Aprofitant els dos dies commemoratius relacionats amb el canvi climatic com van ser ahir el Dia Internacional de l’Eduació Ambiental, i demà el Dia Mundial contra el Canvi Climàtic, la regidora delegada de Medi Ambient, Alícia Izquierdo, acompanyada pel regidor delegat de Turisme, Vicent Mascarell, han anunciat esta matí en roda de premsa que l’Ajuntament de Gandia ha iniciat la el•laboració del Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PACES), un intinerari d’accions que afiança el compromís de la ciutat en favor de la lluita contra el canvi climatic en la línia marcada pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la UE en matèria de clima i energia.

Així, Izquierdo ha reivindicat la presència de Gandia desde 2008 en el ‘Pacte Europeu dels Alcaldes per al Clima i la Energia’, que busca, entre alters coses, establir una base i una visió comú amb la resta de municipis aherits al pla per a crear ciutats descarbonitzades i resilients que proporcionen una energía segura, sostenible i asequible.

En aquesta línia, ha explicat el full de ruta d’aquest pla d’acció a Gandia, que consistirà en un estudi que es realitzarà al llarg de l’any i es presentarà en desembre i amb el que es pretén garantitzar una transició gradual de la nostra ciutat a un espai més ecol•lògic i sostenible: “A dia de hui la Unió Europea ens demana dos coses molt importants. Per un costat, fer el que s’anomena un inventari d’emissions de referència, és a dir, quins son els elements que en la nostra ciutat contaminen, o quins són els nivells de contaminacó de la zona industrial, de la zona urbana, dels cotxes o, fins i tot, dels edifics públics. Això per un part, i el segon és un Pla d’Acció per al Clima que recull una evaluació de riscos i la vulnerabilitat que té la ciutat de Gandia devant del canvi climatic. És a dir, com estan els nostres arbres, el nostre riu, el nostre mar o com gestionem el turisme”.

Per la seua part, Mascarell ha posat en valor l’aposta de Gandia pel turisme sostenible i ha detatllat que desde l’àrea de Turisme s’han programat una serie d’accions per commemorar el Dia Mundial contra el Canvi Climàtic i sensibilitzar a la ciutadania: “Anem a presentar una exposició que estarà a partir d’este divendres a la Sala Coll Alas, que justament són 17 obres de la Fundació Balearia, cadascuna centrada en un dels 17 objectius. També hem preparat una acció més visible, destinada al públic en general, pero també al públic jove en particular, i amb l’ocasió de que tinga una difusió més enllà de la nostra ciutat, que és una trobada que tindrà lloc a mitjans del mes de febrer si les circunstàncies ens ho permeten, on anem a fer 17 murals, 17 graffitis en la mateixa arena de la platja, i cadascú d’ells estarà destinat a un dels objectius dels ODS”.