La regidora delegada de Gestió Responsable del Territori, Alícia Izquierdo, acompanyada del Director general de Medi Natural, Daniel Muñoz, han comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per anunciar l’inici de la primera acció prioritària per a la prevenció d’incendis forestals.

Concretament, la que afecta a les urbanitzacions Molló de la Creu I, II i III, on es construirà una faixa perimetral de seguretat.  De fet, aquesta actuació es finançarà al 100 per cent amb una ajuda sol·licitada, i que ja ha estat aprovada, per la Diputació de València: “27.000 € per al manteniment de la línia de defensa, l’eliminació de restes i per a la compra de maquinària. L’actuació començaria abans de l’estiu amb una durada aproximada de 2 a 3 mesos”, ha anunciat Izquierdo.

En el mateix sentit, s’han sol·licitat dues ajudes més a l’ens provincial per altres actuacions prioritàries: El Racó de les Meravelles, una zona d’alt risc d’incendi; I a Parpalló-Borrell, on hi ha un nus de barrancs altament perillós.

La següent acció urgent en prevenció d’incendis serà la urbanització Cases de l’Algar, també al Molló de la Creu.

Totes les accions necessiten permís dels propietaris per actuar-hi, en trobar-se majoritàriament sobre parcel·les privades. “Cal recordar, que legalment és la seua responsabilitat tindre els terrenys en condicions. No obstant això, des del govern local hem decidit fer les actuacions més fortes i costoses amb diners públics. Després, els propietaris s’han de comprometre a mantindre-les i netejar-les cada 3 o 4 anys”, ha assegurat Muñoz.

 

Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de Gandia

 

Aquestes tres accions estan marcades com a prioritàries al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de Gandia 2009-2024, que afecta a la superfície forestal del terme de Gandia, el 51%. Tot i que està en vigor, “seguint la línia prioritària de gestió forestal del govern local i després del devastador incendi de Marxuquera l’any 2018, vam decidir fer una revisió parcial del pla per tal d’actualitzar-lo i corregir errades, aprofitant una subvenció de la Generalitat”. A hores d’ara, l’esborrany està redactat i s’ha enviat a la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat perquè li done el vistiplau. Posteriorment, serà aprovat en plenari de l’Ajuntament de Gandia.

El Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de Gandia diagnostica el territori forestal i determina quines actuacions s’hi han de fer en matèria de prevenció. Com ara, faixes de seguretat i tallafocs; condicionament de vials perquè hi puguen accedir els equips d’extinció; condicionament de punts d’aigua per a qualsevol emergència, etc… “En definitiva, és la guia que hem de seguir des d’una planificació a curt, mitjà i llarg termini”, ha conclòs Izquierdo.