La regidora d’Arqueologia i Patrimoni, Alícia Izquierdo, acompanyada de l’edil delegada de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques, Liduvina Gil, i del poeta, director i coordinador artístic del ‘ESTIUVERS’, Joan Deusa, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per a presentar la programació d’aquest festival poètic gratuït organitzat pel departament de Patrimoni i per l’àrea de Cultura, encapçalada per Nahuel González, en col·laboració amb l’IMAB i l’associació Ca Saforaui, que fusionarà poesia, paisatge, patrimoni cultural i música i que se celebrarà durant el mes d’agost a Gandia a quatre espais patrimonials de la nostra ciutat considerats Béns d’Interés Cultural (BIC), com són el Castell de Bairén, els ullals de l’Alqueria del Duc, la Torre dels Pares i el Morabit.

Després de gaudir del vídeo promocional, protagonitzat per l’actriu valenciana Alexandra Blanquer i produït per Gerengo Design, Izquierdo ha destacat que “la idea d’aquesta proposta és donar a conéixer a tota la ciutadania de Gandia i de la comarca aquests espais emblemàtics i gaudir d’una activitat molt original i transversal de cultura, poesia i patrimoni, coordinada amb alguna actuació musical“. Es tracta d’un programa que comptarà amb la presència de figures de renom del món de la nostra literatura i també de joves poetes emergents que estan posicionant-se al panorama poètic.

Per la seua banda, Gil ha convidat a tots i totes a gaudir d’aquesta confluència artística i ha valorat positivament el projecte que casa molt bé amb la ciutat de Gandia, la qual “va ser la primera Capital Cultural Valenciana l’any 2018“, i que “és un clar exemple d’una acció que té com a objectiu únic millorar i enriquir la nostra oferta cultural a l’estiu, i generar valor patrimonial, literari i cultural a la nostra ciutat“; un propòsit que ja va ser possible al mes de maig amb la primera i exitosa plaça del Llibre, demostrant que la cultura amb seguretat és possible.

Finalment, Deusa ha reivindicat que aquesta iniciativa transversal tracta de “combinar d’una manera més performativa l’espai cultural i patrimonial que tenim amb la mateixa literatura, i participar així de la cultura de resistència a la qual estem acostumats i acostumades“.

La programació dels quatre recitals del festival és la següent:

Castell de Bairén
‘Les reines del castell’: diumenge 8 d’agost a les 20 hores amb la intervenció de Teresa Pascual i Àngels Gregori, dues veus poètiques considerades de les millors poetes de la nostra literatura en l’actualitat. Aforament limitat de 50 persones amb limitació a l’ordre d’arribada.

Alqueria del Duc
‘Ullal de la Perla’: diumenge 15 d’agost a les 20 hores amb dues veus sènior de la nostra literatura, com són Maria Josep Escrivà i Jordi Solà Coll. A més, es complementarà amb l’actuació musical de Miquel Pérez Perelló i Maria Jesús Moreno. Aforament limitat de 50 persones amb limitació a l’ordre d’arribada.

Torre dels Pares
‘La torre dels versos’: divendres 20 d’agost a les 20 h amb les veus poètiques de Laia Maldonado, Carla Fajardo i Joan Deusa. També hi haurà concert musical de Nu Drama i Sa Pena. Aforament limitat de 120 persones amb limitació a l’ordre d’arribada.

Morabit
‘Party piera’: diumenge 29 d’agost a les 20 h amb les veus de Josep Piera i amics i Ximo Vidal i amb música de Petter Conolly i Omar Mestre. Aforament limitat de 50 persones amb limitació a l’ordre d’arribada.

Cada recital anirà precedit prèviament d’una obertura de portes a les 19 hores perquè els espectadors puguen gaudir d’una experiència cultural única i connectar amb l’entorn amb un passeig entre espais, versos i sons. De la mateixa manera, els quatre espais comptaran amb de quatre punts d’avituallament de refrescs i aigua instal·lats per l’associació Ca Saforaui, qui utilitzaran els beneficis de les compres dels assistents per a la seua causa solidària.

Per a gaudir d’aquest festival artístic en les millors condicions, es recomana portar aigua, calcer còmode i repel·lent de mosquits per tractar-se d’espais naturals i temporada estival.