– L’artista italiana de renom internacional, Violetta Carpino, estarà aquests dies pintant la seua obra a una paret de la República Argentina, al costat del CEAM. Està inspirada en la història real d’una dona maltractada al seu país.
– El projecte, pioner a Gandia, però que ha tingut molt d’èxit a València, Barcelona i altres ciutats del món, es va posar en marxa fa uns quants mesos amb l’objectiu de recuperar espais degradats mitjançant l’art urbà, a partir de les idees d’artistes sobre temàtiques inclusives: socials, mediambientals, comerç just, etc…
– La iniciativa és de l’Associació Cultura Wall ArtTittude, amb molta experiència en festivals i esdeveniments d’art urbà, amb el suport de les regidories de Gestió Responsable del Territori, Responsabilitat Social, Comerç i la col·laboració de Pinturas Monduber.
El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, acompanyat per Eloi Angel, coordinador del col·lectiu de muralistes Wall ArtTittude, i per l’artista italiana, Violetta Carpino, han comparegut en roda de premsa per a presentar una nova actuació dins el programa Serpis Urban Art Project, en aquest cas sobre la violència masclista, de la mà d’una pintora de renom internacional. Carpino compta amb diversos guardons per les seues obres. Aquesta pintora començà amb l’art als quadres, per acabar pintant murals que desprenen un sentiment de lluita de la dona. Unes obres que es caracteritzen pel nu de les seues protagonistes.
Ródenas ha volgut recalcar el compromís d’aquest projecte amb una doble finalitat: visibilitzar la situació de la dona i recuperar espais degradats. “Estem guanyant una gran biodiversitat amb els diferents artistes i muralistes”, ha afirmat.
Per la seua banda, Carpino ha recordat una història real de maltractament al seu país que la inspirà a realitzar aquests murals. A més, ha recordat que a països com Itàlia queda molt de camí per recórrer en quant a la violència masclista. Eloi Angel ha destacat que tota l’obra de Carpino està carregada de sentiment. “Parla de valors i dona consciència sobre el maltractament a les dones”, ha afegit.
L’artista estarà al llarg del dia de hui i demà dimarts pintant un mural a la República Argentina, al costat del llar dels jubilats.
Cal recordar que Serpis Urban Art Project és una iniciativa pionera a Gandia, però que a València, Barcelona i altres ciutats del món ha tingut molt d’èxit, com és recuperar zones degradades mitjançant l’art urbà i amb temàtiques inclusives que tenen a veure amb reivindicacions socials, mediambientals, de comerç just, etc… La idea és que el projecte tinga permanència en el temps, més enllà de les legislatures. S’hi intervindria cada mes i mig, 2 o 3 mesos, depenent també de les efemèrides commemoratives, a espais públics, però també privats mitjançant un acord de col·laboració amb els propietaris. A més, s’involucrarà el veïnat, el qual participarà en diferents activitats paral·leles que es programaran al voltant de l’actuació.
Els promotors de la iniciativa, l’Associació Cultural Wall Art Tittude, amb molts anys d’experiència en el camp de l’art urbà com a promotors de festivals internacionals a Alcoi, Muro, Castelló… la participació al Festival Pixaví, etc.., han fet una crida als artistes locals per tal que siguen ells els qui proposen i executen les actuacions, d’acord a una temàtica concreta.
El projecte, a més del suport de les regidories de Gestió Responsable del Territori, Responsabilitat Social i Comerç també compta amb la col·laboració de Pinturas Monduber, empresa patrocinadora, que facilitarà el material als artistes.
De fet, la primera de les actuacions s’hi va realitzar a finals d’octubre passat baix de la passarel·la del riu Serpis, molt prop molt del mural d’Ausiàs March, coincidint amb la celebració del RRRR! Festival d’Art i Reciclatge 2017. El seu títol és: “VIDA”.
El segon dels murals es pot visitar al Raval, en l’apertura històrica entre la plaça Tirant i el carrer de Baix i està dedicat a les persones refugiades com a conseqüència de les guerres, misèria econòmica o altres qüestions. També vol homenatjar les persones refugiades que han vingut a Gandia gràcies al projecte de col·laboració amb Creu Roja i al moviment Refugiats Benvinguts Gandia. Coincidia amb la commemoració del Dia Mundial de les Persones Migrades. L’autor és Ángel Xolaca i el títol: “Gandia, ciutat en pau”.