Després de la voràgine electoral i el canvi de govern, Safor Guia inicia amb el BLOC-Verds-Compromís una ronda d’entrevistes amb els portaveus municipals dels tres grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Gandia.

Nascut a Gandia fa 47 anys, casat i amb una filla, Moya, funcionari de biblioteques en excedència, entrà a l’Ajuntament l’any 2001 per substituir Emili Selfa, un històric del nacionalisme. L’any següent ocupà l’àrea d’Inversions, una tasca que li va meréixer el qualificatiu de ‘súper-regidor’. Renovat el pacte amb el PSOE l’any 2003, va exercir diverses responsabilitats, entre elles la Regidoria de Planificació i Projectes. A partir de 2007, els socialistes preferiren altres companys de viatge, i ha passat els darrers quatre anys fiscalitzant el govern bipartit PSOE-PdG. Josep Camacho_15/09/2011. Safor Guia.

¿A què es deu l’èxit de Compromís a la Safor en les darreres eleccions autonòmiques? Un 13,15% de saforencs va votar a Compromís; per comarques només li segueix la Vall d’Albaida…

La Safor sempre ha estat un referent en el vot valencianista. Des de les primeres eleccions democràtiques s’ha significat en eixe sentit, donada la seua particularitat: estem al cor del país, és una comarca profundament valenciana, i això ha tingut també eixa translació. Però és de veres que amb Compromís hem augmentat el sostre. Trobe que hem llançat un missatge atractiu, entenedor i il·lusionant a més gent que abans. Per primera vegada gran part de les simpaties s’han traslladat al vot. Hem fet un treball d’implantació de llistes i dels regidors adequat. Això ha de sumar-se al cansament de l’electorat valencià davant de les polítiques antisocials i antivalencianes del PP, i la falta d’alternativa en el Partit Socialista. Compromís també és la formació que més regidors té a la Safor, dels 380 regidors de Compromís, 61 són de la comarca. En increment no, perquè per exemple l’Horta ha experimentat un creixement brutal en regidors, però el seu punt de partida era inferior. Les enquestes també són molt favorables per a Compromís en les pròximes eleccions al Congrés de Madrid.

Al ple dinvestidura li va demanar a Torró “que Gandia no es desdibuixe fins l’extrem de no reconéixer-la”…

Volia demanar-li que fugira de la temptació d’aplicar una majoria absoluta de manera unilateral. La ciutat la fem i l’hem construïda entre tots. No totes les propostes del PP són una bestiesa, però moltes sí que suposen una transformació enorme, en una línia que no és la que defensa el Bloc-Verds-Compromís. Vora tres mesos després, malauradament, sembla que no ens ha escoltat massa.

¿És transparent este nou Govern?

Un dels grans dèficits de l’anterior legislatura, com criticava el mateix PP, va ser la falta de transparència, i tots ens marcàvem establir unes regles del joc més democràtiques. En estos mesos s’estan executant coses que ni tan sols se’ns han comunicat: la remodelació de la plaça Major, els canvis del Centre Esportiu Roís de Corella, el camp de golf, l’eliminació de la Cavalcada Satírica del Tio de la Porra… Pensem que els foros adequats de les decisions del Govern, almenys com a informació prèvia, són les comissions i el ple de l’Ajuntament. Li ho recriminaven a l’anterior Govern PSOE-PdG, i el nou tampoc no ho està fent. Només s’ha celebrat una comissió informativa, d’Hisenda. La informació i la transparència és important, no sols per a l’oposició, fins i tot per al propi Govern, perquè les decisions consensuades són més sòlides.

En una ocasió, Orengo va dir que el ‘somriure irònic’ del Bloc abans de les eleccions locals, a propòsit d’un hipotètic acord preelectoral d’un pacte posterior amb el PP, havia començat a congelar-se després del 22-M…

Malauradament, Orengo ha dit moltes tonteries, i l’acusació del pacte PP-Bloc era una d’elles, a més a més rebuscada i intencionada. És fals que hi haguera cap pacte o cap acostament al PP. A nosaltres se’ns va gelar el somriure jo crec que igual que a Orengo, la mateixa nit en què el PP va guanyar amb una majoria absoluta.

¿Com veu el Govern?

Al Govern hem de deixar-li marge, però donat que el PP ja ha començat a prendre decisions, nosaltres estem també capacitats per a jutjar-les. Trobe que no hi ha encara cap planificació seriosa de la legislatura, no hi ha grans decisions que siguen sensates i d’acord amb la realitat. El que hi ha és un degoteig de qüestions, algunes d’elles molt populistes, i que no busquen de cap manera atacar els grans problemes que té la ciutat, especialment l’atur derivat de la situació econòmica.

¿I al PSOE? ¿Què pensa d’eixe estil “d’alternativa de govern” que volen imprimir en comptes d’oposició?

Els socialistes necessiten temps per tal d’assumir la nova situació, després de 28 anys de govern. Ells no tenen experiència en l’oposició, i amb el temps aniran situant-se. Però el Partit Socialista té complicat fer una oposició sensata: moltes qüestions que puguera criticar al PP les ha fetes el PSOE, són una herència seua.

A l’agost ha pujat l’atur a Gandia. Els Ajuntaments tenen poques competències en matèria de creació d’ocupació, però atés que el lema del PP en campanya era generar ocupació impulsant el comerç i el turisme, ¿quin balanç faria de les primeres actuacions en este sentit?

En primer lloc, vull dir que nosaltres no consentirem la més mínima demagògia en el tema de l’atur. El PP no està apostant per les inversions productives. No criticarem la conveniència o no dels esdeveniments de l’estiu, però en conjunt no són la salvació. Esperem que se’ns aporten altres coses.

Li demane una opinió breu sobre algunes accions dels darrers mesos, començant per la promoció del camp de golf.

És un atemptat ecològic, està a la marjal i acudirem als tribunals si és necessari.

Privatització de les escoletes infantils.

Un pas enrere. Les escoletes públiques era de les poques coses modèliques que vam aconseguir de l’anterior legislatura.

Tancament de Gandia TV després de 25 anys de televisió local.

Apostàvem per redimensionar-la, però no per tancar-la.

Ajudes municipals al CF Gandia.

L’Ajuntament ha d’estar al costat dels clubs amb criteris objectius, però hi ha hagut un intent inicial d’ingerència perillós.

Auditoria externa.

El Bloc també la va demanar. Vistes les declaracions tan divergents del Govern i del PSOE sobre els comptes, és molt necessària, perquè algú dels dos menteix.

Finalment, s’ha especulat sobre la seua retirada com a portaveu del grup…

Els que em coneixen saben que això és probable, perquè al Bloc no ens perpetuem als llocs. Fem renovacions perquè pensem que eixe és l’esperit de la política. No serà un relleu immediat, però no passaria absolutament res, perquè al si del grup municipal tenim alternatives molt vàlides que asseguren que el nostre treball dels darrers 20 anys tindrà continuïtat i coherència.