La regidora de Gestió responsable del Territori, Alícia Izquierdo, acompanyada del director general de Medi Natural, Daniel Muñoz, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per a anunciar els principals projectes en matèria d’actuació ambiental i de gestió forestal sostenible que l’Ajuntament de Gandia ha posat en marxa per a l’última etapa del 2021 i per a l’any vinent.

Sobre les accions de 2021, Izquierdo ha informat que el consistori ha rebut una subvenció de 43.000 euros per al Pla de Desenvolupament Rural 2014-20, una ajuda procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que servirà per a completar la segona fase de restauració de les infraestructures hidràuliques a la Séquia del Molí que enllacen amb el Barranc de Sant Nicolau.

Cal recordar que aquestes millores del tram natural que connecta la senda dels ullals amb el barri del Molí de Santa Maria es van encetar l’any passat, en la zona compresa entre aquesta senda i la redona que marca l’inici de la barriada del Grau, unes accions que han suposat recuperació de la netedat,  de la qualitat de l’aigua o de les anguiles i altres espècies de peixets.

Continuarem treballant en la recuperació i restauració del patrimoni d’infraestructures hidràuliques perquè representa una marca identitària de l’horta i del territori valencià i perquè ajuda als ecosistemes a mantindre els nivells de l’aigua i de la biodiversitat en general“, ha destacat Izquierdo, qui ha manifestat que ja han començat els treballs a aquest espai natural amb la neteja de canyes, on la primavera vinent s’abordarà les actuacions vegetals que permetran frenar el creixement de la mala herba i replantar varietats com els lliris (ja plantats en la primera fase) per a embellir la senda dels ullals.

A més, la regidora ha afegit que aquesta iniciativa també té un vessant social perquè “en la zona dels canyars s’habilitarà un passeig amb arbres i zones d’ombra, banquets i papereres per donar a la ciutadania de Gandia un espai net i vistós on puga passejar i gaudir“.

Per la seua part, Muñoz ha anunciat que l’Ajuntament també continua treballant en altres accions mediambientals al nostre municipi que s’executaran el pròxim any.

Així, ha manifestat que el consistori disposa d’una preasignació de 21.500 € de la Diputació per a executar la segona fase del pla REACCIONA amb un projecte de prevenció d’incendis forestal al nucli urbà de Santa Anna per a protegir tant la pineda que hi ha a la muntanya com la seua ermita, Bé Cultural d’Interés Local (BCIL), del risc d’incendis que caracteritza aquesta zona.

D’altra banda, l’Ajuntament de Gandia disposarà d’altres 40.000 € que es destinaran a conservar el Paratge Natural Parpalló-Borrell. Concretament, es millorarà l’estat de les 3 fonts naturals (fonts del Garrofer, del Parpalló i de la Cova) per afavorir la reproducció d’amfibis, es plantaran d’arbres de ribera, es netejarà la zona perquè les fonts brollen i es dignificarà l’espai per a les visites.