• La Conselleria de Territori ha donat el vist-i-plau a la moficació del PGOU per a revertir els usos educatius al solar de l’antic Cinema Bulevar, després que l’anterior govern el canviara a residencial. Tècnics de la Conselleria d’Educació ja han fet medicions sobre el terreny per iniciar la redacció del projecte i posteriror licitació.
  • Laura Morant: “Les obres hagueren pogut començar abans, però l’anterior govern no va fer els deures. Ens ha costat dos anys i hem hagut de resoldre molts problemes heretats. Lliçons poques dels qui en 20 anys no hi van posar ni la porta d’emergència”.

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat ha aprovat la 70 modificiació del Pla General d’Ordenació Urbana de Gandia, amb la qual cosa es recupera definitivament l’ús educatiu de la parcela colindant a l’IES Ausiàs March, més coneguda com la de l’antic Cine Bulevar. A la pràctica això significa que es desbloqueja l’esperat projecte d’amplicació del centre de Secundària. De fet, aquest estiu tècnics de la Conselleria d’Educació ja hi han estat fent medicions per iniciar, quan més prompte millor, la redacció del projecte i posterior licitació.

Així ho han anunciat aquest matí la regidora de Polítiques Educatives, Laura Morant, i el coordinador de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Gandia, Vicent Mascarell.

El govern ha recordat que una de les primeres decisions del nou executiu local va ser la d’accelerar el procediment. Tot i que s’hi van trobar amb dos entrebancs importants: el deute heretat que pesava sobre el solar i que impedia la seua inscripció com a titularitat municipal i el canvi d’usos, de residencial a educatiu.

Així, abans de l’estiu el govern local va fer efectiu el darrer dels pagaments, 1 milió d’euros que faltaven en concepte d’interessos de demora, gràcies al fons d’ordenació autoritzat pel Ministeri d’Hisenda. Cal recordar que al 2011 la justícia va establir que el preu just d’expropiació dels terrenys era de 3’6 milions d’euros. L’anterior govern, no només no el va satisfer, sinó que això va generar interessos de demora per valor d’1.311.000 €. Amb el fons d’ordenació de l’any passat es va pagar la primera quantitat. L’ajuntament, a pulmó, va pagar 311.000 € i, ara, amb un altre fons es va poder cobrir el milió restant. L’operació final li ha acabat costant a les arques públiques al voltant de 5 milions d’€.

A més, el govern anterior va modificar l’ús educatiu d’eixes parcel·les qualificant-les com a residencial.

Morant ha reconegut el retard i que les obres podrien haver començat abans, al 2017, com era la previsió inicial de la Conselleria, “però el govern anterior del PP no va fer els deures i va provocar l’endarreriment del projecte. Per això entenc i compartisc la preocupació i el malestar de la comunitat educativa. Però lliçons poques dels qui ara s’apunten a la crítica fàcil. En 20 anys el PP no va ser capaç ni de posar una porta d’emergència al centre”.

La regidora d’Educació ha recordat també que molta documentació sobre el projecte anterior o s’havia perdut o havia desaparegut “en eixe calaix desastre de corrupció anomenat CIEGSA, la dissolta empresa pública de la Generalitat investigada per la justícia per un presumpte frau de més de 1.000 milions d’€. L’Ajuntament tampoc havia complit la seua part. Calia resoldre la compra dels terrenys i la seua reclassificació. Tot plegat ha endarrerit molt el projecte”.

Finalment, Morant ha mostrat el seu desig que, governe qui governe, l’educació pública torne a ser una prioritat política.