La 3a edició de l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge torna a Gandia

Les activitats reciclades se succeiran del 15 al 24 d’octubre en distints espais de la ciutat

Xavi Ródenas: “el festival va nàixer sent un escenari i punt de trobada de l’art i el reciclatge. Es consolida com a referent singular al País Valencià i a l’Estat, com una finestra perquè tots els artistes el consideren una oportunitat per mostrar les seues obres. L’estratègia de les 4 R: Reduir, Reutilitzar, Reciclar i Recuperar està cada vegada més present en les disciplines artístiques”.

Per tercer any consecutiu Gandia acull l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge, una iniciativa de LaCasaCalba desenvolupada en col·laboració amb el Departament de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia i que té com a objectiu la conscienciació, mitjançant l’art, de la problemàtica ambiental en relació a la generació i gestió de residus, des d’una perspectiva crítica, lúdica i participativa. El programa del festival s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa amb Francesc Burgos (Director artístic del Festival i Gerent de LaCasaCaslba) acompanyat per Xavier Ródenas, Regidor de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia, departament col·laborador del festival. Burgos ha plantejat que el festival ‘’és una trobada que vol posar de manifest l’excessiva generació de residus en l’actualitat i ho fem combinant diversió, reflexió i experimentació des d’una perspectiva crítica i creativa amb la intenció de visibilitzar  la problemàtica ambiental i fomentar-ne els camins de creació conjunta’’.

Del 15 al 24 d’octubre se succeiran activitats i espectacles per a tots els públics en distints espais de la ciutat, principalment al Teatre del Raval. Aquesta setmana, del 15 al 19 d’octubre el teatre acull en Campanya Escolar l’espectacle El Rei Mides i Les Metamorfosis de la companyia valenciana El Ball de San Vito, un espectacle l’escenografia del qual està construïda amb materials reciclats; i el proper dilluns, dimarts i dimecres 22, 23 i 24 d’octubre es reprendrà la Campanya Escolar amb l’actuació musical Tot bufant, dels catalans Pep Gol i Pep Pasqual, artistes que fan música popular amb instruments de fabricació pròpia elaborats amb materials reciclats. Ambdós espectacles es podran veure en obert per al públic del festival el dissabte 20 i el diumenge 21 d’octubre a les 19:00h, respectivament, al mateix Teatre del Raval.

El festival arranca al públic demà dimecres 17 d’octubre a les 19:30h amb la inauguració de l’exposició Criatures Reciclades de Noni Font (Catalunya) on podrem contemplar criatures marines elaborades totalment amb fusta i d’altes materials reciclats i La piel gastada de Pepa Castillo (País Valencià), artista que, a més a més, s’encarregarà de la performance sonora Bubbles on, mitjançant plàstic reutilitzat, l’artista reflexiona sobre la manera en què construïm la nostra imatge a través dels productes que consumim i que acaben cobrint-nos i ofegant-nos.

Enguany el cartell del festival comprèn també la presència de reconegudes figures del món acadèmic, escriptors i investigadors en matèria medioambiental com Carlos Taibo (Escriptor i Professor de la Universitat Autònoma de Madrid) i Vicent Cucarella (Economista i Investigador valencià i que actualment ocupa el càrrec de Síndic Major de Comptes de la Comunitat valenciana) a qui podrem escoltar junts en la taula rodona que clourà el festival el proper dimecres 24 d’octubre a les 19:30h al mateix Teatre del Raval. Els ponents, acompanyats de Francesc Burgos (Ambientòleg i Director artístic del Festival), reflexionaran sobre el decreixement com una alternativa al sistema consumista imperant, que continua malbaratant els recursos limitats del nostre planeta.

Dijous 18 a les 19:30h, el Teatre del Raval acollirà la xarrada Contaminació marina: efectes pronòstics i projectes de la mà dels investigadors i professors del Campus de Gandia de la UPV, Miguel Rodilla (Llíria) i Silvia Falco (Argentina) i el Doctor en Enginyeria i Producció Industrial de la UPV i gestor del projecte Repesca_Plas, Aurelio Lázaro (València). La conferència estarà presentada per Xavier Ródenas, Regidor de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia.

En la línia argumental de la xarrada, el divendres 19 d’octubre a les 19:00h, tindrà lloc la projecció del documental Freightened, el preu real del transport marítim, una recerca sobre els mecanismes i riscos del transport marítim, una indústria submergida en el secretisme absolut, però que és responsable de la distribució de productes i mercaderies a més de set mil milions de persones a tot el món, i sosté la clau de la nostra economia, el medi ambient i el model de la civilització occidental.

A banda, hi haurà una intervenció de teatre de carrer pel Passeig de les Germanies i la Plaça del Prado en direcció al Teatre del Raval de la mà de la companyia de teatre de Vila-Real, Visitants, que presentarà Tempus on quatre arqueòlegs, portadors de somnis, arriben des d’un del futur a l’actualitat per a capturar i interpretar mostres intangibles de fòssils del futur.

Estrena de la producció pròpia del festival: Els Metrognoms

Enguany es presenta l’RRRR! Festival una producció pròpia elaborada amb autòmates creats amb elements de reciclatge i que sonen a ritmes impossibles amb tambors de diferents procedències. La vessant artística ha estat conduïda per l’experimentador sonor argentí Ángel Di Stéfano, que torna al festival, després que va inaugurar la primera edició. En aquesta ocasió estarà en col·laboració amb el músic i compositor saforenc Joan Mont i sota la direcció escènica de Francesc Burgos. La producció s’estrena a Gandia amb el nom Els Metrognoms i estarà concebuda com una glorieta musical de reciclatge on s’involucren música i vianants. Aquests podran portar un instrument de vent per fer activar els autòmates i participar-ne en la glorieta musical de manera conjunta.

I, per últim, es realitzarà un taller gratuït de roba i titelles reciclades en la porta del Teatre del Raval, els dies 20 i 21 d’octubre de 17:00 a 19:00h de la mà de Pepa Castillo i Ana Pericàs. Cal inscriure’s en [email protected]

El festival està organitzat per LaCasaCalba i l’àrea de Gestió Responsable del Territori de Ajuntament de Gandia i compta amb la col·laboració d’Ecoembes, Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat

Valenciana, Consorci per a la Gestió de Residus (COR), Diputació de València, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana i Teatre del Raval, Gandia.

La major part de les activitats del festival són d’accés lliure i gratuït. Les entrades per als espectacles de pagament es poden comprar en la web del festival www.rrrrfestival.org allí es pot trobar tota la informació sobre la present edició.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *