El govern de Gandia ha aprovat aquest matí la modificació de l’Ordenança Fiscal reguladora de la Taxa per prestació de serveis en el mercat municipal de proveïments, la taxa que es cobra per les taules i les cadires que bars i restaurants s’utilitzen en la via pública i la taxa corresponent als mercats que s’instal·len al nostre terme municipal.
D’aquesta manera, part del sector de la restauració de la ciutat deixarà d’haver d’abonar bona part de l’import corresponent a l’ocupació de la via pública per bars restaurants i mercats ambulants, ja que només s’haurà d’abonar la taxa corresponent fins al 14 de març de 2020. Una mesura que redueix aquest pagament en un 80% i ascendeix a prop de 340.000 € euros i que permet reduir la fiscalitat a multitud d’autònoms i petits empresaris. En el cas del mercat de proveïments, l’exempció es correspon amb el segon semestre de l’any.
La mesura aprovada s’emmarca dins de les accions acordades dins el Consell Econòmic i Social, proposat per l’alcaldessa de la ciutat, Diana Morant, i que està compost pels portaveus polítics José Manuel Prieto (PSPV), Josep Alandete (Compromís-Més Gandia Unida), Víctor Soler (PP) i Pascal Renolt (Ciutadans); el regidor de Polítiques Econòmiques, Comerç, Indústria i Innovació, Ferran Martínez; el president de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), Juan Pablo Tur; el vicepresident de FAES i president del CES, Ramón Soler; i els representants sindicals Raül Roselló (UGT) i Josep Antoni Carrascosa (CCOO).
El vice alcalde de la ciutat, Josep Alandete ha volgut destacar que aquestes messures “són les primeres accions que en companyia dels agents socials i de tots els partits representats al consistori anirem desplegant per activar el nostre teixit comercial i que van unides a altres de caràcter social i econòmic que s’estan treballant i que mobilitzaran quatre milions del romanent de tresoreria perquè molt aviat, amb l’esforç d’una societat unida i solidària, puguem tornar a compartir una Gandia millor on ningú patisca” i ha explicat que fa al mercat del Prado que mentre dure l’alerta sanitària, se suspén el cànon d’aquells establiments que no han pogut obrir i d’aquells altres que, estant oberts, puguen justificar que han tingut una reducció significativa de beneficis.
Per la seua banda, el coportaveu de govern, Jose Manuel Prieto, ha declarat que “aquesta mesura es pren pensant en el sector serveis que estava realitzant una activitat a la via pública. Ara mateix el sector serveis està tancat i no pot fer un ús de l’espai públic” i ha anunciat que “hi haurà més mesures d’aquest tipus. Volem que l’espai públic de la ciutat siga un espai per afavorir la generació d’oportunitats una vegada que comence la desescalada. En aquest horitzó estem pensant i demanant les aliances polítiques i estratègiques que ens permeten superar entre tots aquesta adversitat”.
Reaccions dels components de fòrum
Els components de fòrum socioeconòmic s’han realitzat les següents valoracions sobre la mesura anunciada avui.
El portaveu de PP, Víctor Soler, ha argumentat: “La nostra obligació és estar del costat dels negocis de Gandia, dels autònoms, microempreses, ajudant-los en tot el que siga necessari. Ho vam demanar des del primer dia, eximir del pagament de la taxa d’ocupació de via pública, és necessari i urgent. Aquest és el camí que hem de transitar, el d’articular totes les mesures necessàries per a frenar el colp econòmic i iniciar la recuperació de la nostra ciutat. Des del Grup Popular tornem a mostrar tot el suport necessari al govern perquè aprove les mesures que reclamen els nostres veïns”.
El portaveu de Ciutadans, Pascal Renolt, va destacar que el sector de la restauració “és un dels més afectats per la crisi sanitària, social i econòmica que ha portat la Covid-19, i per això veiem amb bons ulls la cancel·lació del pagament de la taxa de les terrasses, fins a la fi de 2020. La restauració ha perdut dos grans campanyes de treball, les Falles i la Setmana Santa, de manera que donem la mà a l’executiu perquè l’estiu siga viable, i puguen veure la llum en aquest dur moment”.
En representació del sector empresarial, Juan Pablo Tur, ha assenyalat des de FAES: “Valorem molt positivament la mesura aprovada pel Govern Municipal i que ha comptat amb el consens d’altres forces polítiques. Dins de les possibilitats de gestió de l’administració local és un primer pas en la bona direcció. Esperem que puguen donar-se els següents passos perquè puguem tindre les millors condicions possibles en aquesta crítica situació”.
El secretari general d’UGT de la Safor-Valldigna, Raül Roselló, ha afirmat que des del sindicat “valorem molt positivament la celeritat amb la que l’Ajuntament ha aprovat aquestes mesures que en aquest moment busquen sobretot alleujar als autònoms i al xicotet comerç. Tots estem d’acord que caldrà anar prenent al llarg de les pròximes setmanes i mesos diferents mesures de suport i protecció a tots els col·lectius i sectors afectats, i és molt ben rebut que l’Ajuntament estiga sent capaç de materialitzar ràpidament les que es poden desenvolupar ara”.