– La Junta de Govern Local de Gandia acorda acollir-se a les línies d’ajudes de la Generalitat per a l’adequació i finalització dels carrils bicis (90.000 €), l’Habilitació del Parc Arqueològic del Castell de Bairen (400.000 €), que inclouria una passarel·la aèria per a vianants entre el polígon Alcodar i la fortificació, i la Rehabilitació del Morabit com a Centre d’Interpretació de la Serra Falconera (50.000 €). L’Ajuntament invertiria un altre 50 per cent en aquest projectes, amb caràcter anual o plurianual. 

El co-portaveu del Govern, José Manuel Prieto i el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, han comparegut públicament aquest matí per donar compte dels principals temes tractats a la Junta de Govern Local.

Així, el primer dels temes abordats ha estat la sol·licitud a la Generalitat Valenciana d’una ajuda per acollir-nos als fons disponibles en el “programa d’Implementació del PMUS. Vies Ciclistes”. El programa PMUS pretén fomentar la mobilitat urbana sostenible i són susceptibles de ser cofinançats pel PO FEDER de la Comunitat Valenciana, programes com el que presenta Gandia i pel qual ha demanat 45.000 €, amb càrrec al fons FEDER 2014-2020. L’Ajuntament en posaria altres 45.000 € durant dos anys. “Amb la qual cosa, si s’aconsegueix l’ajuda al 2018 i 2019, es podria invertir 180.000 € en la construcció i rehabilitació de carrils bicis de diferents modalitats i anar tancant els diferents circuïts fins a les 10 anelles ciclistes, consensuades amb el grup de treball de mobilitat sostenible. Garantim, d’aquesta manera també, la seguretat dels usuaris de la bicicleta a la nostra ciutat, que en són cada dia més”. Tal i com ha explicat Ródenas, la inversió municipal s’executarà amb independència de l’ajuda, ja que hi haurà consignació pressupostària durant els dos pròxims exercicis.

Un altre dels acords al que hui s’ha arribat, és l’aprovació de la proposta conjunta de la Junta de Govern Local, el coordinador general d’Urbanisme, Vicent Mascarell i el regidor de Gestió Responsable del Territori en relació a la posada en marxa dels tràmits preparatoris corresponents al Pla Especial de Bé d’Interés Cultural per als espais del Castell de Bairen i el Morabit, en la categoria de monuments. Aquesta actuació està lligada de manera directa amb la sol·licitud, d’una banda, d’una ajuda de 400.000 €, amb càrrec als fons FEDER 2014-2020 de la CV. D’aquesta manera, el consistori aportaria altres 400.000 € per a posar en marxa el projecte anomenat Habilitació del Parc Arqueològic del Castell de Bairen. “La intenció és la restauració d’una part del castell seguint el pla director, però cal destacar també la construcció d’una passarel·la per a vianants i bicis, aèria, que connectaria el polígon Alcodar, més o menys des de la central de Bombers, amb el castell. Aconseguiríem, per fi, la connexió de la platja amb el castell. Es tracta d’un pont de fusta amb estructura metàl·lica, similar als coneguts com a passos de fauna d’altres territoris”, ha anunciat Ródenas.

El segon dels projectes és l’aprovació de la sol·licitud d’una ajuda de 100.000 € amb càrrec als fons citats anteriorment. D’aquesta manera, el consistori aportaria 50.000 € i obtindria altres 50.000 € per posar en marxa el projecte denominat Rehabilitació del Morabit com a Centre d’Interpretació de la Serra Falconera, que s’incorporaria a la Xarxa d’Infraestructures Verdes de Gandia, la XIVEGa.

“Acabem l’any amb la mateixa línia que hem portat durant tot el 2017, treballar per la ciutadania i, donat el pla d’ajust, buscar els recursos en qualsevol administració per a millorar Gandia. Bona prova d’això, són els acords als quals hem arribat hui, que ens permetran fer valdre dues peces fonamentals del nostre patrimoni històric”, ha assegurat Prieto.

Per la seua banda, Ródenas ha recordat que els projectes susceptibles de rebre subvenció han de tindre un caire turístic “i, per tant, repercutiran econòmicament en la ciutat. Estem en un moment clau, fruit del treball de dos anys de planificació i disseny de la ciutat, els seus serveis, pensat a mig termini”.