La Càtedra d’Innovació del Campus de la UPV de Gandia ha desenvolupat un observatori sobre el sector terciari avançat de la Safor, és a dir, empreses dedicades al sector TIC i creatives com a enginyeries, electrònica, telecomunicacions, botigues online, acústica, o comunicació audiovisual. Gràcies a aquesta eina, s’han registrat més de 200 empreses amb aquestes característiques a la comarca. L’observatori compta amb una plataforma online en les quals apareixen geolocalizadas i que aporta dades sobre la situació d’aquest sector en la zona.

El projecte ha sigut realitzat en el marc del Treball de Fi de Grau d’Óscar Morant, membre de la Càtedra d’Innovació i enginyer tècnic retitulat del Grau d’enginyeria de Telecomunicació del Campus de Gandia. A través de la seua investigació, Morant ha desenvolupat una base de dades online amb informació parametritzada i geolocalizada que permet crear noves oportunitats de desenvolupament a empreses tecnològiques. Igualment, servirà de gran ajuda com a font d’informació als estudiants del Campus de Gandia i professionals del sector en cerca d’ocupació, ja que podran trobar un major ventall d’empreses a les quals dirigir-se.

Per a això, s’ha realitzat un estudi econòmic de la comarca de la Safor recaptant les dades de les empreses que formen el sector terciari avançat (Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Enginyeries, Arquitectura i Consultoria). Amb aquestes dades, l’estudi ha aconseguit que aflore aqueixa part del sector terciari que, normalment, en altres estudis realitzats fins al moment i donades les característiques del nostre entorn, apareixen emmascarats pel turisme.

Plataforma interactiva i geolocalitzada

L’observatori, al qual es pot accedir a través del següent enllaç: https://gandiainnova.webs.upv.es/observatorio/, facilita les dades de les més de 200 empreses, que segons aquest estudi, formen el sector terciari avançat de la comarca. Les dades es presenten de manera dinàmica, a través d’un mapa que permet la geolocalització de cadascuna d’elles. Apareixen societats mercantils i empreses menudes que formen part del Catàleg Digital de Gandia, iniciativa de l’Urbalab Gandia de l’àrea de Polítiques Econòmiques i Innovació de l’Ajuntament de Gandia. 

El mapa ens mostra també el camp al qual es dediquen distribuint-les entre: enginyeries, informàtica, comunicació audiovisual, telecomunicació, arquitectura, consultoria, art i espectacles, educació, publicitat, serveis tècnics i botigues online.

D’altra banda, l’observatori reuneix una sèrie de gràfiques i dades d’interés que ens permeten albirar la situació d’aquest sector a la Safor. Així d’entre les empreses considerades per l’observatori com a sector terciari avançat el 31,7% es dediquen a activitats relacionades amb les telecomunicacions; el 30,3% són botigues online; el 11,2% enginyeries; el 10% es dediquen a la informàtica; el 9,2% a la consultoria i el 7,6% restant a la comunicació audiovisual, art i espectacles, educació, publicitat i màrqueting digital i serveis tècnics.

Crida l’atenció que quasi un terç d’aquestes empreses, el 30,2%, estan formades per un sol treballador i el 27% compta únicament amb 2 o 3 empleats. Només tres empreses de les més de 200 registrades, disposen d’una plantilla de més de 100 persones.

El sector terciari continua sent hui dia el que major impacte econòmic proporciona a la comarca, del qual el 7,3% correspon al sector terciari avançat.

L’observatori s’actualitzarà anualment

Per a aconseguir que aquesta nova eina siga útil tant per al teixit empresarial com per als professionals del sector, la Càtedra d’Innovació s’encarregarà de mantindre-la actualitzada amb un seguiment anual. A més, qualsevol empresa que vulga aparéixer en aquest observatori, i no haja sigut registrada fins al moment, pot facilitar les seues dades a través d’aquesta mateixa plataforma.

El director de la Càtedra d’Innovació, José Marín-Roig, ha assenyalat que “la riquesa professional que ha generat el Campus de Gandia en els seus 25 anys de vida, es veu reflectida ara en aquest observatori. Ja que moltes de les empreses registrades han nascut o crescut de la mà dels nostres titulats”.

Respecte a aquesta iniciativa, el vicerector d’Ocupació i Emprenedoria de la UPV, José Millet, ha destacat que “la posada en marxa de l’Observatori és un bon reflex de l’impacte del campus de Gandia a la comarca de la Safor, doncs bona part dels CEOs d’aqueixes empreses es van titular en la UPV i fins i tot algunes com Acusttel van nàixer de la mà del programa IDEES. A més, la seua relació amb la Universitat continua activa a través dels programes de pràctiques per a estudiants, convenis d’I+D+i, entre altres. Aquesta eina, a més, permetrà als estudiants identificar i localitzar fàcilment les empreses del seu entorn on realitzar les pràctiques en empresa”.

Finalment el regidor de l’àrea de Polítiques Econòmiques, Comerç, Indústria i Innovació de l’Ajuntament de Gandia, Ferran Martínez, ha assegurat que “iniciatives com aquesta no fan més que ratificar-nos en el manteniment de la necessària relació Ajuntament i UPV. Una relació fructífera que, des de la seua constitució, no ha fet una altra cosa que aportar de manera constant elements enriquidors en el marc de la innovació i de l’empresa“.

A més, afegeix que “aquest és un exemple clar: la identificació i promoció de les empreses del sector terciari avançat que aquest Observatori suposa, al costat del Catàleg d’empreses digitals de Urbalab, es constituirà en una potent eina per a acompanyar a les empreses de Gandia i de la Safor en el camí ineludible de la seua transformació digital i tecnològica. Transformació necessària per a afrontar la reactivació econòmica en la nova fase post-crisi que ara iniciem”.