Als econacionalistes els agradaria que es confrontaren estos informes tècnics, jurídics i econòmics d’ara amb els anteriors, “però sobretot també una confrontació política”.

També sol·liciten que se’ls aclarira prèviament:
– Si hem de tornar a redactar altres Plans Directors per poder modernitzar les xarxes.
– Com es pagaran les obres necessàries.
– I Quina serà la seua repercussió en les tarifes a pagar pels ciutadans.

JOSEP MIQUEL MOYA: “I què passa amb la necessària renovació de la xarxa de distribució (amb fuites de fins el 40% en algunes zones)?.Què passa amb totes les obres a realitzar (dipòsits de tempesta, anells perimetrals, col·lectors,…) que, segons els informes tècnics, eren imprescindibles escometre en un horitzó màxim de 10 anys?. Què passa amb totes les canonades de fibrociment (un element cancerigen i prohibit) que encara hi ha en molts llocs de la ciutat?”

Gandia, 25 de gener de 2012
Ens hem assabentat, perquè així ho ha fet públic el portaveu del govern municipal, de l’acord de la junta de govern de resoldre els contractes de concessió de l’aigua i del clavegueram.

Nosaltres no coneixem tots els detalls però en el decret de 24 de novembre al que hem tingut accés, es diu que esta decisió es basa en informes financers, tècnics i jurídics del mes d’octubre. Nosaltres els demanem: els tres i ens agradaria tindre’ls abans d’emetre una opinió final.

Però, pel que tenim, es llig que hi ha un mutu acord en el que se li reconeix a l’actual empresa concessionària un deute de 86 milions (76 de l’aigua i 10 del clavegueram) més uns altres entre 5 i 9 de lucre cessant, pel que hem pogut entendre.

Que es reconeix que l’Ajuntament no pot finançar les obres pendents dels Plans Directors (això nosaltres ja ho dèiem quan reclamàvem que els diners del cànon es destinaren a eixes obres i, per cert, portem quasi dos mesos esperant poder comprovar este extrem perquè com veureu en la documentació demanàrem poder examinar els compromisos adquirits en eixos plans directors, però no se’ns ha fet cas en absolut.

Tornant al tema de la resolució de les concessions, ens preguntem:

Què passa amb eixos 44 milions d’inversions que l’empresa mixta Actuacions Ambientals Integrals va anunciar?
No se’ns va dir per part de l’anterior govern que els 55 milions d’euros de l’aigua i els 10 del clavegueram es feien a càrrec dels beneficis de l’empresa i, per tant, era una espècie de regal a la ciutat? Exigim que se’ns explique això i     que es traguen els informes que, probablement els mateixos funcionaris municipals que ara, feren donant el vistiplau a aquella operació que nosaltres ja qualificàrem (i teniu l’hemeroteca per anar desempolsant-ho) de barbaritat .

Per què? Perquè evidentment les empreses no regalen res i eixos diners els havíem de tornar en base a les tarifes dels contribuents.

I ací està el tema: les tarifes han d’apujar, segons els termes del contracte, anualment per damunt de l’IPC i ben especialment el 2014, quan acaba la tarifa transitòria d’obres que tenim aprovada per la Comissió de Preus.

I el govern actual no veu que la situació econòmica permeta aportar eixos 35 milions d’euros en 25 anys per finançar les obres però tampoc vol que el ciutadà interprete que les tarifes han apujat baix el seu mandat.

I, per això, resol les concessions i trau una nova per 50 anys, allargant el termini i, per tant, fent que l’augment de tarifes no haja de ser tan elevat.

Vull recordar, no sé si a títol d’anècdota, que el PP del Sr. Torró s’oposava a una concessió de 25 anys perquè la considerava massa llarga però ara en proposa el doble

Però les nostres preguntes serien:

I què passa amb la necessària renovació de la xarxa de distribució (amb fuites de fins el 40% en algunes zones)?

Què passa amb totes les obres a realitzar (dipòsits de tempesta, anells perimetrals, col•lectors,…) que, segons els informes tècnics, eren imprescindibles escometre en un horitzó màxim de 10 anys?

Què passa amb totes les canonades de fibrociment (un element cancerigen i prohibit) que encara hi ha en molts llocs de la ciutat?

Des del Bloc-Verds: Compromís no podem fixar el nostre posicionament definitiu perquè desconeixem molts detalls però sí que volem deixar ben clar:

Que, lògicament, exigim tots, absolutament tots, els informes relacionats i demanem que se’ns explique detalladament en algun foro, perquè no estem parlant d’una decisió menor que, a més, en tot cas, haurà de prendre posteriorment el plenari, pel que fa a la forma de gestió

Que ens agradaria que es confrontaren estos informes tècnics, jurídics i econòmics d’ara amb els anteriors però, sobretot, també una confrontació política

I que se’ns aclarira prèviament:

si hem de tornar a redactar altres Plans Directors per poder modernitzar les xarxes
com es pagaran les obres necessàries
i quina serà la seua repercussió en les tarifes a pagar pels ciutadans