El diputat del BLOC a les Corts Valencianes visita Gandia i es pregunta “per què Orengo fa el contrari del que reclama el PSOE valencià i destrueix els darrers testimonis del nostre patrimoni rural”.

Moya vol saber “què diu l’informe de l’arquitecte Carles Dolç, el qual té Mut des de fa més de tres mesos i per què no el fa públic”. Exigeixen una excavació superficial, “perquè estem convençuts que pot aportar noves dades sobre la història del edifici”.

“Qui perd els orígens, perd la identitat”. I és que per al secretari General del BLOC, Enric Morera és incompatible la commemoració del V Centenari del Naixement de Francesc de Borja, amb la destrucció del patrimoni de l’època, en referència al destí de l’alqueria de Romaguera. Un edifici datat al segle XVI-XVII i que serà enderrocat en poques setmanes per a desenvolupar un PAI promogut per l’IVVSA. Morera considera que és perfectament compatible la conservació de l’edifici amb el projecte. PSOE, PP i Plataforma (ex PP) “estan utilitzant l’excusa de la urbanització i utilitzant el lògic i comprensible nerviosisme dels veïns de Santa Anna per carregar-se un edifici històric singular que ha format part d’este entorn i del nostre paisatge urbà durant segles i que podria continuar fent-ho, ara amb un ús dotacional per al barri, que falta li fa” És per això, que ha anunciat gestions amb l’empresa pública depenent de la Generalitat per a que “s’accelere l’inici de les obres tan necessàries per a aquest barri”.

El diputat autonòmic no entén la postura de l’alcalde de Gandia, José Manuel Orengo “destruint el patrimoni rural valencià, tot just el que reprotxen els socialistes valencians a la popular Rita Barberà”.

En la mateixa línia s’ha manifestat el portaveu del grup municipal del BLOC-Verds a l’Ajuntament de Gandia. Per a Josep Miquel Moya no és tan difícil salvaguardar l’edifici: “si som capaços d’encomanar palaus de congressos dins de l’aigua, podem encomanar integrar l’alqueria de Romaguera en la urbanització. Ja sé que la imatge de l’alqueria, ara, és patètica. Però és conseqüència de la desídia i la falta de capacitat per vetllar pel nostre patrimoni del govern municipal que, com passarà amb l’Alqueria de les Boles al Grau, deixarà que es perda miserablement, permetent ocupacions il·legals i la seua destrossa”.

Moya ha aprofitat per recordar que l’Ajuntament de Gandia va encomanar dos informes: el dels arqueòlegs Víctor Algarra i Joan Cardona – que hi constaten vestigis del segle XVI – i un altre a l’especialista en arquitectura tradicional, Carles Dolç. “Eixe altre informe, malgrat estar en l’ajuntament des de fa més de tres mesos, no se’ns ha facilitat, tot i la nostra insistència per escrit. Per què? Què diu l’informe de Carles Dolç?”.

D’altra banda, els econacionalistes denuncien que només s’han fet excavacions arqueològiques dels murs, però no s’ha realitzat cap de superficial. Per això ho exigeixen, “perquè estem convençuts que pot aportar noves dades sobre la història de l’edifici però, també, perquè si finalment s’enderroca, almenys que es documente adequadament, com faria qualsevol que realment estiga interessat en la defensa, el coneixement i la divulgació del nostre patrimoni”.

Per últim, el BLOC ha volgut llançar un missatge als veïns de Santa Anna: “Entenem la seua preocupació. I per això reclamem l’inici de les obres d’urbanització. Però els preguem que ens ajuden a mantindre l’Alqueria, que forma part del seu paisatge”.