– L’àrea de Polítiques Econòmiques i Innovació, amb la col·laboració de les associacions empresarials dels polígons de la Ciutat del Transport (Benieto) i Alcodar (AES) i FAES, prepara un Pla d’Acció per a la millora i la modernització de les dues zones industrials. D’aquesta manera poden optar a la catalogació d’Àrees Industrials Avançades, la màxima qualificació de la nova llei valenciana d’indústria, també puntera a l’estat espanyol. Això augmentarà l’arribada d’inversions i d’ajudes d’altres administracions.
– Alícia Izquierdo: “Per aquesta raó és molt important que elaborem el full de ruta per tal de conèixer la situació de la nostra indústria, tant les seus potencialitats, com les carències i saber el que cal millorar i on han d’anar les actuacions i les inversions dels pròxims anys”.
– Gràcies a les ajudes de l’IVACE i la Diputació aquesta legislatura ja s’han realitzat actuacions importants als dos polígons industrials pel que fa a la fibra òptica, accessos, mobilitat, sanejament, asfaltat, etc…
La regidora de Polítiques Econòmiques i Innovació, acompanyada del president de l’Associació d’empresaris de la Ciutat del Transport (polígon Benieto), Miguel Todolí, el president de l’Associació d’Empresaris de la Safor (polígon Alcodar) i FAES, José Ortolá, i el representant de l’Institut Mediterrari per al Desenvolupament Sostenible (IMEDES), Eduardo Amer, han anunciat aquest matí la imminent elaboració d’un Pla d’Acció per la millora i la modernització de les dos principals àrees industrials de Gandia, pioner al territori valencià.
El departament d’Innovació, amb l’assessorament d’IMEDES i la complicitat de les associacions empresarials el desenvoluparà durant els pròxims mesos en tres fases: recollida d’informació, entrevistes i redacció del pla d’acció. “És molt important que elaborem el full de ruta per tal de conèixer la situació de la nostra industria, tant les seus potencialitats, com les carències i saber el que cal millorar i on han d’anar les actuacions i les inversions dels pròxims anys. Per això és vital comptar amb la col·laboració empresarial. Volem treballar de baix cap a dalt, partint des del teixit associatiu”, ha assegurat Izquierdo.
Todolí ha agraït l’oportunitat per a les dues àrees industrials i ha posat en valor el treball conjunt amb l’Ajuntament “planificant a llarg termini les necessitats dels dos polígons i optar a inversions i ajudes de les diferents administracions. Per aconseguir-ho cal que puguem catalogar com a Àrees Industrials Avançades. La unió fa que les coses isquen endavant i això és un exemple”.
Per la seua banda, Ortolá també ha felicitat l’Ajuntament per la iniciativa i ha destacat la col·laboració públic-privada, “treballant en la mateixa línia per a benefici de les empreses i la ciutat. Fa falta una fulla de ruta de les inversions per tal d’esmenar carències. Volem que les empreses siguen conscients de la necessitat d’aquest tipus de projectes per la futur del sector i col·laboren en l’elaboració del pla”.
Cap a les tres estreles
Amer ha explicat que un dels principals valors del treball és que permetrà l’alineament de les àrees industrials de Gandia amb la nova llei valenciana 14/2018, de 5 de juny, de la Generalitat, de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana, una de les més avançades a l’estat espanyol. “Anem a tractar que els 2 polígons obtinguen la màxima qualificació, Àrees Industrials Avançades, les 3 estreles dins la llei. Un altre valor del pla és la incorporació d’elements dSmart City, perquè volem identificar tots els components relacionats amb el que ja es coneix com a industrialització 4.0”.
Pel que fa a la metodologia a desenvolupar, cal dir que el treball de camp serà ampli, amb entrevistes en profunditat a tècnics municipals i empresaris. També enquestes on-line per a les empreses sobre gestió, industrialització 4.0, formació, qualitat del subministrament d’aigua, llum… Serveis bàsics i avançats, conciliació familiar i laboral, seguretat, telecomunicacions, mobilitat i accessibilitat, medi ambient (residus, aigües, eficiència energètica, etc…).
La informació recollida es posarà en comú amb les empreses en un procés de participació, intercanvi d’idees, opinions, d’on eixirà un primer esborrany del pla. “El resultat serà un full de ruta per a posar en marxa accions innovadores que atraguen nous inversors i ajudes de les administracions”.
Finalment, Izquierdo ha recordat que gràcies a les ajudes de l’IVACE, la Diputació i l’Ajuntament mateix, “aquesta legislatura ja s’han realitzat actuacions importants als dos polígons industrials pel que fa a la fibra òptica, accessos, mobilitat, sanejament, asfaltat, etc…”.
Els resultats preliminars podrien estar finalitzats en els pròxims dos mesos. I l’estudi complet previ al Pla d’Acció, en tres mesos.