes.gandia.org, amb informació sobre les 9 Sendes Urbanes de Gandia i el treball que hi realitza l’alumnat de les tres edicions dels Tallers d’Ocupació, finançat pel Servef de la Generalitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Concretament, aquest web formava part del treball final de curs de l’alumnat del Taller d’Ocupació Sendes Urbanes Gandia II i continua actualitzant-se per part dels estudiants de la tercera edició. Inclou plànols, fitxes descriptives, imatges del fotògraf Natxo Francés, i vídeos de Sergi Pitarch, etc…

Gandia aposta per la gestió responsable del seu entorn natural per preservar i ficar en valor els espais naturals del municipi amb mesures que garanteixin la seua conservació, manteniment, així com la promoció d’un ús responsable del territori.

Entre les actuacions desenvolupades per l’Ajuntament, es troba el projecte anomenat Sendes Urbanes de Gandia, que naix dintre del programa de l’Anella Verda de Gandia, amb l’objectiu de creació d’un perímetre al voltant de la ciutat que englobe zones de gran valor ecològic i paisatgístic. Així, Sendes Urbanes és un projecte de ciutat que presenta els diferents barris de la ciutat com a punts de partida dels 9 recorreguts que conformen esta xarxa de sendes i envolten Gandia. Amb una extensió aproximada de 50 km, la xarxa de Sendes Urbanes inclou els elements naturals, culturals, etnogràfics i singulars dels paisatges més pròxims a l’entorn urbà”, ha explicat Ródenas.

La proximitat d’aquests espais naturals a les zones urbanes ha propiciat la necessitat de condicionar, rehabilitar i recuperar algunes zones degradades per tal de conformar una xarxa de senders accessible, senyalitzada i de qualitat per configurar tant espais pròxims d’esbarjo i descobriment per a la ciutadania, com la creació d’un producte turístic d’interès per als visitants.

Les actuacions de millora ambiental i promoció turística per a la configuració de la xarxa realitzades fins ara han estat executades a través de Tallers d’Ocupació, programes cofinançats pel Servef i el Fons Social Europeu, i impulsats per la Regidoria de Polítiques Econòmiques i Innovació.

Els Tallers d’Ocupació són programes mixtos d’ocupació i formació que tenen per objecte incrementar l’ocupabilitat de les persones desocupades a partir de 25 anys, amb la finalitat de facilitar la seua inserció laboral, combinant la formació amb l’ocupació.

El programa combina les accions formatives en alternança amb la realització d’obres o la prestació de serveis d’utilitat pública o interès social per a la comunitat, prevalent-se aquells projectes de caràcter innovador tenint en compte la seua incidència en nous jaciments d’ocupació.

Així, Gandia ha desenvolupat, de moment, tres Tallers d’ocupació en els quals han participat més d’un centenar de persones aturades de Gandia, que a més de millorar la seua ocupabilitat amb la formació rebuda, per a obtenir una qualificació professional acreditada amb Certificats de Professionalitat, han realitzat intervencions de condicionament en alguns dels senders de la xarxa.

“El treball és molt gran, perquè les 9 sendes cal adaptar-les, condicionar-les, senyalitzar-les i donar-les a conèixer. A més estan vives, canvien constantment. Enguany ens estem centrant en la senyalització i la cerca d’informació de 3 sendes: la roja, la verda i la blava. La groga i la morada estaran perfectament acabades i senyalitzades. La resta, a poc a poc. La prioritat és la senyalització bàsica de les 9 sendes, que ja es poden visitar perfectament”, ha indicat Santonja, qui ha recordat que enguany també s’està formant en interpretació, educació ambiental i s’analitza, entre d’altres aspectes, la forma de donar a conèixer a la ciutadania tota aquesta informació. “Un exemple, és que a hores d’ara estem repartint futllets per anunciar que els dimarts i els dijous de juliol, agost i setembre, es faran rutes guiades per la senda blava (Venècia)”.

Les Sendes Urbanes de Gandia

  1. Senda Urbana de l’Auir (Senda Marró)

Punt d’eixida i arribada:

Passeig Rosa dels Vents.

Distància: 12,6 km.

Temps estimat: 2 hores i 34 minuts.

Desnivell màxim: 14,0 m.

Dificultat tècnica: Moderada.

 

  1. Senda Urbana de Venècia i el Grau (Senda blava)

Punt d’eixida i arribada:

Parc de l´Oller

Distància: 4,6 km.

Temps estimat: 1 hora.

Desnivell màxim: 6,8 m.

Dificultat tècnica: Fàcil.

 

  1. Senda Urbana dels Ullals (senda verda)

Punt d’eixida i arribada:

Parc Joan Fuster.

Distància: 6,9 km.

Temps estimat: 1 hora i 23 minuts.

Desnivell màxim: 13,7 m.

Dificultat tècnica: Moderada.

 

  1. Senda Urbana del Castell de Bairén (Senda Morada)

Punt d’eixida i arribada: Parc de L’Alqueria Nova (Parc de Sant Pere)

Distància: 2,5 km.

Temps estimat: 2 hores.

Desnivell màxim: 95,2 m.

Dificultat tècnica: Moderada.

 

  1. Senda Urbana del Riu Serpis (senda turquesa)

Punt d’eixida i arribada: Parc Joan Fuster

Distància: 15,5 km.

Temps estimat: 1 hora i 5 minuts.

Desnivell màxim: 4,6 m.

Dificultat tècnica: Fàcil.

 

  1. Senda Urbana de Santa Anna (senda magenta)

Punt d’eixida i arribada: Plaça El.líptica

Distància: 2,94 km.

Temps estimat: 1,34 hora.

Desnivell màxim: 53,0 m.

Dificultat tècnica: Fàcil.

 

  1. Senda Urbana Falconera-Les Roques (senda taronja)

Punt d’eixida i arribada: Plaça de les Fonts

Distància: 2,12 km.

Temps estimat: 1 hora.

Desnivell màxim: 19,3 m.

Dificultat tècnica: Fàcil.

 

  1. Senda Urbana de Les Aromes (senda roja)

Punt d’eixida i arribada: Parc Joan Fuster

Distància: 5,1 km.

Temps estimat: 1,03 hora.

Desnivell màxim: 15,6 m.

Dificultat tècnica: Fàcil.

 

  1. Senda Urbana de Benipeixcar (Senda Groga)

Punt d’eixida i arribada: Parc de les Ambrosies ( ermita de Martorell )

Distància: 2,5 km.

Temps estimat: 1 hora.

Desnivell màxim: 23,6 m

Dificultat tècnica: Fàcil.