- Així ho ha anunciat el portaveu local, qui ha lamentat i denunciat la proposta de l’equip de govern de l’Ajuntament Mutxamel (PP i C’s, amb suport de Vox) de substituir el nom de l’escriptor d’una avinguda pel d’Espanya.
- Ivà Bonet: “Ara, més que mai, lluny d’esborrar el llegat de l’homenot de Castalla, l’hem de posar en valor a tot arreu del País Valencià. I quina ciutat millor que Gandia, bressol dels clàssics de la nostra literatura, per a retre-li el merescut homenatge. Front al feixisme, el negacionisme i la intolerància: Cultura”.
- El grup de Compromís a les Corts també presentarà una iniciativa perquè la Generalitat concedisca el pròxim 9 d’Octubre l’Alta Distinció a títol pòstum a l’escriptor i lingüista, que «va mantindre viva la flama de la llengua durant la dictadura».
- I al Senat, el portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha realitzat una petició al Govern central perquè l’Institut Cervantes pare atenció i realitze alguna promoció exterior d’autors valencians com Enric Valor.
Enric Valor i Vives (Castalla, 1911 – València, 2000)ha sigut sens dubte una de les personalitats valencianes més significatives en l’estudi i difusió de la nostra llengua al llarg del segle XX, tot llegant-nos una obra lingüística i literària de gran vàlua i una trajectòria cívica de compromís amb la llengua i el país exemplar i irrepetible.
És per aquesta raó i davant la intenció de l’equip de Govern de l’Ajuntament de Mutxamel (format pel PP i C’s, amb el suport extern de Vox) de substituir el nom de l’escriptor d’una avinguda pel d’Espanya, que Compromís per Gandia ha denunciat i lamentat «un nou atac de la dreta, amb la complicitat del feixisme instal·lat a les institucions, a la nostra llengua, cultura i idiosincràsia com a poble». La coalició valencianista proposarà a l’Ajuntament de Gandia l’atorgament del nom d’un carrer, plaça, parc, passeig o avinguda de la ciutat a l’homenot de Castalla. “Ara, més que mai, lluny d’esborrar el llegat de l’homenot de Castalla, l’hem de posar en valor a tot arreu del País Valencià. I quina millor ciutat que Gandia, bressol dels clàssics de la nostra literatura, per a retre-li el merescut homenatge. Front al feixisme, el negacionisme i la intolerància: Cultura”, ha assegurat el portaveu local de Compromís, Ivà Bonet.
El grup de Compromís a les Corts també presentarà una iniciativa perquè la Generalitat concedisca el pròxim 9 d’Octubre l’Alta Distinció a títol pòstum a l’escriptor i lingüista, que «va mantindre viva la flama de la llengua durant la dictadura», ha destacat el Síndic, Fran Ferri.
I al Senat, el portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha realitzat una petició al Govern central perquè l’Institut Cervantes realitze alguna promoció exterior d’autors valencians com Enric Valor. “Parlem d’un patrimoni cultural que hauria de ser protegit i difós des d’aquesta institució, donat l’enorme interès de la nostra literatura. Des del Tirant lo Blanc fins a la literatura moderna, el País Valencià ha sigut focus emissor de grans autors i la valenciana va aconseguir la categoria literària abans que el Segle d’Or castellà o el portuguès, però lamentablement continua sent una gran desconeguda en la resta de l’Estat quan no, els seus autors ignorats o maltractats”, ha lamentat.
El filòleg i investigador Josep Daniel Climent, recorda la importància d’Enric Valor, «per la divulgació de les Normes de Castelló a Alacant durant el període republicà a través del setmanari El Tio Cuc, per la publicació de nombrosos articles en la premsa valencianista defenent la conveniència de parlar i escriure correctament el valencià —i, per descomptat, la necessitat d’usar-lo—, per haver sigut professor dels cursos de llengua de Lo Rat Penat des del 1949, per haver publicat durant el franquisme desenes d’articles sobre correcció lingüística en els periòdics Levante i Jornada, per haver tret a la llum un conjunt ben significatiu d’obres gramaticals per a l’aprenentatge del valencià, així com diverses obres lexicogràfiques, fonamentals per a la conservació del vocabulari propi dels valencians i en la línia d’enriquir l’aportació valenciana al conjunt de la llengua catalana, per ser l’autor d’una importantíssima obra literària, amb novel·les tan valuoses com les que integren el Cicle de Cassana i, en definitiva, per haver dut a terme al llarg de la seua vida una importantíssima tasca a favor de la divulgació del valencià, conscient com era que sols amb la conservació de la llengua pròpia els valencians ens podríem mantenir lleials a la nostra personalitat com a poble, atés l’alt valor identitari que el seu ús porta implícit».
D’altra banda, aquests són els 83 pobles que, com Mutxamel, tenen dedicat algun del seus carrers a l’escriptor Enric Valor: Agullent, Alacant, Alboraia, Alcàsser, Alcoi, Alcúdia de Crespins, l’Alcúdia, Aldaia, Alfàs del Pi, Algemesí, Alginet, Almassora, Almenara, Almoines, l’Alqueria de la Comtessa, les Alqueries, Banyeres de Mariola, Benicàssim, Benissa, Bétera, Betxí, Bonrepòs i MIrambell, Burjassot, Callosa d’en Sarrià, Canet d’en Berenguer, Carcaixent, Càrcer, Carlet, Castalla, Cocentaina, Corbera, Cullera, Dénia, l’Eliana, Elx, Finestrat, Foios, la Font d’en Carròs, Fortaleny, Llaurí, Llíria, Llocnou d’en Fenollet, Manuel, Massamagrell, Meliana, Mislata, Monòver, Montaverner, Montcada, Montserrat, Muro d’Alcoi, Museros, MUTXAMEL, Novetlè, Nules, Onda, Ondara, Ontinyent, Paterna, Pedreguer, Petrer, Picanya, Piles, la Pobla del Duc, Polinyà de Xúquer, Puçol, la Romana, Rotglà i Corberà, Rugat, Sagra, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Simat de la Valldigna, Sollana, Torreblanca, Torrent, València (2), Vilamarxant, Vila-real, Vinalesa, Xàbia i Xixona.