«I ara se la mossega vosté!…» (la llengua, no pensen malament). I és que les eixides de to de l’alcalde de Gandia, Arturo Torró, són l’ordre del dia dels plenaris municipals.

La seua imatge esportiva, amb vestits ajustats, i la seu trajectòria com a empresari d’èxit queden diluïdes de seguida quan aquest home pren la paraula i l’acompanya amb la seua acció de govern.

La seua concepció moderna de la gestió, un dels arguments emprats per treure a Gandia de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, topa amb l’aposta per models econòmics fracassats com el que ara proposa per urbanitzar l’Auir, per la desestacionalització del turisme de platja organitzant corregudes de bous i concerts al mes de juliol, per esborrar un edifici concebut per a la investigació aplicada a l’empresa. Que externalitza (fins ara privatitza) serveis que abans eren un símbol de la ciutat, com ara la televisió pública municipal, Gandia Televisió, i la xarxa d’escoletes públiques, mentre decreta la municipalització de boleres, discoteques o rescata llicències de taxi. Que desmantella les instal·lacions del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València i alhora cedeix tot un edifici municipal perquè un col·legi privat s’instal·le a la ciutat. Que reconverteix concessionaris de cotxes en caserna per a la Policia Local. Que fa misses per donar gràcies a Déu per la victòria electoral del Partit Popular a la ciutat i que alhora fomenta programes televisius de dubtosa moralitat i pitjor imatge per a la ciutat com ara el Gandia Shore. Que pretén dignificar (després de qualificar-la com a tros de ferro) l’escultura «25 d’Abril» d’Antoni Miró, que commemora els 300 anys de la desfeta d’Almansa, traslladant-la de lloc perquè «els madrilenys no l’entenen» i en la rotonda on està vol posar unes lletres «en 4 dimensions».

És la quarta dimensió en què sembla que s’ha instal·lat el govern del Partit Popular local, al qual a la ciutat ja hi ha qui l’anomena com «el partido de las plazas» perquè la principal, si no l’única, inversió municipal en obra pública ha estat la reforma de quatre places i l’habilitació d’altres tres solars com a places.

I amb «P» també comencen les altres inversions que s’han fet o es projecten, la reforma de tres parcs o el desmantellament de tretze xiringuitos a la platja Nord per construir-ne huit de nous, amb concessions polèmiques, o la construcció de la platja Varadero amb xiringuito inclòs.

Aquest és l’home que sembla estar per damunt del bé i del mal, que no admet l’equivocació i que respon en el plenari a la ciutadania que li qüestiona la urbanització de l’Auir amb: «ja teniu la foto? S’alça el plenari».

*Secretari d’Organització de Compromís per Gandia

*Publicat al núm. 391, març de 2014, de la revista Saó.