Després que ahir l’Ajuntament de Gandia anunciara la reactivació cultural del espais culturals i part d’aquells patrimonials a la ciutat, la regidora delegada de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, acompanyada pel regidor delegat de Turisme, Vicent Mascarell, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per a presentar la campanya promocional del Parc Arqueològic del Castell de Bairén de Gandia.
Després de presentar el vídeo d’aquest jaciment mil•lenari (també present a internet), Izquierdo ha mostrat i explicat l’itinerari de la nova pàgina web d’aquest projecte (www.bairen.es), un espai virtual atractiu, accessible, intuïtiu i didàctic que posa a l’abast de tota la gent la possibilitat de visitar virtualment la fortalesa d’aquest patrimoni cultural i conèixer tota la seua història en una immersió en realitat augmentada: “La web està pensada per a fer una visita virtual de manera individual. Se pot perfectament des de casa preparar la visita. Fins i tot els centres educatius, els professionals, els investigadors, les agències de viatge o els turistes poden fer tota una investigació prèvia i visitar el castell abans d’anar-hi. Però fins i tot estant en el mateix castell, un mateix pot buscar en el mòbil els diversos elements i passejar per dins del castell”.
Així, la regidora de Patrimoni ha destacat que “l’accessibilitat a la informació que facilita la web és gratuïta i està pensada tant per a la ciutadania com per a la comunitat investigadora”, un exercici de transparència que permet accedir a una gran quantitat de material gràfic i documental sobre el castell i el seu entorn que han sigut possibles gràcies a les intervencions arqueològiques en el jaciment del Bairén (vistes 3D, il•lustracions, plànols, memòries, informes, fitxes històriques i informació específica, etc.).
D’altra banda, Izquierdo ha detallat que “les visites al jaciment de Bairén es gestionaran en tres fases per adaptar-se, per una part, a la situació actual de la pandèmia i, per d’altra, protegir el jaciment cultural de possibles actes vandàlics o entrades no autoritzades”. Així, el conjunt del Parc Arqueològic es podrà visitar de manera lliurte i gratuïta a partir del pròxim 10 de març (l’única part que queda restringida es l’alcassaba fins al 15 de maig), amb totes les mesures de seguretat covid-19, mentre que l’interior del propi castell serà accessible a partir del 15 de maig i “la programació s’estendrà a tots el caps de setmana de l’any si la situació sanitària serà favorable”, ha concretat la regidora. A més, aprofitant les pròximes festivitats de Pasqua (dies 2, 3, 4 i 5 d’abril), l’Ajuntament de Gandia organitzarà, en funció de l’evolució sanitària, visites guiades en grups a l’entorn del castell i sobre les quals informarà pròximament.
Per la seua part, Mascarell ha emfatitzat que aquesta ampliació cultural de Gandia “és una gran oportunitat per fer del nostre patrimoni un atractiu turístic més i incorporar la sostenibilitat i intel•ligència a la nostra destinació el Bairén, junt al Palau dels Borja, que es converteixen en atractius emblemàtics que complementen una magnífica jornada turística a la nostra ciutat”. Tant és així, ha afegit, que “el Castell de Bairén serà un dels atractius turístics estel•lars de Gandia que estarà present este any a la Fira Internacional de Turisme a Madrid i que formarà part de l’oferta habitual per a aquest estiu”.