– El projecte infantil de conscienciació sobre el reciclatge i la reducció de l’ús del plàstic conclou amb la solta d’una tortuga a la mar

– Demà dimecres, d’11 a 13.30 h, al costat de l’espigó nord, xiquets i xiquets de 2 a 3 anys participen en l’alliberament d’una tortuga boba recuperada per l’Oceanogràfic i tallers didàctics.

– L’alumnat de 2 a 3 anys de les Escoletes Municipals de Gandia participa des de fa mesos en el projecte “Els herois de les tres “R” ajuden a salvar la mar”. En col·laboració amb educadors i famílies, han aprés a reciclar, reduir i reutilitzar paper i plàstic a les aules. 

 

La regidora delegada de Polítiques Educatives, Laura Morant, acompanyada de la tècnica municipal i ambientòloga, Núria Felis, han explicat aquest matí l’activitat que es desenvoluparà demà dimecres com a cloenda del projecte infantil “Els herois de les 3 “R” ajuden a salvar la mar”, que durant els mesos passats s’ha desenvolupat a les Escoles Infantils Municipals.

Així, d’11 a 13.30 h, al costat de l’espigó nord, alumnat de 2 a 3 anys participarà en la solta d’una tortuga boba que va quedar atrapada en xarxes de pesca i que s’ha recuperat a l’Oceanogràfic de València. L’Oceanogràfic ha organitzat, a més, tallers mediambientals de caràcter didàctic per als més menuts.

L’objectiu del projecte “Els herois de les 3 “R” ajuden a salvar la mar” és que l’alumnat de l’etapa infantil tinga una actitud positiva cap a la conservació del medi ambient, sobretot pel que fa a la importància del reciclatge i la reutilització del plàstic, un element molt contaminant que en la majoria dels casos acaba a la mar, afectant les espècies marines i els aliments que després mengem.

El plàstic és un material massa present en la nostra vida diària. A l’any s’estima que es generen 350 milions de tones, de les quals només el 5% es recicla. Lestat espanyol, per exemple, és el 5è país de la UE que més utilitza el plàstic. A més, es calcula que anul·lament 1.200 vegades el pes de la Torre Eiffel acaba a la mar. Només a la Mediterrània es generen 30.000 tones en estiu. Amb aquest projecte no solament es pretén que els més xicotets aprenguen a reciclar, sinó també a reduir i a reutilitzar a través de tallers molt senzills, excursions, etc. Des de la vessant pedagògica i participativa i amb la complicitat de les educadores i les famílies, ha explicat Morant, qui ha agraït el treball realitzat per les coordinadores de les Escoletes Infantils Municipals, Maria Bañuls i Rosana Peiró.  En les escoletes es treballa amb l’alumnat de 0 a 3 anys d’una manera molt experimental, basant-nos en els sentits i aquesta manera de treballar també s’ha aplicat en projectes com aquest.

Per la seua banda. Felis ha explicat que “Els herois de les 3 erres ajuden a salvar la mar” es basa en el problema de l’acumulació de residus plàstics. “Cal tindre en compte que el 80% dels plàstics que trobem en el mar té una procedència terrestre, els fem en el nostre dia a dia i s’estima que entren al voltant de 8 milions de tones de plàstics, ha comentat l’ambientòloga. De fet, ja s’ha demostrat la presència de restes plàstiques en tots els nivells de la cadena tròfica (aigua embotellada, peixos, crustacis). “Aqueixes tres erres és els que hem traslladat a les escoletes. És una edat molt receptiva, en el cas de l’alumnat, i molt participativa per part de les famílies”, ha dit Felis.

Durant aquests mesos les aules han estat dotades de contenidors de diferents colors per al reciclatge. Així mateix, s’ha informat les famílies per a reduir l’ús de botelles i bosses de plàstic, normalment utilitzades en els esmorzars dels seus fills. A l’aula, cada dia hi ha un responsable del paper i del plàstic que diposita els residus en el contenidor corresponent de l’escoleta. Setmanalment es designa un superheroi tant del paper com del plàstic, que amb l’ajuda dels seus familiars, el depositen en els contenidors del carrer. Molts d’aquests residus són utilitzats en activitats del centre educatiu, com ara la creació de figures amb els taps de plàstic que adornen l’aula o el centre.