– Del 27 al 30 de desembre, del 2 al 5 de gener i el 13, 20 i 27 de gener es poden visitar, acompanyat de guies acreditades, els REFUGIS antiaeris de la Guerra Civil de la Peixateria (antic Mercat) i del Prado, construïts entre l’any 38 i 39. 

– Hi haurà 2 visites per dia, a les 10.30 h i 12.30 h, en grups de 20 persones (mínim 10) i tindrà una durada de 1’30 minuts, incloent-hi els dos espais. El punt de trobada serà el Mirador dels Borja (darrere de l’Ajuntament de Gandia). El preu és de 5 € per persona (2 €, per als menors de 12 anys), que servirà per a sufragar els sous dels intèrprets.

– Les inscripcions i els pagaments es podran realitzar a les Oficines d’Informació i Turisme de l’Ajuntament de Gandia (Gandia, davant RENFE. Platja de Gandia, Far núm. 1). Telèfon d’informació: 962 87 77 88. De dilluns a divendres, de 9.30 a 13.30 h i de 15.30 a 19.30 h. Dissabte, de 9.30 a 13.30 h.

El regidor de Gestió Responsable del Territori i responsable de Patrimoni històric, Xavier Ródenas, i l’arquèoleg Municipal, Joan Cardona, han anunciat l’apertura durant el Nadal dels Espais de la Memòria Democràtica, amb visites guiades als refugis de la Guerra Civil de la Peixateria (antic Mercat Municipal) i del Prado. Tal i com ha indicat el coordinador, Joan Cardona, hi trobarem en tots dos espais una primera part amb panells explicatius sobre la seua construcció, entre els anys 38-39, per protegir la població dels
bombardejos aeris. Després s’hi podrà recórrer entre 60-70 metres, en el cas de la Peixateria, amb una xicoteta sorpresa, com és l’observació d’un fragment de la muralla de Gandia del segle XIV, sobre la qual està construït el túnel. Al refugi del Prado, el visitant podrà recórrer al voltant de 60 metres.

Hi haurà 2 visites per dia, a les 10.30 h i 12.30 h, en grups de 20 persones (mínim 10) i tindrà una durada de 1’30 minuts, incloent-hi els dos espais. El punt de trobada serà el Mirador dels Borja (darrere de l’Ajuntament de Gandia). El preu és de 5 € per persona (2 €, per als menors de 12 anys), que servirà per a sufragar els sous dels intèrprets. La inscripció i el pagament es realitzarà a les Oficines d’Informació i Turisme de l’Ajuntament de Gandia (Gandia, davant RENFE. Platja de Gandia, Far núm. 1). Telèfon d’informació: 962 87 77 88. De dilluns a divendres, de 9.30 a 13.30 h i de 15.30 a 19.30 h. Dissabte, de 9.30 a 13.30 h.

Ródenas ha destacat que l’apertura dels espais és la tercera fase que culmina un dels projectes més importants de la legislatura. “Més Gandia ho portàvem al programa electoral i el govern local l’ha fet seu. La primera fase va ser la de la reconstrucció, durant més d’1 any, del refugi de la Peixateria i la millora del Prado. Tot amb recursos propis i una ajuda inicial de 18.000 € de la Generalitat. Vull agrair la col·laboració del departament de Serveis Bàsics a la Ciutadania i al seu regidor, Miguel Ángel Picornell. També al departament d’Urbanisme que ens ha fet el projecte”.

La segon fase ha estat la de la formació. Amb la col·laboració de la Universitat de València s’hi van formar 25 persones com a guies-intèrprets, que són les que realitzaran les visites. El preu de l’entrada serà per a sufragar el seu sou. Però a més a més, podran organitzar visites pel seu compte, incloent-hi altres atractius, com ara teatre, cinema, activitats infantils, etc…

La tercera fase és la d’apertura i l’exposició al públic, en la qual ha col·laborat també el Departament de Turisme de l’Ajuntament de Gandia.

Finalment, Cardona ha volgut reconèixer la tasca prèvia d’estudi i documentació iniciada pel Departament d’Urbanisme als anys 90. “Gràcies al seu interès, el Centre Excursionista de Gandia va aconseguir catalogar més de 15 refugis, recorrent 1’5 km per baix Gandia i aconseguint valuós material fotogràfic que ens va ajudar a documentar-los”. L’arqueòleg ha recordat que molts refugis van ser eliminats, però que ara ja no és possible, perquè tenen una protecció legal, han estat declarats Bé de Rellevància Local.

El pressupost del projecte està al voltant dels 38.000 €. Mínim, si tenim en compte que la majoria de les actuacions s’han fet amb recursos propis de l’Ajuntament de Gandia.