El BLOC-Verds: Compromís exigeix a Torró que pague el que deu a la Mancomunitat

Els econacionalistes reclamen al govern de l’Ajuntament de Gandia que hui mateix comence a pagar el deute que té amb l’órgan comarcal “perquè els seus treballadors i treballadores puguen cobrar, perquè els serveis que presta puguen continuar oferint-se amb la qualitat i la normalitat que es prestaven fins ara i perquè el futur de l’ens estiga completament garantit.”

GANDIA, 26 de gener de 2012
La Mancomunitat de Municipis de la Safor està atravessant per una situació econòmicament agònica. La situació és tan greu que els treballadors i les treballadores no han cobrat la paga extraordinària del mes passat i sembla que tenen problemes per a cobrar les retribucions corresponents al mes de gener.

I és que alguns dels pobles de la comarca, a pesar de les aportacions realitzades a última hora, deuen a l’ens més de 700.000 euros i la Generalitat Valenciana més d’1.300.000 euros. Total, més de 2 milions d’euros. D’eixe deute, més de 500.000 euros els deu l’Ajuntament de Gandia.

Per al BLOC-verds: Compromís amb eixes xifres, és normal que la Mancomunitat es trobe en la situació actual, “perquè l’ens es nodreix fonamentalment dels ingressos procedents de les administracions que més diners li deuen. Resulta realment dur d’entendre que un órgan com la Mancomunitat, que ha mantingut una gestió equilibrada en els últims anys i no ha caigut en els excessos que han comés la Generalitat i alguns ajuntaments, es veja abocada a una situació límit perquè altres administracions públiques no poden o no volen fer front a les seues obligacions.”

Per al regidor, Facund Puig, la Mancomunitat és un órgan que cal valorar en la seua justa mesura, per tres raons:

– En primer lloc, perquè és un ens prestador de serveis fonamentals per als ciutadans i les ciutadanes de la nostra comarca, molts d’ells vitals per estar vinculats al món de la salut o del benestar social. Convé recordar que són serveis com l’assistència social de moltes poblacions, el servei psicopedagògic, el Servei d’Atenció a la Família i a la Infància, el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca, el Vehicle Adaptat, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives… I eixos serveis, fonamentals per a moltes persones de Gandia i de la Safor, podrien deixar de prestar-se per la morositat de l’administració autonòmica i d’alguna municipal.

– En segon lloc, perquè a la Mancomunitat treballen 40 persones que tenen tot el dret del món a percebre amb normalitat les seues retribucions.

– I, en tercer lloc, i a falta d’un ens més sòlid i de major entitat, perquè és un órgan de representació supramunicipal en una comarca com la nostra, que compta amb un arrelat sentiment de pertinença a este espai i a esta realitat.

Els econacionalistes consideren que Gandia ha de continuar liderant la capitalitat de la comarca. Recorden que Gandia és, a més, el centre d’atracció comercial i de serveis dels habitants de la nostra comarca. “I Gandia, a canvi, ha d’exercir eixa capitalitat amb generositat. No regalant res, però sí pagant, almenys, el que deu a l’ens comarcal.”

Puig critica que des de l’Ajuntament de Gandia s’afirme que durant anys han pagat serveis que no han gastat. “Gandia ha pagat la quota ordinària a l’ens, que paguen tots els pobles en funció de la població que tenen, i després ha pagat, com qualsevol altre poble, pels serveis específics que la Mancomunitat li ha prestat. No es pot traslladar a la ciutadania la idea que Gandia ho ha regalat tot i no ha rebut res a canvi. El sistema de finançament de la Mancomunitat, fins on jo sé, ha sigut just i equitatiu entre els pobles que la conformen.”

Per a Compromís, l’herència econòmica que ens ha deixat l’anterior corporació municipal no ha de ser cap excusa i  els actuals gestors de l’Ajuntament de Gandia han de buscar la fòrmula per a reduir de manera dràstica la quantitat indecent de diners que la nostra ciutat deu a l’ens comarcal.

 “Gandia no pot quedar-se amb els braços creuats mirant com es desfà la fràgil estructura de la Mancomunitat. Per això, eixigim al govern de l’Ajuntament de Gandia que hui mateix comence a pagar el deute que té amb l’órgan comarcal perquè els seus treballadors i treballadores puguen cobrar, perquè els serveis que presta puguen continuar oferint-se amb la qualitat i la normalitat que es prestaven fins ara i perquè el futur de l’ens estiga completament garantit.”

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *