El vicealcalde i regidor delegat d’Urbanisme, Josep Alandete, acompanyat de José Manuel Luís, sociòleg urbà i organitzador, ha presentat aquest matí la I Jornada d’Urbanisme “Recuperar espais”, que tindrà lloc el dimecres pròxim, 30 de setembre, de 9 a 13.30 h, a Foment.
“Des d’Urbanisme també volem reflexionar sobre el que som i volem ser pel que fa a l’ús de l’espai urbà per part de la ciutadania. La pandèmia ha permès accelerar la recuperació dels espais per a les persones, fonamental per a la socialització i fer de Gandia una ciutat amable, saludable, sostenible, participativa, de gènere, que té cura pel benestar de la seua gent. També des del punt de vista urbanístic. Recuperen els espais per al veïnat i aconseguim un valor afegit que mostrar al visitant…”. Alandete ha explicat que és voluntat del govern local incidir en la recuperació dels espais urbans, tal i com s’ha fet recentment a la primera línia de la platja, o amb la finalització de la peatonalització del Centre Històric i una part del Raval, iniciada fa dècades “i que fa del Centre Històric un espai on els usos comercials, l’hostaleria, el patrimoni… estan integrants en un sol i on la mobilitat sostenible té un paper protagonista”. També s’hi ha actuat en aquest sentit a molts barris de la ciutat (Beniopa, Benipeixcar, el Grau, Corea…), amb la prolongació del passeig Germanies, els itineraris a peu (la Xarxa de Sendes Urbanes de Gandia) o el passeig del riu Serpis, entre altres exemples.
La Jornada, segons l’organitzador, té un doble enfocament: “D’una banda, actuacions que estan fent-se en Gandia, exposant-les a les reflexions d’altres professionals. Aprendre d’altres models i actuacions en les quals tots els ponents han participat… I, d’altra, ha de ser analítica i reflexiva per tal de veure les limitacions, aprendre de les errades des d’un punt de vista reflexiu, perquè evidentment l’urbanisme té unes limitacions”.
Programa
La jornada s’iniciarà a les 9.10 h, amb la PRESENTACIÓ a càrrec del Vicealcalde i Regidor d’Urbanisme, Josep Alandete, Dolors Gimeno, Diputada de Mobilitat sostenible de la Diputació de València i Diana Morant, Alcaldessa de Gandia.
A les 9:20 h: “Urbanisme Gandia”. Fernando Mut, Cap de Servei de Coordinació i supervisió de projectes i Josep Blasco, Cap de Servei d’Infraestructures i Planificació Urbanística de l’Ajuntament de Gandia, presentaran els projectes i actuacions que s’estan realitzant a Gandia, sota el model de recuperació d’espais per a les persones i un d’urbanisme que té cura per la seua gent.
A les 10.00 h: Josep Vicent Gregori: “València ciutat polinuclear, el cas Natzaret i la recuperació d’espai per a les persones,…”. Ens parlarà del model de ciutat inclusiva.
10.30 h: “Processos de transformació urbana, mobilitat i noves jerarquies en l’ús de l’espai. Presentació de casos”. A càrrec de Paisaje Transaversal, un grup de València que explicarà diferents experiències de treball.
11.00 · DEBAT/TAULA REDONA Modera: José Manuel Luís, sociòleg.
11.20 · PAUSA
11.30 · Monoestudio, grup de Castalla: “Fronteres de la participació i processos de renovació urbana i transformació de l’espai”.
12:00 · El grup Fentestudi, molt vinculat a accions de participació ciutadana en moviments de transformació urbana: “Participació ciutadana: Això és precís? Contradiccions i aprenentatges”.
12.30 H · El grup Sostre introduirà “l’Urbanisme amb perspectiva de gènere: experiències pràctiques per a una ciutat cuidadora”.
13.00 · DEBAT/TAULA REDONA Modera: JOSE MANUEL LUÍS, sociòleg.
13.30 · FI
La jornada és oberta al públic, però l’aforament serà limitat per raons de seguretat enfront de la Covid-19. No obstant això, es podrà seguir en estreaming a través de la nova pàgina Facebook d’Urbanisme Gandia, on també s’hi podran veure amb posterioritat les diferents xarrades i debats.