L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, el vicealcalde i regidor delegat d’Urbanisme, Josep Alandete i l’edil delegada de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, han visitat aquest matí l’alqueria de la Torre dels Pares, on han anunciat que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ja ha donat el vist-i-plau per al seu projecte de rehabilitació, el qual es pot enviar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, perquè puga començar el procés de rehabilitació. Per tant, si es compleixen tots els terminis previstos, les obres podrien iniciar-se a finals d’any o principis de 2022.
Cal recordar, que el projecte de rehabilitació de la Torre dels Pares s’ha beneficiat de les ajudes de l’1’5 % Cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana amb un muntant econòmic de 822.000 euros, on el Ministeri destina el 75% (616.500 euros) i l’Ajuntament de Gandia el 25% restant (205.500 euros).
El projecte presentat per l’Ajuntament de Gandia va ser un dels 9 triats de tota la Comunitat Valenciana, un dels 4 de la província de València i el segon amb la inversió més gran del territori valencià.
L’Alcaldessa ha assegurat que gràcies a aquest projecte de rehabilitació, l’Alqueria de la Torre dels Pares, catalogada com a Bé d’Interés Cultural (BIC), Gandia podrà recuperar “la seua esplendor i història i els gandians podrem posar en valor un dels elements patrimonials més rellevants de la nostra ciutat i posar-lo a disposició de la ciutadania. I, a l’igual que hem fet amb el Castell de Bairén, també podrà actuar com a motor de generació d’oportunitats per a la nostra ciutat i el sector turístic”. Es completa, assegura Morant, el recorregut històric, patrimonial i paisatgístic de Gandia i del seu territori i suposarà un impuls del turisme cultural i contribuirà a la superació del model de turisme de sol i platja; a la potenciació de l’àmplia oferta cultural; i a la desestacionalització de la demanda turística.
Trets històrics
És una alqueria agrícola, amb cases, corrals i sèquies, documentada des del segle XIV, sent propietat dels germans Balaguer.
El duc Pere Lluís de Borja la va adquirir en 1486 als germans Balaguer, tot i que a finals del segle XVI la van cedir a la Companyia de Jesús per tal d’ajudar a sufragar les despeses de la recentment fundada Universitat de Gandia.
A inicis del segle XVII, per por als habituals robatoris per part dels moriscos que habitaven a la comarca, els Jesuïtes van edificar una torre, on guardar a més totes les ferramentes. (Els murs i la torre vigia són els elements més valuosos d’este conjunt arquitectònic).
L’alqueria va patir grans remodelacions des de finals del segle XIX, i amb especial intensitat durant tot el segle XX.
El projecte
Morant ha recordat que sent alcalde de la ciutat José Manuel Orengo, l’Ajuntament de Gandia, “conscient del seu valor patrimonial i històric, i de les múltiples oportunitats que presentava, l’any 2010 va adquirir la Torre dels Pares per 2 milions d’euros per tal d’evitar el seu progressiu deteriorament”.
Segons la memòria del projecte bàsic, aquest edifici presenta greus problemes estructurals i un “pèssim estat”, tot i que ja s’han desenvolupat en ell actuacions d’emergència (estabilitzant la torre, reparant clivelles i substituint forjats).
Així, al mes de setembre de l’any passat, de fet, ja es van executar diversos treballs per a donar estabilitat a les estances amb la finalitat d’evitar despreniments.
Izquierdo ha explicat que aquesta “primera intervenció estructural a un dels enclavaments més desconeguts de la ciutat, per la ubicació i per la complicació de l’accessibilitat, serveix perquè la Torre no caiga o es deteriore més”. Així, l’objectiu d’aquest projecte és, “a banda de donar esplendor a l’edifici, convertir aquest espai en un enclavament renovat que es puga visitar i gaudir amb la família i que projecte i vincule globalment la imatge de Gandia amb una ciutat sostenible que cuida els seus camps, que recupera l’agricultura, potencia el turisme, i que engrandeix els espais de la perifèria que cada vegada ens fa més referents. De fet, crec que ens hem convertir en un dels municipis referents al territori valencià que treballa pel patrimoni i per la recuperació d’edificis en la seua vessant com a ciutat i com destí turístic”.
El projecte de rehabilitació actual preveu:
- La successiva continuació de les obres d’emergència i consolidació de la Torre dels Pares. Amb actuacions, fonamentalment, en la Torre (element substancial del conjunt per la seua envergadura, imatge, antiguitat i qualitat constructiva), i també recuperant la cohesió dels murs.
- Substitució i reconstrucció de les cobertes, dels forjats.
- També s’escometrà un estudi arqueològic complet.
- Adaptació de la proposta arquitectònica a l’entorn.
Finalment, Alandete ha subratllat que la Torre dels Pares “és un dels nostres atractius i valors patrimonials més importants que ens va il·lusionar com a govern perquè és una manera de seguir apostant pel patrimoni, tal i com ho està fent el Govern del Serpis”.