Els econacionalistes agraeixen el gest i asseguren que aquest ha de ser el tarannà habitual del govern municipal. “Ha quedat palès que les nostres aportacions i propostes, quan s’escolten, són molt positives per a la ciutat”.
Les al·legacions proposaven, per començar, una major anàlisi del que s’anomena l’alternativa 0 o evitar els impactes sobre espais protegits com la marjal, el castell de Bairén, la Cova del Puntal del Gat, de la Terreta o el barranc de Sant Antoni, entre altres qüestions.
Finalment, ahir dimecres la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Gandia va decidir incloure totes i cadascuna de les 13 al·legacions presentades pel Grup Municipal del BLOC-Verds a l’estudi informatiu “Duplicació de la variant de Gandia”. És a dir, que les propostes formaran part de les al·legacions que també enviarà l’Ajuntament de Gandia a la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Foment.
Una actitud que els econacionalistes volen agrair públicament, perquè demostra que “la ciutat sempre ix guanyant quan des del govern es fomenta el diàleg, el debat constructiu i se’ns dóna participació a la resta de forces polítiques. Almenys pel que fa al BLOC”. Josep Miquel Moya espera que aquest siga el tarannà que s’impose d’ara endavant a la si del govern municipal de Gandia.
Pel que fa a les al·legacions presentades pel BLOC, proposen “amb totes les reserves del món” que s’estudie la viabilitat de la construcció d’un túnel que salve la muntanya de Sant Joan amb eixida a la Finca de Rausell, destinant l’actual nus per a millorar la connectivitat amb Gandia i la Platja i preservant la visibilitat del Castell de Bairén i el seu entorn i evitant l’impacte mediambiental sobre aquests espais protegits (Bairén i Marjal). “També la Llei de Patrimoni Valencià impedeix el projecte en un punt determinat del traçat, que afecta a la Cova del Puntal del Gat, un extraordinari jaciment musterià, amb restes humanes, encara no excavat”.
Continuant amb les qüestions patrimonials, a Moya li preocupa l’afecció a la ximeneia industrial de la Banyosa, que en l’estudi es proposa traslladar de lloc. Des del Bloc entenen que no és necessari, perquè aquesta quedaria en la mitjana. El que sí que cal és la seua restauració, pendent des del projecte original.
“I, finalment, l’ermita de Sant Antoni. L’estudi opta per ampliar la circumval·lació cap a l’ermita i elimina tota la seua esplanada del darrere, recentment recuperada en la rehabilitació de l’ermita”.
En matèria mediambiental, exigeixen una adequada regeneració ambiental al voltant dels túnels (els nous i els actuals) tant en la part superior com en la pròpia muntanya. Un altre aspecte important, és l’omissió que l’estudi fa del barranc de Sant Antoni, que ve de la Falconera i va canalitzat junt a la variant fins el Serpis, “i fou causant de les inundacions de 1987 a Benirredrà i gran part de Gandia. És de summa importància que quede ben clar que no hi ha cap tipus d’afecció, estudiar acuradament el pas de les aigües i projectar les millores que siguen necessàries, davant de les contínues reclamacions que vénen realitzant veïns de Benipeixcar i de l’anomenat barri del Sifó”.
Els econacionalistes han mostrat també la seua preocupació per l’afecció als terrenys de la Societat Protectora d’Animals de la Safor (volen saber si van a poder continuar prestant el servei en eixe lloc) la solució que se li done en el Sifó, “després de l’error que es va cometre en la primera actuació, amb aquell mur” i la minimització de l’impacte en les zones residencials de Benipeixcar-3 i l’Alqueria de Martorell entre altres qüestions.
Cal dir però, que el BLOC no descarta l’alternativa 0. “Dit d’una altra manera: és necessària la duplicació? ¿Els beneficis són superiors a l’impacte?” Consideren que a l’estudi es fa només una lleugera referència a esta alternativa 0 (a què obliga la legislació), per dir, simplement, que ha estat desestimada. “Nosaltres volem saber per què, quins són els arguments”.