L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant i la presidenta de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia, Maria José Martí han comparegut aquest matí per manifestar l’alegria i les felicitacions al col·lectiu de Setmana Santa i a la ciutat, després que ahir el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (a través de la Secretaria d’estat de Turisme) anunciara la declaració de la Setmana Santa de Gandia com a Festa d’Interés Turístic Nacional. I ho han fet al Saló de Corones del Palau Ducal dels Borja, emblema cultural de la ciutat, davant la directiva de la Setmana Santa, el Vice-Alcalde, Josep Alandete, el regidor de Turisme, Vicent Mascarell, el delegat municipal de Setmana Santa, Miguel Ángel Picornell i els portaveus municipals a la corporació.

Un títol que es concedeix a festes o esdeveniments de valors culturals i tradició popular amb atractiu turístic i que, segons Morant, “ens mereixíem, la Setmana Santa en particular, per tot el treball que fan de manera ininterrompuda les 18 germandats; i la ciutat, en general. Un reconeixement amb el qual a Gandia fem història: Es la primera vegada que Gandia rep una distinció tan important i d’estes característiques. I també la comarca de la Safor (Altres exemples de Festa d’Interés Turístic Nacional: Cavalcada de Reis Mags d’Alcoi, la Festa de Moros i Cristians de Bocairent, la Cordà de Paterna… o els Carnestoltes de Las Palmas de Gran Canària, fora del nostre territori). I és un orgull i un honor per a nosaltres enriquir este llistat amb la Setmana santa de Gandia, perquè la concebem com una festivitat que cal preservar i potenciar, tant per la seua tradició com per la devoció i respecte que li professa la ciutadania des de fa moltíssims anys”.

L’Alcaldessa ha mostrat el seu agraïment a l’anterior delegat municipal de Setmana Santa, Ciro Palmer, per haver redactat i enviat l’expedient de petició la legislatura passada. Un major reconeixement i prestigi, que també omplirà d’oportunitats la ciutat: “Les ciutats que tenen este segell tenen major caràcter promocional i són referències en els mitjans de comunicació. Turísticament, la promoció d’una Festa d’Interés Turístic Nacional és molt major. A més, es converteixen en un imant per als amants d’esta festivitat religiosa i es posen en el mapa en l’àmbit nacional i fins i tot, internacional. Una major projecció. La repercussió d’este esdeveniment farà que la gent s’aprope a la nostra ciutat i gaudisca de la nostra cultura i gastronomia. Estem segurs que l’impacte econòmic de la nostra Setmana Santa ara serà molt major. El sector turístic es veurà beneficiat econòmicament”. Prova d’això, és que la Setmana Santa de Gandia serà el principal reclam de la nostra ciutat a la pròxima edició de la Fira Internacional de Turisme de Madrid, Fitur 2020, que tindrà lloc a finals de gener.

“A més, esta distinció ve a avalar les polítiques del govern municipal en matèria turística que aposten per la cultura com a complement del sol i la platja. El ministeri, a través d’aquesta distinció, reconeix un producte turístic associat a la cultura. Perquè la Setmana Santa és cultura”.

L’Alcaldessa també ha destacat el fet que el Ministeri haja entès que Gandia havia de tindre este títol perquè la nostra Setmana Santa no és una Setmana Santa qualsevol i, a més d’una manifestació religiosa, és també un fet cultural. “Gandia és la primera Capital Cultural Valenciana de la història, gràcies en gran part a la Setmana Santa, i el seu caràcter identitari i mediterrani, que queden reflectits a la imatgeria, la música, l’art o inclús la gastronomia. Gandia és una de les ciutats referents en col·lecció d’imatges barroques, amb mestres com els valencians Antonio Sanjuán o Miguel Ángel Casañ, i també és coneguda pel seu consolidat Concurs Nacional de Fotografia Artística o per l’edició de la revista Passio”.

Tots estos valors han sabut admirar-los i apreciar-los els nostres visitants, i ara, també el Ministeri. Perquè la Setmana Santa és també un vertader reclam per al turisme, un atractiu per als milers de viatgers que, vinguts de tots els punts d’Espanya, i també de l’estranger, ens trien eixos dies de començament de temporada per passar les seues vacances. “I tot el sector turístic treballa de valent perquè la gent que ens visita per primera vegada descobrisca que Gandia no és sols sol i platja. Els turistes s’acosten a la ciutat a viure actes tan rellevants com la multitudinària i solemne processó del Sant Soterrament o la representació de la Visitatio Sepulchri, una joia sacrolírica del nostre patrimoni històric del segle XVI atribuïda al patró de la ciutat, Sant Francesc de Borja… Estic segura que el Ministeri també ha tingut en compte la participació ciutadana, i el fet de fer de la Setmana Santa gandiana un projecte col·lectiu”, ha conclòs.

Per la seua banda, la presidenta de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia ha mostrat el seu agraïment a totes i tots els qui han fet possible el reconeixement; a l’anterior delegació municipal de Setmana Santa, al suport de la corporació, a totes les germandats i a la junta directiva. “I a totes les persones que han permès que la Setmana Santa es mantingués a un nivell tant alt des del punt de vista cultural i religiós al llarg del temps. Gandia s’ho mereixia”.