Els regidors delegats de Turisme i Gestió Responsable del Territori, Vicent Mascarell i Alícia Izquierdo, respectivament, han presentat aquest matí els treballs d’adequació i millora dels traçats, condicionament i senyalització de 7 senderes naturals; la connexió i la integració dels diferents itineraris mitjançant la creació d’una Xarxa de sendes, rutes i camins locals. Ha estat possible, gràcies a una ajuda de 47.000 € de Turisme Comunitat Valenciana de la Generalitat.

 

“A nivell general, els treballs de senyalització i interpretació realitzats contribueixen a l’impuls i la dinamització de noves modalitats turístiques a Gandia basades en la realització d’activitats esportives i d’oci adaptades a diferents perfils de demanda. Volem posar en valor el nostre patrimoni mediambiental, una alternativa al sol i platja, que ajuda a desestacionalitzar el turisme. En definitiva, aquest projecte, que està en la primera fase i incorporarà noves rutes, vol posar el nostre patrimoni a l’abast del visitant i de la ciutadania en general, donar-lo a conèixer i fer-lo accessible”, ha indicat Mascarell.

 

En concret, la senyalització instal·lada ha permès:

 

– Configurar una proposta d’interpretació dels espais turístics i el patrimoni local a través de camins i senderes locals apta per a qualsevol mena de visitant.

– Posar en valor la diversitat i singularitat de l’entorn natural de Gandia a través de la interpretació i difusió del seu patrimoni.

– Revaloritzar els recursos turístics a través de la incorporació en els elements de senyalització de codis QR amb informació de valor afegit per al turista.

– Estimular la intenció del visitant a realitzar diversos circuits turístics pel municipi.

– Generar un flux de turistes entre la zona de la platja, la ciutat i els entorns naturals de Gandia que permeta una millor comprensió i gaudi del conjunt d’atractius turístics que ofereix la destinació.

 

Cal recordar, que l’eco-turisme és la cinquena demanda dels turistes quan visiten Gandia, segons les enquestes i estudis realitzats. “Per això, la iniciativa sorgeix de la demanda dels turistes, que volen conèixer el nostre entorn natural. Cada vegada el perfil del visitant està més compromès amb l’entorn, busca unes vacances més sostenibles. I no ens volíem quedar a la cua i estem realitzant moltes activitats en aquest sentit al llarg de l’any”, ha explicat Izquierdo.

 

Així, la Xarxa integra sendes de muntanya, urbanes i de marjal al voltant de l’Anella Verda de Gandia i els espais naturals del municipi.

 

Els tracks dels recorreguts estaran disponible per a la seua consulta i descàrrega en formats de geo-posicionament en la plataforma Wikiloc, en la qual s’ha creat un canal oficial de l’Ajuntament de Gandia.

A més del valencià i el castellà, la informació estarà disponible en anglès i francès en la web de turisme www.visitgandia.com.

S’han realitzat intervencions d’instal·lació d’elements de senyalització interpretativa, direccional i de seguiment en:

– SL-CV79 Circular Parpalló – Font del Garrofer en el Paratge Natural Parpalló-Borrell.

– Ascensió al Mondúver

– SL-CV80 Senda del Portalet

– Molló de la Falconera pel barranc de les Escaletes

– Font de Lloret pel barranc de els Llidoners

– Circular Marjal de Gandia, Entre Senill (marjal) i Borró (l’Auir).

La senyalització ha consistit en la producció i instal·lació de: Senyalització interpretativa de les sendes en els panells d’inici amb informació pràctica i tècnica de la ruta, mapa del recorregut, perfils topogràfics, informació MIDE (Mètode d’Informació d’Excursions per a valorar i expressar la dificultat de les excursions) i recomanacions. Per a això, s’han realitzat actuacions de generació de continguts en format de text i fotografies per a il·lustrar els principals punts/element clau de les sendes: En el Paratge Natural Municipal Parpalló-Borrell discorren tres itineraris: SL-V79 Circular Parpalló – Font del*Garrofer, Ascensió al Mondúver i SL-CV80 Senda del Portalet. Per això, s’ha instal·lat un únic panell compartit en el Centre d’Interpretació del paratge. En les sendes que discorren en aquest paratge s’han instal·lat panells panoràmics de caràcter interpretatiu en els miradors de la Caldereta i del Coll de la Rafaela.

