La regidora de Comerç, Alícia Izquierdo, acompanyada dels representants de Poliqroma Asociación i Comunitatgay.com, Daniel Ardid i el Consell dels Joves de Gandia, Hèctor Juan Bofí i David Valiente, ha presentat aquest matí la programació de la IV Gandia Pride, Orgull Gandia, que ve preparant des de fa molts mesos un grup de treball del Consell Municipal de la Diversitat LGTBI, format per Poliqroma Asociación, el Consell dels Joves de Gandia i tècnics de l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, que és qui patrocina la Festa de la Diversitat, que tindrà lloc del 4 al 8 de juny.

Izquierdo ha felicitat el treball realitzat pels col·lectius i pel departament de Diversitat. “Vull disculpar la regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Lorena Milvaques, que no ha pogut estar ací per problemes de salut. A qui també vull agrair-li la tasca realitzada, des de la creació del departament de Diversitat, el Consell de la Diversitat o les 4 edicions de l’Orgull, a més d’activitats de sensibilització a les escoles, conta-contes per la diversitat, campanyes contra la lgtbifòbia, la visibilitat a les Falles amb el concurs d’escenes, etc..”.

El departament der Comerç també hi col·labora un any més en donar visibilitat a l’Orgull de Gandia, juntament la Cooperativa de Comerciants Gandia Centre Històric i l’Associació d’Hostalers del Centre Històric-Raval-Prado.

“Com sabeu, al voltant del 28 de juny es commemora arreu del món el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. I sempre hi ha algú que ens pregunta per què celebrem el dia de l’Orgull LGTBI. En primer lloc, el celebrem per no oblidar: No oblidar, per exemple, que en massa països, l’homosexualitat, la transsexualitat, la bisexualitat, la intersexualitat… encara estan perseguides o condemnades a mort. També per a recordar les generacions que ens precedeixen que han lluitat pels canvis socials i legals, ni oblidar que als nostres carrers hi ha persones que encara hi passegen sota mirades inquisitives i insults, quan no agressions físiques, que en alguns casos fins i tot acaben amb la mort.  I esta situació de viure sota amenaces i vexacions encara forma part del dia a dia de moltes persones en esta societat”, ha recordat Izquierdo.

Així, Gandia celebra que este dia els drets i les llibertats del col·lectiu Lgtbi siguen més visibles, sent conscients que encara hi ha molta resistència a acceptar que vivim en una societat diversa i que una part considerable de la població pensa que les persones LGTBI no han de mostrar-se l’afecte de manera pública. “L’afecte és una de les mostres públiques més boniques que la gent pot fer. I per això ho celebrem, esperant que cada vegada siguen més les persones que mostrem obertament i lliure la seua orientació sexual i identitat de gènere tot l’any, en la nostra quotidianitat”.

Com l’any passat, la data triada per a l’Orgull Gandia d’enguany ha tingut en compte les diferents celebracions de l’Orgull que tenen lloc al nostre voltant per no coincidir, sabedors que no podem, ni volem, competir, sinò complementar. És per això que s’ha triat la primera setmana de juny. Del 4 al 8 de juny. Pel que fa a la programació, s’ha apostat per continuar amb un model propi diferenciat, que posa l’accent en la cultura, amb activitats diverses: exposicions, cinema, música, poesia, gastronomia, tallers infantils … “I és que volem reivindicar la visibilitat LGTBI des de diferents vessants i implicar-hi tota la societat. Perquè la quarta Festa de la Diversitat és en realitat la de tota una ciutat que se sent RICA i ORGULLOSA de ser DIVERSA”.

El disseny del cartell anunciador és obra de l’artista gandiana  Cristina Jordá.

Programa

Dimarts 4 de juny

19.00 h i 22.30 h – CINE POT ESPECIAL GANDIA PRIDE. ORGULL LGTBI:

“Girl”  Bèlgica. 100 min ( VOSE). NR menors 16 anys. D: Lukas Dhont. G: Lukas Dhont, Angelo Tijssens. F: Frank van den Eeden. M: Valentin Hadjadj. I: Victor Polster, Valentijn Dhaenens, Nele Hardiman, Arieh Worthalter.

Lara, de 15 anys, somia en convertir-se en ballarina. Amb el suport del seu pare, es llança de ple a aquesta búsqueda inacabable. Però el seu cos no es doblega tan fàcilment a la disciplina que li imposa, perquè, en realitat, quan va nàxier era un xiquet.

Teatre Serrano, Sala B. Preu entrada: 4 €. Reduït: 3 €. Venda anticipada a la Casa de Cultura i a Instanticket.

Col·labora: Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Gandia. Teatre Serrano.

Dijous 6 de juny

20.00 h – Inauguració EXPOSICIONS a la Biblioteca central de Gandia:

  • “Nus”, il·lustracions de l’artista gandià Dani Garcia. Fins al 24 de juny. Segona planta de la Biblioteca Central.
  • “MOGA exposició”, selecció de còmics i fotografies de temàtica lgtbi del Mostra’t Gandia. Organitza: Associació Poliqroma. Fins al 24 de juny. Primera planta de la Biblioteca Central.

20.00 h – Visita a la SECCIÓ “LLIBRES I DIVERSITAT”. El fons bibliogràfic de temàtica LGTBI de les Biblioteques de Gandia es mostrarà durant tota la setmana a la Biblioteca Central de Gandia. Col·labora: Biblioteques de Gandia.

21.00 h – VEUS PER LA DIVERSITAT. Recital poètic i musical de Saforíssims Societat Literària. Amb acompanyament musical. Lloc: Plaça Major. (Amb micròfon obert per a qui vulga participar-hi, prèvia inscripció [email protected]). Col·labora: Saforíssims, Societat Literària.

22.00 h – ENCESA DE LLUMS DE L’ARC DE SANT MARTÍ a la façana de l’Ajuntament de Gandia. Lloc: Plaça Major.

22.05 h – Ruta DESTAPA’T PER LA DIVERSITAT LGTBI pels bars i restaurants del Centre Històric, Raval i Prado. Col·labora: Departament de Comerç, Associació d’Hostalers del CH-Raval-Prado i Cooperativa de Comerciants del Centre Històric.

Divendres 7 de juny

19.00 h – CONCURS RAP PER LA DIVERSITAT. Inscripció gratuïta, consultar bases en el full web www.cjg.es. 300€ repartits en premis. Lloc: Plaça Rei en Jaume I. Organitza: Consell dels Joves de Gandia. Col·labora: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia.

“Està pensat per a gent jove que normalment no participa en les activitats lgtbi. Es premiarà la millor cançó estil rap, hip-hop, etc… També l’ús del valencià en les lletres. La Sanguinelli i Ausias Del Rey formaran el jurat”, ha explicat Juan.

21.30 h – MOGA – Mostra d’Orgull Gandia Curtmetratges LGTBI, Projecció d’11 curtmetratges especial LGTBI. Lloc: Teatre Serrano, Sala B. Organitza: Associació Poliqroma. Col·labora: Departament de Cultura i Departament de Diversitat.

“Alguns dels curts formen part de la darrera edició del Mostra’t Gandia. Mostren diferents realitats lgtbi. El gènere de la majoria és la comèdia, una forma divertida que el missatge inclusiu i arribe a la gent”, ha assegurat Ardid.

 

Dissabte 8 de juny

18.00 h – TALLER «Sigues com sigues, estima a qui estimes» a càrrec de La Sanguinelli. Lloc: Plaça del Rei en Jaume I.

19.00 h – CONCURS TRAVESTI. Inscripció gratuita, consultar bases en el full web www.cjg.es. 200€ repartits en premis. Lloc: Plaça Rei en Jaume I. Organitza: Consell dels Joves de Gandia. Col·labora: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia.

21.00 h – FESTA FINAL GANDIA PRIDE. ORGULL GANDIA 2019. Amb actuacions diverses per la diversitat: Leticia Sabater, Pupi Poisson i La Jungla Party.

Lloc: Plaça Rei en Jaume I. Organitza: Consell dels Joves de Gandia. Col·labora: Departament de Diversitat de l’Ajuntament de Gandia.

“Volem agrair la participació del departament de Comerç en tot el que és l’ambientació que acompanyarà la festa”, explica Valiente.

Divendres 28 de juny

12.00 h – ACTE INSTITUCIONAL amb motiu del DIA INTERNACIONAL DE L’ORGULL LGTBI. Hissada de bandera de l’arc de sant Martí i lectura del Manifest reivindicatiu.

Lloc: Façana de l’Ajuntament de Gandia.