La ciutadania ja pot aportar suggeriments sobre el Pla estratègic d’Arqueologia i Patrimoni

–  Xavi Ródenas: “…hem anat incorporant tots els projectes que durant aquesta legislatura han anat apareixent de restauració o de comunicació”.

– Un primer esborrany del Pla estratègic d’Arqueologia i Patrimoni ja ha sigut presentat a tots els representants polítics del consistori. S’obri ara el termini per a rebre els suggeriments i opinions dels ciutadans a través de la web de l’ajuntament i del MAGa.

– El document de treball elaborat pel departament d’Arqueologia i Patrimoni en el qual es recullen 24 projectes agrupats en quatre blocs, tots ells enfocats a la recuperació, protecció, divulgació i posada en valor de monuments i llocs arqueològics de propietat municipal.

 

El regidor delegat de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, ha comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació al costat de l’arqueòleg municipal, Joan Negre, per a informar sobre el Pla estratègic de Arqueologia i Patrimoni  desenvolupat per l’Ajuntament de Gandia.

Actualment ja està disponible l’esborrany del text que marcarà els principals eixos de treball en referència a l’estudi, recuperació i difusió del patrimoni històric de la nostra localitat. L’edil ha explicat que s’ha fet un gran treball sobre tots els espais de propietat municipal consistent en una primera diagnosi per a després abordar un pla d’actuació i comunicació del qual mancaven molts dels nostres recursos fins hui.

En aqueix sentit vam posar en marxa aquesta estratégia i hem anat incorporant tots els projectes que durant aquesta legislatura han anat apareixent de restauració o de comunicació”. En l’etapa inicial, els treballs han sigut codirigits al costat del regidor de Territori per l’anterior arqueòleg municipal Joan Cardona, al qual ha pres el relleu en el càrrec Joan Negre després de la seua jubilació. “Hem d’agrair a Joan Negre el seu esforç i implicació, des del minut zero, en la tasca de la impressió d’aquest document”, ha puntualitzat Ródenas.

L’esborrany de pla d’estratègia sobre Arqueologia i Patrimoni ha sigut presentat en l’última comissió d’Urbanisme a tots els partits amb representació municipal. D’igual manera, s’ha acordat iniciar un procés de participació en el qual la ciutadania puga mostrar la seua opinió i aportacions per al document definitiu.

L’edil ha informat que, també s’ha creat la marca Arqueologia i Patrimoni, i que a partir d’ara forma una única unitat de gestió. Ródenas ha volgut agrair la col·laboració de Vicent Mascarell com a responsable de l’àrea d’Urbanisme; a Pep Colomar, cap de servei i a Fernando Mut, com a cap de projectes de l’esmentat departament.

La maquetació i disseny del document de treball l’ha realitzat Borja Pons.

Per la seua part, Joan Negre ha explicat que “es tracta d’un document tècnic, una estratègia a mitjà o llarg termini per a tota la ciutat, siga com siga el color polític que hi haja a l’ajuntament, per això decidim passar-lo per la comissió d’Urbanisme que està composta per tots els partits polítics perquè estigueren al corrent de com avançava. En el procés de participació ciutadana que ara s’obri, tots els partits igual que tots els ciutadans podran fer els seus suggeriments i propostes sobre aquest primer esborrany que presentem”.

En el document inicial estan inclosos 24 projectes agrupats en quatre apartats genèrics:

Recuperem la història, intervencions i excavacions arqueològiques s’han dut a terme a la nostra ciutat, sent el projecte principal el Castell de Bairén. “Més enllà del finançament que ha rebut enguany per part de fons europeus i de l’ajuntament, necessita un pla general d’investigació per als pròxims quatre anys, que ja està en marxa i que ha de ser la clau central d’aquest pla d’Arqueologia i Patrimoni”, ha puntualitzat l’arqueòleg municipal.

El ressò de la història. Els llocs arqueològics i monuments sobre els quals ja s’ha intervingut, cal posar-los en valor: Espai Muralles; jaciment romà de Rafalcaid; les ximeneres (patrimoni industrial); cova de les Meravelles; depòsit d’aigua de Beniopa; necròpoli de l’Aquería del Duc; Museu Arqueològic de Gandia (MAGa) i cova del Parpalló.

El valor de la història, recull les mesures per a la recuperació de tot el patrimoni de la II República, la Guerra Civil i el Franquisme: refugis antiaeris, antiga quadra de Beniopa (centre social, actualment) o el centre d’Higiene.

Estimem la història, accions encaminades a la divulgació i difusió del patrimoni cultural entre la ciutadania: cartografia del terme municipal, recreacions històriques i clips audiovisuals, entre altres.

Finalment, el regidor ha animat a la ciutadania a participar en aquest procés innovador fent arribar les seues propostes sobre el patrimoni. Qualsevol persona pot consultar el document i aportar suggeriments en:

http://www.gandia.es/aytg/web_php/index.php?contenido=subapartados_woden&id_boto=635

o bé, a través del correu electrònic del Museu Arqueològic de Gandia: [email protected]

 

Arxivat en: Cultura i Educació, Participació Ciutadana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *