La regidora d’Educació, Esther Sapena,  ha presentat aquest matí un esdeveniment molt important, considerat el major projecte educatiu d’Europa, que acollirà Gandia (el Grau) els dies 7, 8 i 9 de maig de 2025: COM SONA L’ESO.

«Un esdeveniment que des del primer moment em va furtar el cor que vas més enllà d’una simple trobada musical d’instituts públics i d’un concert. Com SONA L’ESO és una oportunitat per als adolescents de trobar-se, d’expressar-se, de sentir-se realitzats i escoltats i una oportunitat per a la ciutadania d’endinsar-se en un ambient únic, en un concert que vos assegure no deixarà indiferent a ningú i d’aprendre dels nostres joves”.

Així 1.600 xiquets i xiquetes de l’ESO arribats de tot arreu del País Valencià, de Catalunya i de les Illes Balears, conviuran al llarg de 3 dies al Grau per delitar a tota la població el dia 9 per la nit al Moll dels Borja amb un concert multitudinari, l’obra musical “Anna corre sota l’oceà”.

La inscripció dels centres ja està oberta i ara comença per a l’organització, l’associació Projecte educatiu “Com sona l’ESO”, el treball amb centenars d’instituts on es prepararà per separat el musical. En un acte de creativitat en xarxa entre els centres educatius i de treball col·laboratiu amb un fi comú, gaudir de la música i fer-la servir per aprendre i per expressar-se.

El projecte persegueix una doble finalitat: Formar persones amb valors humans, basant-se en l’educació com a eina fonamental i el desenvolupament de la intel·ligència a través de l’art, transformant en espectacle el treball realitzat a l’aula i estrenant cada any una nova obra.

I, d’altra banda, oferir a l’alumnat l’oportunitat – probablement única en les seues vides- de sentir-se artistes (músics, ballarins, actors), protagonistes d’allò que sempre veuen des del pati de butaques i d’experimentar en primera persona el plaer (però també l’esforç) que representa protagonitzar un projecte artístic en directe, damunt d’un escenari.

“Qualsevol alumne pot participar, no hi ha filtres, en aquest projecte educatiu, valencià, que va nàixer al Cap i Casal fa 25 anys entre tres amics professors de música i ha arribat ja a 80 instituts. També és un projecte artístic i musical, una ferramenta per a la formació integral de l’alumnat. Un projecte d’escola pública i en valencià; volem mostrar que a l’escola pública podem fer coses xulíssimes. I en valencià, perquè la nostra llengua és perfecta per a l’art, la cultura i la música”, ha destacat un dels organitzadors, Alexis Calvo.

Per la seua banda, Joan Alcover ha explicat que allò que es veurà el 9 de maig a l’escenari, previsiblement situat la Moll dels Borja, és una barreja entre òpera i musical interpretat per 1.600 adolescents entre 12 i 16 anys. “Que ho transmeten d’una forma especial; veure en escena alumnat sense massa formació que crea música, s’hi creu el paper..L’educació artística ens transforma a totes i a tots”.

Des del departament d’Educació de l’Ajuntament de Gandia no vam dubtar ni un moment en donar suport a aquesta iniciativa, ja que suposa una oportunitat inigualable per a la nostra ciutat i per a tota la comarca, per als nostres joves que participaran per primera vegada, i per a tota la ciutadania”, ha conclòs Esther Sapena.