En la senda Molló de la Falconera pel barranc de les*Escaletes s’ha instal·lat un panell interpretatiu a l’inici del recorregut i un panoràmic en el cim.

Senyalització direccional i de seguiment composta per pals de suport de fusta, senyals direccionals o d’ubicació mitjançant marques de pintura, horitzontals sobre elements existents en el terreny en els principals punts de les senderes, inici, final, principals creus i interseccions, i tots aquells punts estratègics en els quals ha sigut necessari per a oferir una informació pràctica i còmoda als usuaris.

A més s’hi ha realitzat labors d’adequació del ferm i desbrossament de la vegetació d’intensitat baixa amb mitjans manuals en trams puntuals d’alguns trams de la Sendera Local SL–V79 Circular Parpalló – Font del Garrofer en el Paratge Natural Parpalló-Borrell.

 

Senyalització de Via Verda de la Safor (tram Gandia – Bellreguard)

 

La Via Verda de la Safor, actual Camí Natural de la Safor, és un recorregut lineal que uneix Gandia i Dénia, un passeig molt recomanable per a fer a peu o amb bici. L’itinerari discorre pel traçat de l’antiga línia fèrria Carcaixent-Dénia i és un exemple de la reutilització d’aquestes vies ferroviàries en vies verdes.

La intervenció en aquesta ruta ha consistit a dotar-la d’una major visibilitat en el seu tram urbà, amb la finalitat de donar a conèixer el trajecte i motivar a la seua visita. Així, la intervenció s’ha centrat en el panell d’inici del Camí Natural situat al costat de l’Oficina de Turisme de Gandia, i en la instal·lació de tres pals direccionals amb banderola en el seu tram urbà, que mancava de senyalització. Aquesta actuació ha sigut executada sota la supervisió i autorització del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, encarregat de la Xarxa de Camins Naturals.

El disseny del panell d’inici s’ha realitzat d’acord a la imatge de la Xarxa de Camins Naturals però connectant el camí amb la Xarxa de Sendes, Rutes i Camins de Gandia, amb la finalitat d’ampliar l’oferta al visitant i continuar amb el projecte d’unificació i cohesió de la marca turística de Gandia.

De la mateixa manera, s’ha actualitzat la informació incloent contingut relacionat amb els recursos turístics de Gandia i Oliva, i actualitzant les fotografies d’ocells del panell.

Senyalització de l’Itinerari Eqüestre Marjals de la Safor

 

El disseny de la senyalització de la ruta segueix els principis proposats per la Real Federació d’Hípica Espanyola (RFHE), de manera que compleix satisfactòriament els requisits sol·licitats. D’aquesta manera, els resultats d’aquest projecte contribueixen a la creació d’un nou i innovador producte turístic.

L’itinerari eqüestre comparteix gran part de la senda Circular Marjal de Gandia, Entre Senill i Borró, per això, gran part de la senyalització és compartida. Quant a la senyalització pròpia de l’IE, en procés d’homologació, s’ha dissenyat, produït i instal·lat un panell d’inici descriptiu de la ruta i s’han habilitat zones específiques necessàries per a la pràctica eqüestre com el punt d’acolliment situat al costat de l’Alqueria del Duc, o ‘ataderos’ en aquelles zones en les quals s’ha desestimat el pas del cavall per zones fràgils. Igualment s’ha realitzat la senyalització direccional amb pals amb banderoles i l’horitzontal de marques de pintura sobre suports existents en el recorregut com a murs, roques, pals de fusta.