– Amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el departament d’Educació entregarà en els centres escolars de Gandia cartells que mostren un vocabulari on cada lletra representa a una dona destacada en la Història.

– Van dirigits a l’alumnat d’Infantil i primer cicle de Primària i serviran com a recurs didàctic per a fomentar la lecto-escriptura.

 

La regidora delegada de Polítiques Educatives i Joventut, Laura Morant, al costat de la mestra del CEIP Cervantes, Vicen Olaso, ha donat a conéixer hui els nous cartells que seran entregats en els col·legis de Gandia coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona: vocabularis infantils, on cada lletra representa a una dona que ha destacat per la seua faceta professional o política al llarg de la Història.

La regidora d’Educació ha manifestat que estan dirigits a l’alumnat d’Infantil i primer cicle de Primària on es busca motivar l’aprenentatge de la lecto-escriptura. “A l’escola, abans prevalia la cal·ligrafia. En l’etapa del franquisme es donava molta importància al contingut; en l’etapa democràtica, no obstant això, es busca l’ús comunicatiu i la funcionalitat”, ha subratllat la regidora, que ha recordat també la importància que té l’escriptura en l’alumnat: “L’ordinador no pot substituir mai a l’escriptura, ja que aquesta afavoreix el desenvolupament de la motricitat fina i la musculatura dels braços i mans”.

Entre les dones que apareixen recollides en el cartell destaquen, entre altres:

-Olivia Arozena Torres (A), primera professora universitària de València.

-Clara Campoamor (C), diputada que durant la II República va aconseguir per primera vegada el sufragi femení al nostre país.

-Emilia Pardo Bazán (E), escriptora i defensora dels drets de la dona.

– Hedy Lamarr (H). Actriu de Hollywood i inventora de l’espectre eixamplat que permetria les comunicacions sense fils a llarga distància.

-Irena Sendler (I), “l’àngel del guetto de Varsòvia” que, durant la II Guerra Mundial va aconseguir salvar a més de 2.500 xiquets jueus.

-Joana d’Arc, que va guiar a l’exèrcit fráncés en la guerra dels Cent Anys.

-Mavi Mestre Escrivà (M), primera dona rectora de la Universitat de València en 2008.

-Manuela Solís Clarás (S). Ginecòloga valenciana. Primera llicenciada en la Universitat de València.

-Les Tretze Roses (T): afusellades pel règim franquista a Madrid el 5 d’agost de 1939, quatre mesos després d’acabar la guerra civil.

-Federica Montseny (I). Primera ministra en la història del nostre país. Va pertànyer a la CNT i va ocupar la cartera de Sanitat durant la Guerra Civil. Va implantar mesures revolucionàries sobre prevenció de malalties, sexualitat i control de la natalitat. A més va regular el decret d’interrupció voluntària de l’embaràs.

També estan recollides frases lligades a les reivindicacions de les dones en els nostres dies: la lletra “X” representa la frase “no és no” i “N”, “ni una menys”.

Finalment, Vicen Olaso, com a docent, ha explicat la manera en què es treballa la lecto-escriptura en els col·legis “li donem molta importància a la grafia i al so de la lletra. Els xiquets i xiquetes aprenen jugant i amb aquest vocabulari,  que tindrem en els col·legis, anirem coneixent més a aquestes dones que han fet Història”.