– La previsió és que puga estar finalitzat la primavera de 2018, una vegada fetes les diferents modificacions exigides per la Conselleria de Sanitat sobre el projecte inicial i que han retard els treballs.

– Amb un pressupost de 700.000 €, finançat pel Pla Confiança de la Generalitat, l’espai ubicat a Santa Anna acollirà el Centre de Dia per a persones afectades per la malaltia d’Alzheimer amb un servei sociosanitari i de suport familiar que ofereix una atenció diürna, integral, especialitzada i terapèutica a pacients amb demència, maximitzant les seus capacitats, promovent el seu manteniment al seu entorn habitual, facilitant un temps de descans al familiar, et…

– Aquest matí han visitat les obres una delegació de l’Ajuntament, juntament els representants d’AFA Safor, que gestionarà el centre. L’edifici serà compartit, a la part lateral i superior pel futur centre cívic, la biblioteca, la ludoteca, el taller de ceràmica o el centre de menors de Santa Anna.

L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, la Vicealcaldessa i presidenta de la Junta de Districte de Santa Anna, Lorena Milvaques, el regidor de Responsabilitat Social, Nahuel González, el coordinador d’Urbanisme, Vicent Mascarell, juntament la presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (AFA Safor), Rosa Genís, i tècnics municipals i representants de l’empresa constructora, han visitat aquest matí l’estat de les obres del futur Centre de Dia per a persones afectades per la malaltia d’Alzheimer, ubicat a l’entrada del barri de Santa Anna, a Gandia. Un projecte que s’inclou dins el Pla Confiança de la Generalitat i que té un pressupost al voltant dels 700.000 €.

AFA, que va nàixer al Centre Social de Santa Anna, on realitzaven els primers tallers, torna al barri contribuint a la seua dinamització. Lorena Milvaques: “La qualitat de vida ha augmentat gràcies a la inversió en infraestructures i les activitats que s’hi realitzen. El magnífic Centre de Dia acabarà de dignificar-lo. Per a mi és el millor barri de Gandia, que comparteix la connexió amb la muntanya, la natura, amb l’interior de la ciutat. Ara, en rebre l’afluència de visitants dels familiars de malalts d’Alzheimer, augmentarà aquest dinamisme”. Milvaques ha explicat que si la sintonia amb AFA és bona, ho serà més encara amb el centre. “L’Associació de Veïns de Santa Anna està esperant amb els braços oberts que vinga l’associació per començar a treballar conjuntament en diferents projectes”. La presidenta de la Junta de Districte ha recordat que en un futur pròxim, tant al lateral com a la part superior del centre, s’hi ubicarà el centre cívic, la biblioteca, la ludoteca, el taller de ceràmica o el centre de menors del barri.

“És un projecte molt interessant per a la ciutat, ja que dóna una visió molt professional i vol cuidar al màxim la vida de les pacients per dignificar-la, dins la dependència que suposa una malaltia d’aquestes característiques. S’ha treballat de manera molt escrupolosa de la mà de la Conselleria de Sanitat, que en tot moment ha fet un seguiment directe i presencial i que ha provocat diverses modificacions del projecte inicial, amb el conseqüent retard. Perquè s’ajuste a la normativa de centre hospitalari, segons ens comenten els tècnics. Per tant, tenim eixa garantia que les persones afectades d’Alzheimer a Gandia i la Safor van a estar exquisidament cuidades, tant per AFA, com amb aquestes instal·lacions”, ha assegurat l’Alcaldessa.

Precisament, els representants de l’Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer de la Safor, que gestionarà el centre, s’han mostrat molt il·lusionats per les possibilitats de l’espai, que serà “Centre de Dia per a persones afectades per la malaltia d’Alzheimer amb un servei sociosanitari i de suport familiar que ofereix una atenció diürna, integral, especialitzada i terapèutica a pacients amb demència, maximitzant les seus capacitats, promovent el seu manteniment al seu entorn habitual, facilitant un temps de descans al familiar, etc…”

Finalment, el regidor de Responsabilitat Social ha assegurat que “el nou centre representarà el que és AFA, que té vida, visió, llum i eixe caràcter positiu que sempre ens transmeten. Cada vegada que eixim fora, altres ajuntaments ens recorden la sort que tenim a Gandia de comptar amb el treball d’associacions com AFA, Parkinson o altres col·lectius que treballen amb persones amb dificultats i les empoderen perquè guanyen autonomia. Per tant, tindre un centre públic d’aquesta qualitat, que augmentarà les places per atendre persones amb Alzheimer, és una molt bona notícia per a la nostra ciutat”.

 

Detalls del projecte

El projecte està dirigit per l’arquitecte municipal, Iñaki Belda i l’empresa adjudicatària de les obres, que es van iniciar el 25 d’abril de 2016 (en tres terminis d’execució: 4+3+3 mesos) és Construcciones Bañuls, S.L. La previsió de finalització dels treballs és per al març de 2018.

La superfície total construïda per al Centre de Dia és de 910,04 m2. Contempla espais suficients per albergar tant els usuaris, 40, com a la direcció, al personal d’atenció mèdica i al personal de serveis generals en proporció al número d’usuaris. En aquest sentit, s’hi ha intentat diferenciar l’àrea professional o d’organització amb la d’atenció especialitzada.

Pel que fa a les zones exteriors, s’ha projectat un gran pati descobert amb zona d’hort i un espai cobert per al gaudi dels usuaris.

El programa es desenvolupa en una única planta amb un accés principal des de la plaça Santa Anna.