– Els danys causats per l’incendi han sigut infraestructurals i ambientals. En concret la part de la natura més afectada ha sigut el paratge natural Parpalló-Borell.

– Xavi Ródenas: “l’equip tècnic de l’Ajuntament ha sigut conscient sempre i no ha deixat de fer tasques de prevenció d’incendis forestals seguint dos plans de prevenció d’incendis municipals i el Pla Especial del Paratge Municipal“. … El desenvolupament de l’incendi ha estat agreujat per dificultats climatològiques i d’accessibilitat que han impedit que es poguera extingir ràpidament

– Les mesures que s’aplicaran són primer una diagnosi del que ha passat, l’aplicació de l’eina de participació i, per últim, la proposta activa de cara a la Generalitat i la Diputació.

– Es faran arribar fitxes d’incidències que puguen afectar els propietaris de les urbanitzacions de Montepino i Montesol com, per exemple, el perill del fet que caiguen els arbres a les seues cases.

 

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas, ha presentat aquest matí en roda de premsa les mesures que s’aplicaran per a solucionar els danys causats per l’incendi forestal que es va donar per extingit el dissabte passat.

Pel que fa als danys, ha explicat que n’hi ha d’infraestructurals i d’ambientals. “Els danys han sigut molt durs i importants. De 960 hectàrees cremades, la majoria són del paratge natural Parpalló-Borell, un paratge municipal que gestionem nosaltres directament“. A més, ha afegit que “la majoria d’eixes hectàrees són hectàrees arbrades i la majoria d’aquestes són de molt difícil accés i en el Pla Especial del Paratge Natural Parpalló-Borell, que el té i està en execució, són considerades com un espai de protecció i no d’ús públic per la seua complexitat a l’hora d’arribar a poder gestionar-lo“. Per tant, si el foc haguera entrat per un altre lloc de fàcil accés, s’haguera pogut controlar més fàcilment.

El regidor ha volgut insistir en què “l’equip tècnic de l’Ajuntament ha sigut conscient sempre i no ha deixat de fer tasques de prevenció d’incendis forestals seguint dos plans de prevenció d’incendis municipals i el Pla Especial del Paratge Municipal“. D’aquesta manera, el desenvolupament de l’incendi ha estat causat per dificultats climatològiques i d’accessibilitat que han impedit que es poguera extingir ràpidament.

Respecte a les mesures que s’aplicaran en són tres. “La primera part, serà de diagnosi del que ha passat, la segona l’aplicació de l’eina de participació i la tercera la proposta activa de cara a la Generalitat i la Diputació“. Així mateix, en primer lloc, es posarà en “marxa un instrument de participació perquè ha sigut la reacció més immediata de la gent que vol ajudar i col·laborar“. No obstant això, “entenem que la gent té ganes de participar però li sha de dir com ho han de fer perquè si no, pot afectar negativament al territori. Per tant, el primer que es va fer el diumenge va ser enviar un clar missatge per a que la gent no entre al bosc, que ara la muntanya necessita començar a regenerar-se sola perquè la natura té mecanismes naturals de regeneració que s’han de respectar“.

En segon lloc, l’Ajuntament posarà en funcionament a partir del dijous o divendres d’aquesta setmana la web de Marxuquera Verda que “és el programa de participació per tal d’organitzar tant a les persones físiques com els col·lectius en accions de restauració de millora del territori de cara a l’hivern“. En aquesta web aniran donant-se les explicacions de per què no s’ha de començar ja a treballar a la muntanya i també “s’organitzaran grups de 20 o 50 persones com a màxim per anar fent accions puntuals durant desembre, gener i febrer, com la d’instal·lació de baranes o escales, que són coses que s’han anat deteriorant o s’ha cremat“.

Per últim, “s’està preparant un informe per a fer arribar a la Diputació i a la Generalitat un seguit de propostes tècniques que han anat avaluant el personal tècnic de la casa i el funcionariat que porta anys gestionant el paratge natural i el territori“. Una de les accions que es demana és “que no s’emporten tota la fusta cremada i que es quede en el territori en forma de faixes perpendiculars al pendent per a evitar l’erosió o que tomben arbres i els col·loquen en forma de faixes una tasca que es fa i que ha resultat positiva en altres posts incendis“.

Ródenas ha informat que respecte als propietaris que estiguen “preocupats perquè algun arbre puga caure damunt de les seus cases, ahir va haver una reunió on van acudir representants de Montesol i Montepino i es va arribar a un acord de què a partir de hui a la Casa de la Marquesa poden accedir a una fitxa d’incidències d’aquest tipus”. Una vegada rebudes, “des de l’Ajuntament ens hem compromés a anar amb els tècnics a avaluar-los i intentar resoldre eixa incidència“.