La Fira d’enguany

Josep Miquel Moya. Portaveu regidor del BLOC-Verds a l’Ajuntament de Gandia.

Sabent que quasi tot és subjectiu, la Fira del Ve Centenari ha alçat opinions diverses. Però, pel que sembla, han estat les nostres, les del BLOC, les que més han molestat als membres del PSOE local, tant als majors com als jòvens, que s’han posat a repetir consignes ideades al laboratori del Gabinet de l’Alcaldia. Per a ells, esta serà la “millor Fira possible per a 2010”. És una opinió, igual de respectable que la nostra. Sens dubte, la Fira (com els darrers anys) tindrà una massiva participació. O almenys això desitgem. I, sens dubte també, compartim algunes de les afirmacions del darrer responsable. Però continuem demanant autenticitat. Hem insistit, i intentàrem posar-ho en pràctica quan tinguérem l’oportunitat, que la Fira de Gandia ha de ser popular, participativa, valenciana i de qualitat. La d’enguany ho serà. Però ens sembla que en menor mesura que altres anys. I esta és una opinió compartida per moltíssims ciutadans.
És cert que, sortosament, Gandia compta amb una programació cultural anual. Faltaria més! Però això no pot ser excusa perquè en les nostres festes majors no es faça un esforç per oferir, precisament, allò que no podem veure durant l’any. És el que la gent espera, desitjosa que arriben les festes del seu poble. És cert, també, que enguany és un any “especial”: d’una banda, el cinquè centenari i, d’una altra, la crisi econòmica. Seria creïble, justificat i compartible l’argument del necessari estalvi si no fora perquè no sembla haver-se aplicat durant l’any, en el que la crisi ha estat present. No només en altres aspectes no relacionats (els milions d’euros han anat circulant com si res) sinó també en la vessant cultural i commemorativa del centenari. Per exemple, dies després de la Fira salparà el creuer que li costarà a les arques municipals un bon pessic. I no crec que puguem comparar el sentit i l’interés col·lectiu del creuer amb el de la Fira. És una opinió, que podrem compartir o no.

El que no són subjectius són els números. La comparació amb els costos de fires anteriors no és demostrable. Senzillament perquè mentre que els cost d’aquelles (les que gestionàrem nosaltres) fou públic i notori, encara no hem vist cap balanç econòmic de les actuals. El Sr. Durà pot dir que ens costarà un milió d’euros o que ens ha eixit debades. Esperarem a que ens passe eixa informació com esperem a que ens passe la de les tres últimes edicions.

Nosaltres, i amb nosaltres milers de ciutadans i ciutadanes, aspirem a tindre, sempre, la millor Fira. Aspirem a que Gandia siga un referent. I aspirem, també, a que aprofite per mostrar el que som i del que alguns ens sentim ben orgullosos: valencians. Clar que la Fira ha de saber complaure tots els gustos! I clar també que la programació ha de comptar amb tota mena d’espectacles per a totes les edats i pensaments! Però ens resulta difícil d’entendre que el Director de Polítiques Culturals de Gandia (i encara més els jòvens que haurien de tindre un esperit crític i no submís) no entenga el paper social, pedagògic si es vol, de les institucions.

Des del Bloc donàvem una opinió assossegada i educada de la Fira, insistint òbviament en els matisos que considerem millorables però admetent el que considerem encerts. Des del govern (i des dels jòvens que repeteixen les consignes), només esperen lloances i glòries. No caben aportacions. Nosaltres, però, continuarem fent-les. Sense que això vullga dir que no valorem la presència de grups gandians o l’acte cívic borgià o que esperem que el nou Passeig torne a bullir de nombrosos o variats espectacles… o tantes altres coses positives per les quals felicitem els organitzadors. Per això, la gent del Bloc eixirem al carrer a compartir l’espai amb els nostre amics, familiars i conciutadans. I per això esperem i ens alegrem que Gandia siga una gran festa, que ens ho passem el millor que puguem i que no ploga. Perquè, en definitiva, són els gandians qui fan una Fira bona o millor.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *