Article d’opinió de Josep Miquel Moya (regidor a l’Ajuntament de Gandia).

L’altre dia, vosté, col·laborador de Gandia TV (encara que no aparega en la llista facilitada al Consell d’Administració) i assidu dels despatxos municipals, sobretot de la Plataforma i d’Urbanisme (encara que no se li conega cap relació contractual) es va despatxar contra el Bloc en l’article “Tila, molta tila”, en el que aprofita una conversa privada per extraure unes conclusions polítiques.

Un senyal de la seua manera d’entendre les coses. No seré jo qui faça públiques cap de les seues afirmacions privades efectuades en l’anterior legislatura contra, per exemple, Orengo, Boix o Mascarell, sobretot arran de la difusió per part del PSOE de la situació del seu xalet de Marxuquera, després que el PP (ara Plataforma) denunciaren les obres d’un familiar de l’alcalde. Perquè les converses privades són això: privades.

Però sí que diré ben clarament que, posats a triar una versió dels fets, em quede, amb els ulls tancats, amb la de “don Felip”, un home honest i que va demostrar una capacitat de treball i una eficàcia a la que ja voldrien aproximar-se ni que fos mínimament molts dels seus correligionaris.

Vosté atribueix la reacció de “don Felip” a la seua pertinença a la Plataforma. Res més lluny de la realitat. La reacció, com la de molts altres gandians, es deu a les mentides, la xuleria i la mala educació, quan no a intents d’humiliació que ni “don Felip” ni cap membre del Bloc consentim, vinguen d’on vinguen.

Però al marge de les qüestions personals, com a portaveu del Bloc, no puc defugir comentar les afirmacions polítiques de vosté que confon governar amb manar. O potser no és cap confusió sinó la translació exacta del seu pensament. Parla dels qui ocupaven un càrrec de confiança com els qui “vivien de la política”. No sabem de què viu vosté, Sr. Mas, d’on cobra, quant i per què. Una situació ben diferent a tindre un sou establert pel plenari i conegut per tots! I encara parla de Gandia TV, que ha assolit quotes de sectarisme difícilment conegudes en cap altra televisió pública.

Acusa vosté el Bloc d’executar costosíssimes obres. És curiós que no faça esment del seu actual soci de govern, el PSOE, ja que és el mateix que governava abans. Callaré moltes converses privades a este respecte. Però encara és més curiós que parle de “costosíssimes obres” qui ens empeny a projectes megalòmans, paga 500.000 euros per uns avantprojectes, intenta contractar a tota la nòmina d’arquitectes afamats del planeta, i avala ciutats olímpiques, tramvies i aeroports.

Parla de Marxuquera, una herència del Bloc? Sí que té poca memòria per no recordar que les urbanitzacions eren responsabilitat de la regidoria d’urbanisme (del PSOE)! Ja s’ha oblidat del Sr. Borràs? Doncs, li ha costat poc. Eixa regidoria està ocupada pel Sr. Mut des de fa dos anys i mig, des de la qual ha estat incapaç de solucionar res.

Pel que fa al Prado, li recordaré que qui va recepcionar les obres fou també Mut i no el Bloc, i que el projecte fou aprovat unànimement per tots. Nosaltres haguérem obligat a reposar tots els desperfectes. Per què no ho van fer vostés? I finalment el Passeig. No és la primera vegada que afirmen des de la Plataforma que no existia projecte. Espere que no ho tornen a dir perquè potser la contestació vinga des d’una altra instància. És ben simptomàtic que, després de dos anys, continuen sense acabar l’obra. Una obra pressupostada en 4,8 milions d’euros mentre que la meitat que ara es licita ho fa amb 6 milions. Costosíssimes obres, Sr. Mas?

En una cosa sí que coincidim: el Bloc té un problema amb la Plataforma, i també tota Gandia. Ja veurem què passa. L’altre dia, el Sr. Mut afirmava que “deixarà els caixons plens de projectes”. Plens de projectes i buits de diners. Esperem que almenys, qui vinga darrere, tinga més respecte pels seus projectes que el que han demostrat vostés pels dels altres.