- El curs tindrà 20 hores de duració. Les sessions començaran el 25 de març i s’allargaran fins el 5 d’abril en horari de 16 a 20.30h.
Per segon any consecutiu, la Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Gandia i el Centre Internacional de Gandia de la UV organitzen aquest curs, de 20 hores de duració, que busca formar els guies locals en el camp de la memòria democràtica, el patrimoni i la importància de l’arxiu en l’estudi dels períodes històrics. A través de les distintes sessions es farà repàs sobre els indrets més emblemàtics de la comarca com són les alqueries i els castells, la Cova de les Meravelles o el Parpalló. A més, es realitzaran diverses sessions sobre la Gandia de la República i la Guerra Civil o la Safor en temps dels Borja.
Aquesta segona edició està pensada per a la formació de guies davant la imminent apertura de nous espais interpretatius: el Morabit, Bairén, l’espai Muralles o les coves Parpalló i Meravelles, amb visites reglades i altres que seguiran el mateix model dels refugis de la Guerra Civil.
“El primer curs de guies del Patrimoni Democràtic va ser una experiència pilot, pionera, que va formar 30 persones. Això ens va permetre obrir una borsa de treball de 7 persones que realitzen les visites als refugis de la guerra civil de la Peixateria i el Prado i el seu sou depèn directament del que cobren per visita. Més enllà de les reglades per l’Ajuntament, els/les guies s’encarreguen de promoure més visites oferint-les a hotels, escoles, etc… Una fórmula que ja s’aplica a altres llocs de l’estat i la Unió Europea. Per això és important que estiguen formats i acreditats per la UV, siguen autònoms o treballen per a altres empreses i compten amb assegurança de responsabilitat civil. L’Ajuntament es compromet a fer una visita setmanal, estandarditzada, un futllet trimestral amb els horaris, i el manteniment del patrimoni. Així com buscar fons per millorar el patrimoni i abaratir el cost de l’entrada, com ara la recent campanya escolar gratuïta. Una fórmula d’èxit, com demostren les més de 4.000 visites als refugis. Hem generat un xicotet motor d’economia al voltant del patrimoni, que està funcionant molt bé i que està constituint una font d’ingressos per a 6-7 famílies”, ha assegurat el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas.
El director del Centre Internacional de Gandia de la UV, Emili Aura, ha assegurat que els cursos “són un reflex de la sensibilitat de l’Ajuntament de Gandia pel que fa al patrimoni com a element de memòria i potenciador turístic de la ciutat. El segon curs combina contextualització històrica i bones pràctiques de guia turístic. La UV sempre està disposta a col·laborar amb l’Ajuntament per a obrir aquestes línies de treball i que tinguen trajectòria en el temps”.
El professor d’història contemporània de la UV, Jorge Ramos, serà l’encarregat de coordinar el curs. Ramos, és, a més, membre de l’Aula d’Història i Memòria democràtica de la Universitat. El curs s’ha ampliat temàticament, ja que s’arranca pràcticament del Paleolític, el primer poblà humà a la Safor i les Comarques Centrals Valencianes i s’arriba pràcticament fins al món actual. Una altra de les novetats és la participació d’experts de primer nivell en prehistòria, patrimoni, cultura… Com ara, els professors de la Universitat Valentín Villaverde i J. Emili Aura, l’arqueòleg Joan Negre, l’arquitecte Fernando Mut, l’arxiver Jesús Alonso, així com els historiadors Isabel Canet, Carles Miret, Antonio Calzado o Lluís Sevilla.
També s’hi introdueix la formació pràctica amb moltes visites guiades. “És un curs dirigit a guies turístics, però obert a altres persones interessades a tindre formació en aquests camps. També hi haurà formació en drets humans, aprofitant el 70 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans”.
Les sessions començaran el 25 de març i s’allargaran fins el 5 d’abril en horari de 16 a 20.30h. Enguany s’han establert dos fórmules de matrícula. La primera d’elles que contempla el curs complet, de 40 hores de duració, amb un cost de 60€. Mentre la segona, està dirigida a aquelles persones que l´any passat cursaren el I curs de guies en memòria democràtica de Gandia. A aquestes persones se´ls convalidarà la part del programa dedicada a la memòria democràtica (impartida entre l’1 i el 5 d’abril) i sols hauran de cursar la part dedicada al patrimoni (impartida del 25 al 29 de març). Aquesta matrícula tindrà un cost de 40€.