Josep Miquel Moya i Vicent Mascarell destaquen la importància del servei del CRIS i demanen una solució excepcional per a que no haja de tancar al mes de gener. 

Josep M. Moya: “Li demanem a Torró que moga fitxa i que demostre que, realment, les qüestions socials són prioritàries per a ell i que avance els diners necessaris per evitar el seu tancament i que els malalts mentals estiguen al carrer, les seues famílies hipotecades i els professionals sense treball”.

 GANDIA, 21 de desembre de 2011. Els portaveus dels Grups Municipals del BLOC-Verds: Compromís i del PSOE, Josep Miquel Moya i Vicent Mascarell han comparegut aquest matí en roda de premsa per tal de presentar una moció conjunta al proper plenari demanant al govern local que anticipe a ASAEM els diners que li deu la Generalitat per tal d’evitar que el Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) no deixe de prestar els seus serveis a partir del mes de gener.

Josep Miquel Moya ha aclarit que el seu grup no troba just  que l’Ajuntament de Gandia haja de pagar eixos diners perquè eixa és una responsabilitat de la Generalitat. “Però encara trobem molt més injust que els malalts mentals, els seus familiars i els professionals que els atenen (als uns i als altres) psiguen víctimes d’un govern de la Generalitat desvergonyit i d’un sistema indigne. Un sistema que no atén a ciutadans amb malalties diagnosticades (mentals, d’Alzheimer, de Parkinson…) i que condemna a les associacions, gestionades pels propis malalts o els seus familiars, a haver de prestar-los les teràpies que necessiten. I els centres, com el CRIS, han de funcionar via“subvencions” que, graciosament, els atorga la Generalitat per a que presten els serveis que hauria de prestar ella. Això sí, les subvencions s’han de renovar anualment i es cobren amb tot el retard imaginable, mentre les associacions han de pagar els treballadors”.

Ara, el CRIS pot tancar perquè la Generalitat no paga. Un Centre de Rehabilitació i Inserció Social que, segons asseguren, va costar molt d’obrir i que va estar possible gràcies a l’esforç i la tenacitat d’ASAEM. L’edil econacionalista alerta que pot tancar el de Gandia, el d’Alcoi, el de Villena, el d’Albocàsser, el de Castelló… sense que a ningú semble importar-li, “mentre ens gastem centenars de milions d’euros en fòrmules 1. I què farem? Pregunten les famílies. I ningú té resposta”.

Cal recordar que en l’anterior plenari, l’alcalde va declarar estar al costat dels malalts i va prometre que el pagament era imminent. Un fet que no s’ha donat. És per aquesta raó, que Moya li demana a Torró que moga fitxa “i que demostre que, realment, les qüestions socials són prioritàries per a ell i que avance els diners necessaris per evitar el seu tancament i que els malalts mentals estiguen al carrer, les seues famílies hipotecades i els professionals sense treball”.

Per la seua banda, Mascarell ha explicat que s’espera que la moció “s’aprove per unanimitat en la línia de la que es va aprovar al darrer plenari”, i ha assegurat que aquestes decisions de caràcter social “són necessàries per tal d’evitar que 90 malalts mentals diagnosticats de la comarca es queden sense atenció”.